Η παρασκευή ζύμης για σπιτικό φύλλο πίτας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, όχι όμως δύσκολη. Αξίζει φυσικά τον κόπο, γιατί έτσι είμαι σίγουρη για την...
Περισσότερα →
Παρόλο που η ιαπωνική κουζίνα είναι γνωστή κυρίως για τα σούσι και τις σούπες της, δεν σημαίνει ότι δεν έχει και άλλες νοστιμιές να...
Περισσότερα →
Είτε για γλυκά είτε για κάποια νόστιμη ομελέτα, συνήθως έχουμε πάντα αυγά στο σπίτι μας. Ωστόσο, προσοχή το αυγό δεν είναι και ένα τόσο...
Περισσότερα →
1. Η επιτυχία μιας τάρτας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ζύμη, γι’ αυτό τη φτιάχνω πάντα μόνη μου και το ίδιο συμβουλεύω ακόμη...
Περισσότερα →
Τα παραδοσιακά πιάτα με όσπρια είναι λίγο πολύ γνωστά: γίγαντες πλακί, φάβα, ρεβιθάδα και πολλά ακόμα. Μην τα περιορίσετε όμως εκεί. Οσπριοκεφτέδες Βράζω όποιο...
Περισσότερα →
Πόσοι από εσάς δεν γνωρίζουν την Pavlova; Ένα γλυκό τόσο ανάλαφρο, όπως τα βήματα της πρίμα μπαλαρίνα, Άννα Πάβλοβα, που για χάρη της, το...
Περισσότερα →
Από τη Μάνη ως τον Εβρο και από το Ιόνιο ως τα Δωδεκάνησα, κάθε αγροτικό σπίτι είχε στην αυλή του το οικόσιτο χοιρινό. Βλέπετε,...
Περισσότερα →
Είναι η πρωταγωνίστρια της χριστουγεννιάτικης βραδιάς. Όλοι θέλουμε να είναι επιτυχημένη και εντυπωσιακή αλλά κυρίως νόστιμη. Η γαλοπούλα μπορεί να είναι πουλερικό, αλλά λόγο...
Περισσότερα →
Ο Χριστουγεννιάτικος κορμός παραμένει εδώ και χρόνια το κλασσικό επιδόρπιο για το λαμπερό χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε γαλλόφωνες χώρες. Η όψη του θυμίζει πολύ τον...
Περισσότερα →
Αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων που κάθε Χριστούγεννα λάμπει στα γιορτινά τραπέζια. Τα μελομακάρονα μας έχουν έρθει από τη Μικρά Ασία. Ήταν τα γνωστά,...
Περισσότερα →
Ο δυνατός αντίπαλος του μελομακάρονου που και μόνο στην όψη του, μας έρχονται στο μυαλό, Χριστούγεννα, χιονισμένα βουνά, τζάκι… Ο κουραμπιές πήρε το όνομά...
Περισσότερα →
Η ιστορία των σου ξεκινά από την εποχή της Αικατερίνης των Μεδίκων, όταν ο σεφ Panterelli έφτιαξε το 1540, μια ζύμη σχετικά υδαρή, για...
Περισσότερα →
Κουνουπίδι Βραστό, στον ατμό ή στο φούρνο, το κουνουπίδι έχει μια αρκετή έντονη μυρωδιά που πολύ συχνά που δεν μας βοηθάει να αγαπήσουμε αυτό...
Περισσότερα →
Το κινέζικο τηγάνισμα είναι η απόλυτη μέθοδος μαγειρικής για χορταστικά γεύματα και το κυριότερο, σε χρόνο μηδέν! Ελάτε να δούμε μαζί ποια είναι τα...
Περισσότερα →
Οι Έλληνες αγαπάμε πολύ το κρέας και τα μαγειρέματά μας είναι πολύ δημιουργικά. Ξέρουμε να μαγειρεύουμε ακόμα και τα πιο δύσκολα μέρη του ζώου,...
Περισσότερα →
Αγοράσατε μυρωδάτα μπαχαρικά, ολόκληρα ή σε σκόνη. Κάποια από αυτά, ιδιαίτερα τα πιο σπάνια ή κάποια που σας έφεραν δώρο από το εξωτερικό, μπορεί...
