destination taste!

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑΤΟ ΦΥΛΛΟ

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑΤΟ ΦΥΛΛΟ

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑΤΟ ΦΥΛΛΟ

: 2 πίτες
: 30 min
: 45 min
           
: 2 hr

Μια γαλατόπιτα που θα απολαύσετε, αφού τα αρώματα από το τσίπουρο και το πορτοκάλι την κάνουν πολύ ιδιαίτερη. Το φύλλο δεν χρειάζεται να το ανοίξετε πάρα πολύ λεπτό. Αρκεί να εξέχει αρκετά από το ταψάκι για να μπορέσετε να το γυρίσετε σε στεφάνι.

Matériaux
  • Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml νερό
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. τσίπουρο
  • 20 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • Για την κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα
  • 170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • Επιπλέον υλικά
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων και των ταψιών
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα
  • Ζάχαρη κρυσταλλική
  • Κανέλα σκόνη
  • Λίγο αλεύρι, για το άνοιγμα των φύλλων
  • Ζάχαρη άχνη
Instructions
  • Étape 1 Για την κρέμα: Βάζω σε μια κατσαρόλα τα αυγά, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Προσθέτω σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αραιώσει ο χυλός και να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει και να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω το ξύσμα και το βούτυρο και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω την κρέμα με μεμβράνη (να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας) και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.
  • Étape 2 Για τη ζύμη: Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και ανακατεύω με τον γάντζο για 5 λεπτά. Προσθέτω το ελαιόλαδο και συνεχίζω το ζύμωμα για 5 λεπτά ακόμη. Τυλίγω το ζυμάρι με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες να ξεκουραστεί.
  • Étape 3 Για τις γαλατόπιτες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Χωρίζω τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και τα αφήνω στην άκρη.
  • Étape 4 Βάζω το πρώτο κομμάτι ζύμης σε αλευρωμένο πάγκο και το ανοίγω σε φύλλο διαμέτρου 32-35 εκ. Μεταφέρετε το φύλλο στο βουτυρωμένο ταψάκι (διάμετρο 24 εκ.), αφήνοντας το φύλλο να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Το αλείφω με βούτυρο και πασπαλίζω με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη κανέλα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο και το μεταφέρω επάνω από το πρώτο. Βουτυρώνω κι αυτό το φύλλο και πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα.
  • Étape 5 Χτυπάτε με το σύρμα την κρέμα για να αφρατέψει και αδειάζω την μισή ποσότητα μέσα στο ταψάκι με τα φύλλα. Γυρίζω τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από την κρέμα.
  • Étape 6 Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με τα δύο ακόμη κομμάτια ζύμης και την υπόλοιπη κρέμα.
  • Étape 7 Αλείφω την κρέμα με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζω με κανέλα και ψήνω τις γαλατόπιτες για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
  • Étape 8 Σερβίρω πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Related Posts

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΩΝ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΩΝ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Πανεύκολες τηγανίτες κολοκυθιών που μπορείτε να σερβίρετε σαν ζεστό μεζεδάκι για μπύρα ή κρασί. Λίγη προσοχή στο τηγάνισμα που πρέπει να γίνει σε χαμηλή φωτιά για να μην καούν.

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ

Εύκολη και γρήγορη τάρτα με φλογάτα παντζάρια και κατσικίσιο τυρί. Ανάλογα με την εποχή μπορείτε να αλλάξετε τα παντζάρια με κολοκυθάκια πράσινα, πιπεριές χρωματιστές ή και κολοκύθα.



Subscribe