destination taste!

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ

: 10-12
: 1 hr
: 1 hr

Η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα είναι ένα πατροπαράδοτο φαγητό στην Κεφαλονιά. Αρχικά δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί το κρέας που είχε περισσέψει από το κυριακάτικο ψητό ή το πασχαλινό αρνί. Στην πορεία εξελίχθηκε σε μια υπέροχη χορταστική πίτα με χειροποίητα φύλλα. Μπορείτε να την δοκιμάσετε με συνδυασμό άλλων κρεατικών (π.χ. μοσχάρι και κατσικάκι) αλλά κρατήστε το παραδοσιακό φύλλο που την κάνει πιο ξεχωριστή.

Matériaux
  • Για τα φύλλα
  • 300 γρ. αλεύρι κίτρινο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα
  • 60 ml ξύδι από λευκό κρασί
  • 190 ml ελαιόλαδο
  • 50-60 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ. αρνάκι, κομμένο σε μικρούς κύβους (από μπούτι)
  • 500 γρ. χοιρινό, κομμένο σε μικρούς κύβους (από σπάλα)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ
  • 120 ml Ρομπόλα ή λευκό ξηρό κρασί + λίγο επιπλέον για το ψήσιμο
  • 250 ml ζωμό κρέατος ή νερό
  • 90 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • Φύλλα από 4-5 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • Φύλλα από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • Φύλλα από ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Étape 1 Για τη γέμιση: Βάζω το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα (πλασοτέ) να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κρέατα και σοτάρω σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω τα κρεμμύδια και συνεχίζω το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμη. Ρίχνω το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό, σβήνω με το κρασί. Αφήνω να βράσουν για 2 λεπτά και προσθέτω τον ζωμό (ή το νερό), τον πελτέ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω τη γέμιση να μαγειρευτεί για 50 λεπτά. Ρίχνω πασπαλιστά το ρύζι, ανακατεύω και αφήνω να μαγειρευτεί για άλλα 10 λεπτά.
  • Étape 2 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω για 15 λεπτά σκεπασμένη ώστε να μισοκρυώσει η γέμιση και να φουσκώσει το ρύζι. Προσθέτω το αυγό, τα μυρωδικά και το κεφαλοτύρι και ανακατεύω.
  • Étape 3 Για τα φύλλα: Ξεκινάω τη διαδικασία 30 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα της γέμισης. Βάζω σε μια λεκανίτσα τα άλευρα, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Προσθέτω λίγο λίγο νερό, ζυμώνοντας μέχρι να φτιάξω μια μαλακή και απαλή ζύμη. Χωρίζω τη ζύμη σε 3 μέρη (το 1 μέρος λίγο μεγαλύτερο από τα άλλα 2) και την αφήνω για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Étape 4 Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C με αέρα. Λαδώνω ένα ταψί 25×35 εκ.
  • Étape 5 Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και τοποθετώ το μεγαλύτερο μπαλάκι ζύμης. Ανοίγω με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψίου (υπολογίζω και τα πλαϊνά τοιχώματα). Μεταφέρω το φύλλο στο ταψί. Αδειάζω την γέμιση και ισιώνω με ένα κουτάλι. Ανοίγω τα 2 επόμενα φύλλα και σκεπάζω την γέμιση. Γυρίζω λίγο τις άκρες από τα φύλλα έτσι ώστε να «σφραγίσω» τη γέμιση.
  • Étape 6 Χαράζω ελαφρά τα φύλλα, ραντίζω με λίγη Ρομπόλα και ψήνω στο φούρνο για 10 λεπτά. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζω το ψήσιμο για ακόμη 50-55 λεπτά.

Related Posts

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΥΡΤΙΛΑ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΥΡΤΙΛΑ

Ένα αφράτο κέικ με μύρτιλα είναι ότι πρέπει για το πρωινό μας ή για ένα απογευματινό τσάι. Γίνεται πολύ γρήγορα και τρώγεται ακόμη γρηγορότερα!

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ ΨΩΜΙ ΜΠΡΙΟΣ, ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ ΨΩΜΙ ΜΠΡΙΟΣ, ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Μια πολύ γρήγορη πουτίγκα που αξιοποιεί το μπαγιάτικο ψωμί μπριος ή τσουρέκι. Αν σας αρέσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο είδη φρούτων, π.χ. φράουλες και κεράσια, πολτοποιώντας το ένα και αφήνοντας το άλλο σε κομμάτια.



Subscribe