Περισσότερα →
Οι γνώμες διίστανται: άλλοι τα θέλουν αφράτα, ψωμωμένα και μαλακά (ιδίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι). Άλλοι πάλι τα θέλουν λεπτά και απολαυστικά κρατσανιστά....
Περισσότερα →
Δεν έχει σημασία πόσα χρόνια εμπειρίας έχουμε στην κουζίνα. Υπάρχουν λάθη που κάνουμε, είτε γιατί κάποιος μας το είπε, είτε γιατί έτσι μας το...
Περισσότερα →
Τον Αύγουστο στη λίγωση του φεγγαριού, η γιαγιά μάζευε όλα τα κηπικά, ακόμα κι αν δεν ήταν έτοιμα, για να τα «λιγώσει». Θεωρούσε ότι...
Περισσότερα →
Ο τρύγος έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό κι έτσι στην αγορά βρίσκουμε όλα τα ανάλογα καλούδια: σταφύλια, μούστο, πετιμέζι, για τις κλασικές, παραδοσιακές...
Περισσότερα →
Το πετιμέζι είναι το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου, δηλαδή του χυμού των σταφυλιών, και είναι άρτυμα με σπάνια νοστιμιά και...
Περισσότερα →
Το γλυκό, που η νοικοκυρά στην Κρήτη καλοδεχόταν στο σπίτι της τους μουσαφίρηδες. Η γιαγιά γελαστή και καλοσυνάτη, καλοδεχόταν πάντα στο σπίτι της τους...
Περισσότερα →
Τα λαδερά είναι μια κατηγορία φαγητών που χαρακτηρίζουν την ελληνική κουζίνα. Τα φρέσκα υλικά, το ελαιόλαδο, τα άφθονα μυρωδικά, το ξεροψημένο ψωμί που τα...
Περισσότερα →
Τις τρώμε ωμές, σε σάλτσες, στο φούρνο, σε χυμό. Γιατί όμως να μην τις ψήσουμε; Ελάτε να καταρρίψουμε το μύθο που θέλει τις ντομάτες...
Περισσότερα →
Κάππαρη και κρίταμο. Τα πεντανόστιμα χόρτα της θάλασσας και των βράχων μάς περιμένουν να τα μαζέψουμε στις διακοπές μας στα βράχια δίπλα στο κύμα...
Περισσότερα →
Αυτή την εποχή οι πάγκοι της λαϊκής και του μανάβη είναι τίγκα στις ντομάτες, κάθε ποικιλίας. Ευκαιρία λοιπόν να φτιάξετε όχι μόνο τα αγαπημένα,...
Περισσότερα →
Τα καλύτερα εποχικά λαχανικά υπαίθριας καλλιέργειας έχουν γεμίσει τους πάγκους της λαϊκής και του μανάβη. Εκτός από τα αγαπημένα μου λαδερά και την αξεπέραστη...
Περισσότερα →
Τώρα που καλοκαιριάζει, σκεφτόμαστε συνήθως να φάμε ένα παγωτό, για να δροσιστούμε. Αν φέτος αποφασίσατε να προσέξετε τα πολλά λιπαρά τότε γιατί όχι να...
Περισσότερα →
Αγγουράκια, πιπεριές, λάχανο, πράσινες ντομάτες, μελιτζανάκι αλλά και ανάμεικτα λαχανικά. Η λίστα είναι ατελείωτη, φαντασία να ’χετε και μην φοβάστε τους τολμηρούς πειραματισμούς. Το...
Περισσότερα →
Και όμως υπάρχει και αυτό! Τι ξέρετε για το άγριο σκόρδο; Να σας πω, πως το άγριο σκόρδο ήταν ήδη γνωστό από το μεσαίωνα...
Περισσότερα →
Δικαίως η μελιτζάνα μπορεί να χαρακτηριστεί «βασίλισσα της μεσογειακής κουζίνας» μιας και όλες οι χώρες της Μεσογείου έχουν τουλάχιστον μία σπεσιαλιτέ με μελιτζάνες, εκτός...
