destination taste!

ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΣΑΛΑΜΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΣΑΛΑΜΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΣΑΛΑΜΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

: 4
: 20 min
: 40 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία παραδοσιακή, γευστική πρόταση για να μαγειρέψετε και να απολαύσετε κολοκύθια και μελιτζάνες. Τόσο τα κολοκύθια, όσο και οι μελιτζάνες είναι λαχανικά τα οποία παρέχουν ισχυρή προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικά η μελιτζάνα, στην παραδοσιακή κορεατική ιατρική χρησιμοποιείται για τη αντιμετώπιση του πόνου, της ερυθράς και του αλκοολισμού. Τα τελευταία χρόνια μελετάται για την πιθανή αντικαρκινική της δράση. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι καταστέλλει χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε ζώα που έχουν προδιάθεση για καρκίνο. Περιέχει σημαντικές φυτοχημικές ουσίες οι οποίες φαίνεται ότι αναχαιτίζουν τη διαδικασία σχηματισμού καρκινογόνων όγκων. Ταυτόχρονα, το σαλάμι εφοδιάζει τον οργανισμό με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες της ομάδας Β, αλλά και σίδηρο, για ισχυρό μυϊκό σύστημα και σωστή αιμοποίηση. Μία συνταγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και επομένως σε μονάδες ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Η παρουσία του σκόρδου, τέλος, στη συνταγή «εκτοξεύει» τη διατροφική της αξίας με δεδομένη την πολύ υψηλή περιεκτικότητα του στη ζωτική για το ανοσοποιητικό σύστημα αντιοξειδωτική ουσία, την αλυσίνη. Ο συνδυασμός όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών, εκτός από το γεγονός ότι περιορίζει τον κίνδυνο των λοιμώξεων συμβάλει και στη διαμόρφωση ενός πολύ ισχυρού ανοσοποιητικού.

Matériaux
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό, ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 2 κρεμμύδια κόκκινα
  • 2 ντομάτες
  • 2 μικρές μελιτζάνες
  • 2 μικρά κολοκύθια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 200 γρ. σαλάμι Λευκάδας, σε φέτες
  • Φύλλα από 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Étape 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ανακατεύω τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο και 1 πρέζα από το κάθε μυρωδικό. Αδειάζω τη σάλτσα σε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος και την απλώνω να καλύψω όλο σκεύος.
  • Étape 2 Χρησιμοποιώντας το μαντολίνο κόβω όλα τα λαχανικά σε στρογγυλές φέτες. Ξεκινάω να φτιάχνω σειρές εναλλάσσοντας τα λαχανικά μαζί με το σαλάμι Λευκάδας για να δημιουργήσω εντυπωσιακές σειρές σε χρώμα και γεύσεις.
  • Étape 3 Ραντίζω με το ελαιόλαδο, πασπαλίζω με τα υπόλοιπα ξερά μυρωδικά, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και ψήνω στο φούρνο για 40 λεπτά. Σερβίρω το μπριάμ χλιαρό.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Ντίνα Νικολάου
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Η έκδοση αυτού του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης για το σημαντικό ρόλο της διατροφής στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με την ευγενική χορηγία της ROCHE HELLAS.
ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ


Related Posts

MΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ BUTTERSCOTCH

MΠΡΟΥΣΚΕΤΕΣ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ BUTTERSCOTCH

Γρήγορες μπρουσκετούλες τέλειες για το πρωινό. Αν φτιάξω τη σάλτσα από την προηγούμενη μέρα έχω αρκετό χρόνο το πρωί και καραμελώνω τις μπανάνες με λίγη ζάχαρη.

ΚΕΪΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙ

ΚΕΪΚ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙ

Ένα αφράτο κέικ γεμισμένο με κρέμα λεμόνι. Αν θέλετε μπορείτε να το δοκιμάσετε και με πορτοκάλι, σαγκουίνι, ροζ γκρέιπφρουτ ή χυμό μανταρίνι.