destination, goût!

Η μαγειρική για τον μοναχό Νικήτα Αγιορείτη είναι μυσταγωγία. Θέλει πολύ μεράκι, αγάπη και αγνά υλικά. Για αυτό αξιοποιεί τα δώρα της φύσης και μαζεύει βότανα και χόρτα από τα ευλογημένα εδάφη του Άθωνα. Τα προσθέτει στα φαγητά και αποκτούν άλλη νοστιμιά.
Μαζί με τις ευλογίες του, μας στέλνει δύο σπάνιες συνταγές για «Νηστίσιμη Σχινόπιτα» και «Αμυγδαλωτό αχλαδάκι».

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΟ ΑΧΛΑΔΑΚΙ
Υλικά για 50 τεμαχ.
1 κιλό άσπρα αμύγδαλα, τριμμένα
200 γρ. καρύδια, τριμμένα
1 κούπα ζάχαρη
2 μοσχοκάρυδα, τριμμένα
2 κουτ. σούπας κακάο
100 γρ. σοκολάτα υγείας, τριμμένη
750 γρ. νερό
10 σταγόνες ανθόνερο (εκχύλισμα)
3 κουτ. σούπας μέλι
χυμό από ½ λεμόνι
άχνη για το πασπάλισμα
50 γαρύφαλλα, για την κορφή

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το εκχύλισμα ανθόνερο, και το χυμό λεμονιού. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το μέλι και όλα τα άλλα υλικά και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να δέσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Πλάθουμε σε σχήμα αχλαδάκι, πασπαλίζουμε με άχνη και βάζουμε στην κορυφή από ένα γαρύφαλλο.

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΧΙΝΟΠΙΤΑ
Υλικά
200 γρ. καρπούς από σχίνο (είδος μαστιχόδεντρο)
1 λίτρο νερό
200 γρ. σπορέλαιο
200 γρ. σταφίδες
1 κουτ. σούπας κανέλα
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Διαδικασία
Βάζουμε τους καρπούς του σχίνου και το νερό σε ένα μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους και το χρώμα τους. Σουρώνουμε από ψιλό σουρωτήρι και κρατάμε το 1 λίτρο ζωμό.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το ζουμί από το σχίνο, το σπορέλαιο, τις σταφίδες, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί και το αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C με αέρα για 30 λεπτά.

 

 

Δείτε επίσης...