Περισσότερα →
Ποιος είπε ότι είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς λουκάνικα στο σπίτι; Πιστέψτε με, είναι πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεστε, συν τα αμέτρητα πλεονεκτήματα...
Περισσότερα →
Αχ αυτά τα σπιτικά μαλακά μπισκότα, πόσο τα αγαπάμε (μικροί και μεγάλοι). Είναι τόσο απλά να τα ετοιμάσουμε και μπορούμε έτσι, να περάσουμε ένα...
Περισσότερα →
Ένα από τα διασημότερα πιάτα της ιταλικής κουζίνας που δεν χρειάζεται πάνω από 25 λεπτά μαγείρεμα. Του αρκούν ελάχιστα υλικά για να γίνει το...
Περισσότερα →
Δεν νοείται ελληνικό Πάσχα δίχως μεζέδες από συκωταριά: κοκορέτσι, σπληνάντερα, γαρδούμπες, μαγειρίτσα, συκωταριά στο τηγάνι και αναρίθμητες άλλες λιχουδιές είτε τοπικές είτε αγαπημένε απ’...
Περισσότερα →
Είναι τεράστια η ιστορία για το παραδοσιακό ψωμί και δύσκολο να την εξιστορήσω. Μπορώ όμως, να σας δώσω κάποιες συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε...
Περισσότερα →
Θωράκιση Είναι ο σωστός τρόπος για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα υγρά του κρέατος στο εσωτερικό του και να γίνει τρυφερό και ζουμερό. Για...
Περισσότερα →
Φύσηξε θαλασσινό αεράκι στο τραπέζι μας. Χταποδάκια, στρείδια, χτένια, γαρίδες, αστακοί γίνονται πρωταγωνιστές την Καθαροδευτέρα, όλη τη σαρακοστή και φυσικά το καλοκαίρι. Τα θαλασσινά...
Περισσότερα →
Η χαρακτηριστικότερη πίτα της Σκοπέλου που διαφέρει από τις πίτες όλης της υπόλοιπης Ελλάδας. Η ιστορία της ξεκινάει πολύ παλιά, όταν οι αλοννησιώτες βοσκοί...
Περισσότερα →
Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι την Καθαροδευτέρα και την έναρξη της Σαρακοστής. Αυτή την εβδομάδα, της Τυρινής ή Τυροφάγου, όπως λέγεται, το κρέας παραδοσιακά εξαφανίζεται...
Περισσότερα →
Αγαπημένο κυριακάτικο πιάτο το ρολό με κιμά, από μικρούς και μεγάλους, γεμιστό ή σκέτο, όταν πετύχει, είναι αφράτο, πεντανόστιμο και με βγάζει ασπροπρόσωπη τόσο...
Περισσότερα →
Αναρίθμητες οι παροιμίες και τα λογοπαίγνια στη γλώσσα μας. Όχι τυχαία βέβαια! Η χώρα μας είναι από τις πλουσιότερες σε ψάρια και θαλασσινά. Ψάρια...
Περισσότερα →
Βλέπω συχνά τον κόσμο στη λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ να βλέπει γογγύλια και γουλιά στο ράφι, να τα κοιτάζει, να τα περιεργάζεται και...
Περισσότερα →
Μια ντελικάτη, υπόλευκη σάλτσα κατάφερε να γίνει το μήλο της έριδος μεταξύ δύο μεγάλων, διάσημων γαστρονομικά, χωρών. Γάλλοι και Ισπανοί, «πολεμούν» για την διεκδίκηση...
Περισσότερα →
Το ψωμί χωρίς γλουτένη φημολογείται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Λογικό… αφού η γλουτένη που περιέχει το κανονικό αλεύρι που χρησιμοποιούμε για την...
Περισσότερα →
To έχω, πλέον, επιβεβαιώσει, ότι, αν δώσω την ίδια συνταγή σε 5 άτομα για να κάνουν ένα απλό κέικ, αυτό που θα γίνει στο...
Περισσότερα →
Το μπελαλίδικο καθάρισμά της αποθαρρύνει πολλούς από το να την αγοράσουν. Κι όμως! Το καθάρισμά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε, ενώ η γλύκα...
