destination taste!

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΚΟΙ

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΚΟΙ

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΚΟΙ

: 6-4
: 15 min
: 30 min
           
: 1 hr

Η παρασκευή τους είναι πανεύκολη. Το μόνο που προσέχουμε είναι πώς θα ρίξουμε κάθε λουκουμά στο καυτό λάδι, γι’ αυτό θα δείτε στη διαδικασία έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να ρίχνετε κάθε δόση χυλού στο λάδι. Οσο για το σερβίρισμα, η κλασική συνοδεία μελιού-κανέλας είναι αξεπέραστη. Ωστόσο, μπορούμε να πειραματιστούμε και με άλλες γεύσεις όπως λιωμένη κουβερτούρα, ζάχαρη άχνη, σουσάμι κ.ά.

Matériaux
  • 500 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ σούπας ξηρή μαγιά
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 600 γρ. αλεύρι, μαλακό, κοσκινισμένο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • άφθονο λάδι για τηγάνισμα, κατά προτίμηση καλής ποιότητας ελληνικό σπορέλαιο
  • άφθονο λάδι για τηγάνισμα, κατά προτίμηση καλής ποιότητας ελληνικό σπορέλαιο
  • Για το σερβίρισμα
  • ζάχαρη κρυσταλλική
  • κανέλα, σε σκόνη
Instructions
  • Étape 1 Σε ένα μπολ βάζω 100 ml από το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνω το μπολ κατά μέρος για 10 – 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
  • Étape 2 Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) ανακατεύω το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και τη βανίλια. Κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύω καλά με το σύρμα και σταδιακά προσθέτω το υπόλοιπο χλιαρό νερό ή όσο «πάρει», μέχρι να φτιάξω ένα μέτριο χυλό σχετικά πυκνό. Σκεπάζω το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνω για 1 ώρα σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι ο χυλός να φουσκώσει καλά και να εμφανιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνειά του.
  • Étape 3 Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω άφθονο λάδι, μέχρι η στάθμη του να φτάσει λίγο πιο πάνω από τη μέση του σκεύους. Το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει και να αρχίσει να αχνίζει.
  • Étape 4 Ρίχνω το χυλό σε δόσεις, ως εξής: βάζουμε στη χούφτα μου μια ποσότητα χυλού, κλείνω σφικτά τη χούφτα σε γροθιά, πάνω από τη λεκάνη με το χυλό, και με ένα κουτάλι παίρνω την ποσότητα που θα βγει από την επάνω μεριά της γροθιάς μου. Η ποσότητα αυτή είναι ένας λουκουμάς. Ρίχνω την κουταλιά στο καυτό λάδι. Συνεχίζω με άλλους 5 – 6 λουκουμάδες που φτιάχνω με τον ίδιο τρόπο και τους τηγανίζω για 3 – 4 λεπτά, αναποδογυρίζοντάς τους μέσα στο λάδι, μέχρι να φουσκώσουν, να ανέβουν στην επιφάνεια και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο με τον υπόλοιπο χυλό, βάζοντας κάθε φορά στο λάδι μέχρι 7 – 8 κουταλιές χυλού.
  • Étape 5 Βάζω τους λουκουμάδες σε μια μεγάλη πιατέλα, και τους πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα.
  • Étape 6 Εναλλακτικά, ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι λίγο μέλι για να γίνει ρευστό και τους ραντίζω.

Related Posts

ΣΥΚΑ ΨΗΤΑ, ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΟΓΑΛΟ

ΣΥΚΑ ΨΗΤΑ, ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΟΓΑΛΟ

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική εάν μας έχει περισσέψει στο ψυγείο ρυζόγαλο, 3 – 4 ημερών. Το αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας…

ΖΕΛΕ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

ΖΕΛΕ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Ωραίο και ελαφρύ γλύκισμα για όλες τις ώρες τις ημέρες! Μια γλυκιά πρόταση με περιορισμένη απόδοση ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει άφθονη ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D.



Subscribe