Το μυρμηγκάτο είναι ένα νοσταλγικό γλύκισμα που συνήθιζαν πολύ στην Πρέβεζα και στα Γιάννενα. Η ιστορία του δεν είναι γνωστή αλλά σίγουρα ήταν πολύ αγαπημένο σαν κέικ αφού η τρούφα σοκολάτας του έδινε «παιχνιδιάρικη» όψη ενώ το σιρόπι, το απογειώνει γευστικά.
Αν θέλετε μπορείτε να καλύψετε το κέικ με ζαχαρόπαστα και να το στολίσετε σαν τούρτα γενεθλίων. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το κουμκουάτ με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή μανταρινάκι.
Απαλά muffins με μια «κόκκινη καρδιά» και άρωμα βανίλιας. Μπορείτε να φτιάξετε το φρόστινγκ 1-2 μέρες πριν και να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
Μπορούμε να σερβίρουμε το κέικ αυτό σαν τουρτίτσα. Γι’ αυτό θα φτιάξουμε δύο δόσεις γλάσου. Θα το κόψουμε κατά μήκος στη μέση και θα βάλουμε ενδιάμεσα τη μια δόση, κρύα.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μια συνταγή με ιδιαίτερα πλούσια διατροφική αξία. Η κινόα ανήκει στις λεγόμενες superfoods… Οι Ίνκας την είχαν ονομάσει «μητέρα όλων των τροφών» και δεν είχαν άδικο. Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο, βιταμίνες Β...
Ένα κλασικό θέμα σε νέα εκδοχή, καθώς η άποψη του λευκού γλασαρίσματος ντύνει οπτικά και γευστικά μια σταθερή αξία Λίγο πολύ γνώριμη η γεύση, που όμως ξαφνιάζει ευχάριστα από τις πινελιές ενός αρωματικού ρετούς…
Αφράτο, βουτυρένιο και πολύ κρεμώδες κέικ με κεφαλονίτικες μάντολες. Οι μικρές ζαχαρωτές μπουκίτσες με το χαρακτηριστικό, κόκκινο χρώμα είναι από τις αγαπημένες μου «αμαρτίες»!
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία ιδανική πρόταση για πρωινό, σνακ ή ενδιάμεσο μικρογεύμα (δεκατιανό ή απογευματινό). Το ταχίνι έχει μεγάλη θρεπτική αξία και ως εκ τούτου αποτελεί μία πολύ υγιή προσθήκη στη διατροφή.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Ένα υπέροχο γλυκό γεμάτο από την έντονη γεύση των δαμάσκηνων και της καρύδας! Τα δαμάσκηνα θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες ασθένειες.
Υπέρ-αρωματικό κέικ με ζουμερά αχλάδια που έχουμε ποσάρει σε μηλίτη. Χρειάζεται λίγη προσοχή για να μην μαλακώσουν εντελώς αλλά να κρατάνε λίγο, έτσι ώστε να μείνουν ολόκληρα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Γιορτινό κέικ που μπορείτε να σερβίρετε το πρωινό των Χριστουγέννων ή και σε κυριακάτικο brunch. Επιλέξτε αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς ανάλογα με τα γούστα σας.
Αν θέλετε να φτιάξετε τα τέλεια σοκολατένια μαφινάκια για παιδιά, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λικέρ καφέ, με κάποιο σιρόπι καραμέλας που θα βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Χριστουγεννιάτικα muffins γεμισμένα με αφράτη κρέμα αλλά και τραγανά κάστανα. Τα marron glase θα τα βρείτε τις γιορτινές μέρες σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα ζαχαροπλαστεία.
Κέικ μήλου με ιδιαίτερη υφή, αφού το τυρί κρέμα το κάνει να είναι υδαρό και ντελικάτο. Το κουκουνάρι μπορείτε να το αντικαταστήσετε με όποιο ξηρό καρπό θέλετε. Αμύγδαλα, φουντούκια, φυστίκια Αιγίνης…
Είναι πανεύκολο και πολύ ιδιαίτερο σάμαλι που δεν χρειάζεται σιρόπι αφού η καραμέλα και τα σαγκουίνια το κάνουν απίστευτα ζουμερό. Αν θέλετε να το απογειώσετε μπορείτε να το σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Από τις πιο εύκολες και γρήγορες μηλόπιτες που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψετε. Το πετιμέζι είναι από τα πιο αγαπημένα μου υλικά και σ’ αυτό το γλυκό δίνει μοναδική γεύση και αρώματα.