Περισσότερα →
Βάλτε στην κουζίνα και στην καθημερινή σας διατροφή το πλιγούρι, το κριθάρι και το στάρι! Είναι άκρως υγιεινά, ιδιαίτερα χορταστικά, νηστίσιμα (ό,τι πρέπει για...
Περισσότερα →
Η φίλη Νεκταρία Κοκκινάκη, από την Κρήτη, μοιράζεται με το dinanikolaou.gr μια παραδοσιακή συνταγή της εποχής. Οι παραδοσιακές συνταγές είναι ο πλούτος και οι...
Περισσότερα →
Αγαπημένο λαχανικό του φθινοπώρου. Μοιάζει με μεγάλο φρέσκο κρεμμύδι, με λευκό μίσχο και πράσινο φύλλωμα. Το πράσο ανοίκει στην οικογένεια των κρεμμυδιών αλλά έχει...
Περισσότερα →
Άνοιξη και τα φρέσκα λαχανικά, οργιάζουν. Τι ποιο εύκολο για απλές ή πολύπλοκες σαλάτες για να τις απολαύσουμε ως συνοδευτικό αλλά και γιατί όχι,...
Περισσότερα →
Παραδοσιακά, η ημέρα που βάφουμε τα αυγά, είναι η Μεγάλη Πέμπτη. Το κόκκινο χρώμα τους συμβολίζει το αίμα του Χριστού αλλά και την Ανάσταση,...
Περισσότερα →
Το αγαπημένο τσουρέκι είναι το απόλυτο πασχαλινό γλύκισμα που δεν λείπει από το γιορτινό τραπέζι. Χρειάζεται τεχνική και προσοχή αλλά όλοι μπορούν να φτιάξουν...
Περισσότερα →
Ο μπακαλιάρος έχει λεπτό και επίμηκες σώμα. Στην Ελλάδα το συνδυάζουμε με τη γνωστή σε όλους σκορδαλιά! Πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, είναι ένα...
Περισσότερα →
Παϊδάκια, μπριζολάκια, παντσέτες, τηγανιές! Να τι μου έρχεται στο νου κάθε φορά που πλησιάζει Τσικνοπέμπτη, όπως τώρα. Και φυσικά, άφθονο κρασάκι, ρετσίνα κυρίως αλλά...
Περισσότερα →
Αχ αυτή η σαντιγί… Έρχεται και δένει τόσο ωραία στα γλυκά μας. Μπορεί να είναι εχθρός για τη σιλουέτα αλλά, τρελαίνει τον ουρανίσκο μας,...
Περισσότερα →
Πώς θα γίνει ο πουρές αφράτος σαν μους; Πώς θα αποφύγουμε να γίνει ελαστικός και κολλώδης; Ποιες είναι οι κατάλληλες πατάτες; Βάζουμε βούτυρο ή...
Περισσότερα →
Αν σκεφτείτε πόσα πιάτα φτιάχνετε με το αυγό και πόσο γρήγορα ετοιμάζονται θα καταλάβετε γιατί το θεωρώ «μαγικό». Το αυγό έχει την απίθανη ιδιότητα...
Περισσότερα →
Το ελληνικό Πάσχα είναι η λαμπρότερη γιορτή. Μια γιορτή για κάθε νοικοκυριό, από το φτωχικό ως το πιο πλούσιο, με χαρές, χορούς, γέλια και...
Περισσότερα →
Αν έχετε μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου για το σπίτι, είναι ευκαιρία να αρωματίσετε μικρές ποσότητες για να έχουμε τα δικά σας, αρωματικά λάδια για τις σαλάτες...
Περισσότερα →
Αυτό το θέμα απευθύνεται με όλη μου την αγάπη στα νέα παιδιά που δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους στο μαγείρεμα. Στον αγαπημένο...
Περισσότερα →
Πόσο λάθος κάνουμε που θυμόμαστε τους ξηρούς καρπούς μόνο τα Χριστούγεννα –άντε και για συνοδευτικό για το ποτάκι μας όταν έρθει παρέα στο σπίτι!...
Περισσότερα →