Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

: 4-6
: 1 hr
: 30 min

Διαλέξτε ένα «στεγνό» λευκό τυρί, όπως ένα σκληρό κατσικίσιο, τόσο για την πικάντικη γεύση του όσο και για να τριφτεί εύκολα και να μην σκορπίσει υπερβολικά υγρά στο φαγητό.

Matériaux
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες, (κατά προτίμηση στρογγυλές και όχι μακρουλές), κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 8 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. λευκό κατσικίσιο τυρί άλμης, τριμμένο (καταχρηστικά, τη λέμε και κατσικίσια «φέτα») ή 300 γρ. χαλούμι, μουλιασμένο για λίγες ώρες σε νερό για να φύγει η υπερβολική του αλμύρα και τριμμένο
  • αλάτι, φρεκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Étape 1 Βάζω τις φέτες μελιτζάνες σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τις αλατίζω καλά και τις αφήνω για 30 λεπτά, μέχρι να να «ιδρώσουν». Τις ξεπλένω καλά με κρύο νερό και τις σκουπίζω με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Étape 2 Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Αραδιάζω τις φέτες μελιτζάνας σε μια λαμαρίνα φούρνου σε μονή στρώση, τις αλείφω με το μισό από το ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και τις ψήνω στο γκριλ για 3 – 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις βγάζω και τις αφήνω κατά μέρος.
  • Étape 3 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω 2 – 3 κουτ. σούπας νερό και προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα αφήνω να αχνιστούν σε μέτρια φωτιά για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύω και προσθέτω το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Ανακατεύω και μαγειρεύω για χαμηλή φωτιά για περίπου 6 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το μαϊντανό και το βασιλικό, ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος.
  • Étape 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC.
  • Étape 5 Αδειάζω το 1/3 της σάλτσας ντομάτας σε ένα βαθύ μέτριο ταψί και σκεπάζω με τις μισές μελιτζάνες. Από πάνω σκορπίζω το μισό τυρί και άλλο 1/3 από τη σάλτσα. Σκεπάζω με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, από πάνω σκορπίζω το υπόλοιπο τυρί και περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα.
  • Étape 6 Βαζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω το φαγητό για περίπου 40 λεπτά. Το σερβίρω ζεστό ή κρύο.

Related Posts

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ… ΤΟ ΜΥΡΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είναι το μυρωδικό που κυριαρχεί στα χειμωνιάτικα πιάτα μας. Στιβαρός, αρρενωπός χαρακτήρας, ζεστή ευωδιά, με ιδιαίτερη δύναμη και ζωντάνια, έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Είναι ο σχεδόν σταθερός αρωματικός σύντροφος του αρνίσιου κρέατος, αλλά πώς αλλιώς […]

ΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ

ΤΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΙ

Πικάντικο μεζεδάκι που μπορεί να συνοδέψετε το κρασί μας ή τη μπύρα μας. Αν το αντέχετε μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουταλάκι μπούκοβο πικάντικο που ταιριάζει τέλεια με τα απαλά τυριά και τη λιαστή ντομάτα.