destination taste!

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

: 6
: 20 min
: 1 hr 30 min
           
: 20 min

Αυθεντική ελληνική γλυκόξινη γεύση! Διαλέξτε ένα κόκκινο, δυνατό κρασί με φρουτώδη επίγευση που ταιριάζει απόλυτα με την γλυκιά γεύση της σταφίδας.

Matériaux
  • 400 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
  • 1.100 - 1.200 γρ. χοιρινό από μπούτι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, ψιλοτριμμένο
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 - 4 κλαράκια σέλινο, με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, χονδροκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 100 ml νερό
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών (ή νερό)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Étape 1 Σε ένα μπολ βάζω το κρασί και τις σταφίδες και τα αφήνω για 20 λεπτά κατά μέρος.
  • Étape 2 Πλένω και σκουπίζω καλά τα κομμάτια του κρέατος. Τα αλατοπιπερώνω, τα αλευρώνω καλά από όλες τις μεριές και τα τινάζω για να φύγει η περιττή ποσότητα αλευριού.
  • Étape 3 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω τα κομμάτια του κρέατος, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Για καλύτερο αποτέλεσμα, ροδίζω τα κομμάτια σε δύο δόσεις γιατί, αν τα βάλω όλα μονομιάς στο λάδι, η θερμοκρασία του θα πέσει και το κρέας θα αρχίσει να βράζει μέσα στα ζουμιά του αντί να τσιγαριστεί.
  • Étape 4 Βγάζω τα κομμάτια του κρέατος από την κατσαρόλα, τα μεταφέρω σε μια γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί και τα πασπαλίζω με το θυμάρι. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Étape 5 Καθαρίζω καλά την κατσαρόλα και ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνω τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και το σκόρδο και τα σοτάρω για 3 – 4 λεπτά. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω τον αραιωμένο πελτέ, ανακατεύω και αδειάζω το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα (ή στο ταψί) με το κρέας.
  • Étape 6 Τακτοποιώ τα λαχανικά ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος και προσθέτω το κρασί με τις σταφίδες. Ρίχνω επίσης 2 φλιτζ. τσαγιού από το ζωμό λαχανικών, ή όσο χρειάζεται για να μισοκαλυφθούν τα κομμάτια, και βάζω το σκεύος στο φούρνο, ξεσκέπαστο. Ψήνω για 45 λεπτά.
  • Étape 7 Τότε ελέγχω μήπως χρειαστεί να προσθέσω λίγο ακόμα ζωμό (το υγρό πρέπει πάντα να τα κομμάτια του κρέατος μέχρι τη μέση) και σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της (ή το ταψί με ένα κομμάτι λαδόκολλα και στη συνέχεια με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο). Συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 40 – 45 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και να μελώσουν τα λαχανικά.
  • Étape 8 Σερβίρω αν θέλω με ολόλευκο ρύζι.


Related Posts

ΜΟΣΧΑΡΙ -ΧΟΙΡΙΝΟ -ΑΡΝΙ… ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΟΠΕΣ

ΜΟΣΧΑΡΙ -ΧΟΙΡΙΝΟ -ΑΡΝΙ… ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΟΠΕΣ

Οι Έλληνες αγαπάμε πολύ το κρέας και τα μαγειρέματά μας είναι πολύ δημιουργικά. Ξέρουμε να μαγειρεύουμε ακόμα και τα πιο δύσκολα μέρη του ζώου, που σε πολλές χώρες θεωρούνται απαγορευτικά. Κεφάλια, εντόσθια, ουρές, μάγουλα… όλα στην διάθεσή μας. Καλό όμως, είναι, να γνωρίζουμε ποιο μέρος […]

ΤΑ 5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ!

ΤΑ 5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ!

Μεγάλη εφεύρεση ο φούρνος. Μετά τις εστίες, είναι ίσως η συσκευή με την μεγαλύτερη χρήση στην κουζίνα. Φυσικά υπάρχουν κι εδώ κανόνες για τον τρόπο που τον χρησιμοποιούμε αλλά υπάρχουν και κάποια λάθη που δεν πρέπει να τα κάνουμε ποτέ. Δείτε πια είναι αυτά… 1-Την […]



Subscribe