destination taste!

ΑΡΝΙΣΙΑ ΚΟΡΩΝΑ ΜΕ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΡΥΖΙ

ΑΡΝΙΣΙΑ ΚΟΡΩΝΑ ΜΕ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΡΥΖΙ

ΑΡΝΙΣΙΑ ΚΟΡΩΝΑ ΜΕ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΡΥΖΙ

: 4
: 30 min
: 1 hr 20 min

Γιορτινή και εντυπωσιακή αρνίσια κορώνα που θα κάνει το τραπέζι σας, ξεχωριστό. Για το ρύζι, μπορείτε να επιλέξετε δικό σας συνδυασμό φρούτων ή και ξηρών καρπών για να το εμπλουτίσετε.

Matériaux
  • 1.200-1.500 γρ. αρνίσια παϊδάκια σε ενιαίο κομμάτι (θα το παραγγείλετε στο χασάπη 2-3 ημέρες νωρίτερα) με καθαρισμένες τις άκρες των κοκάλων
  • 40 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • Αλάτι
  • Μείγμα χοντροτριμμένων πιπεριών (μαύρο, λευκό, κόκκινο, πράσινο)
  • Για το ρύζι
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα Σερρών
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 750 ml ζωμό λαχανικών
  • 60 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 60 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • Φύλλα από ¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα
  • Λίγους σπόρους ροδιού
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Étape 1 Για την κορώνα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύω το βούτυρο, τη ρίγανη, το θυμάρι και το σκόρδο. Απλώνω το κομμάτι του κρέατος σε μια επίπεδη επιφάνεια κοπής, αλατίζω και πασπαλίζω με χοντροτριμμένα πιπέρι. Φορώντας γάντια, αλείφω το κρέας κάνοντας μασάζ με το μείγμα του βουτύρου. Γυρίζω το κρέας δίνοντάς τους στρογγυλό σχήμα, αφήνοντας τις άκρες από τα κόκκαλα να προεξέχουν και σταθεροποιώ με σπάγγο. Τυλίγω τα κοκκαλάκια που εξέχουν, με μικρά κομμάτια αλουμινόχαρτο για να μην καούν και μεταφέρω την κορώνα σε ένα στρογγυλό ταψί. Ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα. Βγάζω από το φούρνο, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο για να μην πάρει άλλο χρώμα, ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 190°C και συνεχίζω το ψήσιμο για ακόμη 20 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω το κρέας σκεπασμένο, να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
  • Étape 2 Για το ρύζι: Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα τον ζωμό να πάρει βράση και ρίχνω το ρύζι. Αλατοπιπερώνω (αν ο ζωμός είναι ήδη αλατισμένος ρίχνω μόνο πιπέρι) και προσθέτω τη δάφνη. Βράζω το ρύζι για 15 λεπτά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα. Σβήνω τη φωτιά, σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και με το καπάκι και αφήνω το ρύζι για 10 λεπτά.
  • Étape 3 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Ρίχνω το κρεμμύδι, αλατίζω και σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει. Προσθέτω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τον άνηθο και μαγειρεύω για 1 λεπτό.
  • Étape 4 Ξεσκεπάζω την κατσαρόλα και ρίχνω τα σοταρισμένα υλικά στο ρύζι. Ανακατεύω απαλά και αδειάζω το ρύζι σε μια μεγάλη πιατέλα. Σκορπίζω τους σπόρους ροδιού και βάζω στο κέντρο την αρνίσια κορώνα. Σερβίρω αμέσως.

Related Posts

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Το βασικό συστατικό των μπιφτεκιών είναι τα μαυρομάτικα φασόλια , τα οποία αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές επιλογές οσπρίων. Τα μαυρομάτικα είναι άριστη πηγή σιδήρου γεγονός που τα καθιστά απαραίτητη τροφή για τα κορίτσια από 13 ετών άνω…

ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΒΥΣΣΙΝΟ

ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΒΥΣΣΙΝΟ

Πεντανόστιμες ατομικές πιτούλες με αφράτη κρέμα γαλατόπιτας αλλά και γλυκό κουταλιού βύσσινο. Το βύσσινο πρέπει να είναι καλά στραγγισμένο από το σιρόπι του για να μην δώσει περισσότερη υγρασία στην κρέμα.



Subscribe