ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ, ΚΡΑΣΑΤΑ
Η γέμιση με τυριά είναι προαιρετική και, αν θέλουμε, την παραλείπουμε και φτιάχνουμε τα σουτζουκάκια σκέτα.
Matériaux
- 350 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από κιλότο
- 350 γρ. κιμάς χοιρινός, από σπάλα
- 2 αυγά (προτιμάμε βιολογικά)
- 4 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 120 ml ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την κρασάτη σάλτσα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 500 ml λευκό ξηρό κρασί
- 500 ml ζωμός κρέατος (κατά προτίμηση βιολογικός ή σπιτικός)
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (ή 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη)
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
- Étape 1 Σάλτσα κρασιού: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Σβήνω με το κρασί, μαγειρεύω για 1 λεπτό και ρίχνω το ζωμό. Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω το κύμινο (ή τον κόλιανδρο).
- Étape 2 Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω τη σάλτσα για 20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Τη διατηρώ κατά μέρος, ζεστή.
- Étape 3 Σουτζουκάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύω πρώτα τα δύο είδη κιμά για 2 – 3 λεπτά για να αναμειχθούν καλά μεταξύ τους. Προσθέτω τα αυγά, τη γαλέτα, το σκόρδο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνω καλά το μείγμα με τα χέρια.
- Étape 4 Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω τη φέτα, το κεφαλοτύρι και την παρμεζάνα.
- Étape 5 Παίρνω μια γεμάτη κουτ. σούπας κιμά και την πλάθω σε μπάλα. Την πατάω καλά μέσα στην παλάμη μου για να απλώσει σαν δίσκος. Παίρνω 1 μικρή κουτ. γλυκού από το μείγμα τυριών και τη βάζω στη μέση του δίσκου. Κλείνω την παλάμη μου ώστε ο δίσκος να σκεπάσει το μείγμα τυριών και πλάθω ελάχιστα, φτιάχνοντας έτσι ένα σουτζουκάκι. Συνεχίζω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Étape 6 Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζω τα σουτζουκάκια σε δόσεις, για 4 – 5 λεπτά από όλες τις μεριές. Στη συνέχεια, με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρω τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα κρασιού και τη βάζω σε μέτρια φωτιά.
- Étape 7 Σιγομαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Αν τυχόν σωθούν νωρίς τα υγρά στην κατσαρόλα, προσθέτω λίγο ζεστό νερό.
- Étape 8 Περίπου 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα παίρνω 1 φλιτζ. τσαγιού σάλτσα από την κατσαρόλα, το αφήνω να κρυώσει αρκετά και διαλύω εκεί το κορν φλάουρ. Ρίχνω το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα, την ανακινώ καλά για να πάει η σάλτσα παντού και μαγειρεύω για άλλα 3 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά.
- Étape 9 Σερβίρω το φαγητό ζεστό και συνοδεύω με πιλάφι.