Είναι εύκολη η συνταγή αλλά χρειάζεται υπομονή για το καθάρισμα στα κάστανα. Αν δεν θέλετε την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με μπαχάρια της αρεσκείας σας.
Η πανακότα είναι μια εύκολη κρέμα, πολύ δροσερή και καθόλου γλυκιά. Το γλυκό του κουταλιού είναι αρκετό και μπορείτε να το σερβίρετε και με άλλες παρασκευές ή ακόμη και σκέτο.
Μετατρέψτε εύκολα το γλυκό αυτό σε μαρμελάδα! Όταν είναι έτοιμο και το τραβήξετε από τη φωτιά, το πολτοποιείτε στο μούλτι ή μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ και έτοιμη η μαρμελάδα!
Η διαδικασία του ξεπικρίσματος, εξαρτάται από το γούστο σας και τις γεύσεις που θέλετε να έχετε. Εγώ το κάνω 3 φορές γιατί μου αρέσει να έχει ένα ελαφρύ πίκρισμα...
Διαλέγουμε τσαμπιά με ρώγες σφικτές, μεγάλες και γερές. Για να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι σε γλυκό του κουταλιού ή σε μαρμελάδα, ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα σε ένα λευκό και στεγνό πιατάκι του καφέ.
Τα καλύτερα δαμάσκηνα τα βρήκα στη Σκόπελο τα οποία τα χρησιμοποιούν σε πάρα πολλά φαγητά τους. Εκεί δοκίμασα και αυτό το καταπληκτικό γλυκάκι που θα σας ξετρελάνει.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και γλυκό του κουταλιού νεράντζι φλούδα (θα δείτε την εκτέλεση στην ίδια κατηγορία). Αντί για ολόκληρες φλούδες μπορείτε να τις κόψετε σε λεπτά μπαστουνάκια.
Μπορεί να φαίνεται παράξενο η ντομάτα να γίνεται γλυκό αλλά συνηθίζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Το σημαντικό είναι να βρω μικρά, σφιχτά ντοματάκια (πομοντόρια) χωρίς πολλά σπόρια.
Επιλέξτε τα πεντανόστιμα και σαρκώδη φιρίκια Πηλίου για τη συνταγή αυτή και αρωματίστε τη με κανέλα ή βανίλια. Αν μάλιστα θέλετε να δώσετε έντονο χρώμα στο γλυκό...
Φτιάξτε εύκολα και κάθε στιγμή το δικό σας σπιτικό υποβρύχιο, με ό,τι άρωμα σας αρέσει: βανίλια, μαστίχα ή καραμέλα! Για να φτιάξετε καραμέλα, λιώνετε σε αντικολλητικό τηγάνι 2 -3 κουταλιές ζάχαρη...
Παραδοσιακό γλυκό το υποβρύχιο είναι το τέλειο καλοκαιρινό κέρασμα. Αν το συνοδέψετε με ένα πανεύκολο αναψυκτικό με γεύση τριαντάφυλλο θα σας ταξιδέψει…
Γύρω στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου κάνουν την εμφάνισή τους στις λαϊκές τα άγουρα πράσινα συκαλάκια. Κι αν δεν βρω, σίγουρα θα παραγγείλω από κάποιον παραγωγό που φέρνει σύκα στην αγορά...
Γλυκόπικρο και απίστευτα αρωματικό είναι από τα εκλεκτότερα γλυκά κουταλιού της παράδοσής μας. Χρησιμοποιήστε το υπέροχο σιρόπι του για να γαρνίρετε και να σερβίρετε παγωτό, κρέμες, μους, κέικ βανίλιας, κρέπες, πανκέικς…
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι φλούδα (θα δείτε την εκτέλεση στην ίδια κατηγορία). Αντί για ολόκληρες φλούδες μπορείτε να τις κόψετε σε λεπτά μπαστουνάκια.
Κοντά στα μέσα του φθινοπώρου βρίσκω στις λαϊκές μικρά μαβιά μελιτζανάκια, με πάχος και μέγεθος όσο ο αντίχειράς μου. Είναι ιδανικά για γλυκό ή τουρσί. Μην τα προσπεράσετε!
Δύστροπα φρούτα αυτά τα κυδώνια… Είναι αλήθεια ότι ξεφλουδίζονται δύσκολα, μαυρίζουν σε χρόνο ρεκόρ, κόβονται εξίσου δύσκολα… Αλλά πραγματικά, όσο στυφή και αδιάφορη είναι η γεύση τους...
Ένα πρωτότυπο και γευστικό γλυκό που θα σας κερδίσει. Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει όμως είναι το γεγονός ότι ενώ κατά το βρασμό θα περιμένατε να λιώσει το καρπούζι όχι μόνο δεν λιώνει αλλά και κρατάει ακέραια τη σάρκα του.