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Υπέροχο πρωτεϊνούχο κέικ μύρτιλο από την Ντίνα Νικολάου. Το ρόφημα γάλακτος protein και το επιδόρπιο γάλακτος protein μας εφοδιάζει με πολύτιμη ποσότητα πρωτεΐνης.
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Μια πρόταση για τους λάτρεις της σοκολάτας πλούσια σε φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά! Τα φλαβονοειδή της σοκολάτας προφυλάσσουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, χάρη στην ικανότητα τους να ανακόπτουν...
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Ένα υπέροχο γλυκό για να ξεκινήσει εξίσου γλυκά και η εβδομάδα μας! Το γευστικό αυτό γλύκισμα είναι ταυτόχρονα πολύ πλούσιο σε θρεπτική αξία! Περιλαμβάνει κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες της οικογένειας Β, βιταμίνη Ε και «αντιοξειδωτικές» πολυφαινόλες.
Ίσως να είναι το πιο αφράτο κέικ που έχετε δοκιμάσει και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε. Λίγη προσοχή χρειάζεται στην μαρέγκα, τη στιγμή που θα ρίξετε το σιρόπι. Πρέπει να είναι κρύο και να το προσθέσετε σε αργή ροή, έτσι ώστε να μη χαθεί ο όγκος.
Αυτό το κέικ είναι κάτι σαν τάρτα Τατέν, με ανανά και ευωδιαστά μπαχαρικά. Διατηρήστε το σε γυάλινη θήκη για κέικ ή σε μεταλλικό κουτί, για να διατηρηθεί ζουμερό και νόστιμο για σχεδόν 1 εβδομάδα.
Οι βανίλιες μοιάζουν με τα δαμάσκηνα αν και είναι λίγο μεγαλύτερες σε μέγεθος. Έχουν όμως εξαιρετικό άρωμα, περισσότερη γλύκα και έντονη γεύση. Θα τις βρείτε στις λαϊκές αγορές σε διαφορετικές ποικιλίες και μεγέθη. Διαλέξτε όποια σας αρέσει περισσότερο.
Αφράτο και πεντανόστιμο κέικ που κρύβει εκπλήξεις… χρωματικές και γευστικές. Μπορείτε να το φτιάξετε και με άλλα φρούτα αρκεί να έχουν έντονο χρώμα για να υπάρχει αντίθεση χρωμάτων.
Την ιδέα του κέικ την πήρα από την διάσημη τάρτα Τατέν που τα φρούτα καραμελώνονται και στρώνονται στη βάση της φόρμας. Οι μπανάνες δίνουν μια ιδιαίτερα ζουμερή υφή στο κέικ και όλοι θα νομίζουν ότι το έχετε σιροπιάσει.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Αγαπάμε muffins σοκολάταs … Μία φανταστική συνταγή, με πλούσια διατροφική αξία και σπουδαίες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η σοκολάτα περιέχει μοναδικά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι τα φλαβονοειδή και οι προκυανιδίνες.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Το απόλυτα ελαφρύ γλύκισμα για όλες τις ώρες τις ημέρες, κατάλληλο και για δίαιτα! Γλυκιά πρόταση με περιορισμένη απόδοση ενέργειας και χαμηλά λιπαρά, το οποίο ενδείκνυται για τύπο διατροφής, λόγω χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη...
Υδαρά και νόστιμα muffins μπανάνας και γλάσο που μοσχομυρίζει βούτυρο. Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε δύο διαφορετικά γλάσα αν κάνετε την ίδια συνταγή αντικαθιστώντας το βούτυρο με φρέσκο τυρί κρέμα. Θα είναι πιο υπόξινο και θα «κοντράρει» με τη γλύκα της μπανάνας.
Το απίθανα αφράτο και λευκό αυτό κέικ έχει ένα μόνο μερικά μυστικά: το καλό χτύπημα των ασπραδιών σε μαρέγκα, το συνδυασμό δύο ειδών ζάχαρης και το πρωτότυπο ξεφορμάρισμά του...
Αφράτα και υδαρά muffins με 2 κόκκινα φρούτα και σοκολάτα. Φυσικά τα φρούτα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Συνδυάστε φράουλες με βατόμουρα, κεράσια με μύρτιλα ή και ρόδι με μήλο.
Κέικ των «αγγέλων» που μοσχομυρίζει φρεσκάδα! Αέρινο και πολύ ελαφρύ με άρωμα τριαντάφυλλο. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φραμπουάζ με κεράσια, φράουλες, μύρτιλλα... αλλά κρατήστε το ροδόνερο.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία επίκαιρη συνταγή, λόγω εποχής, για γλυκό της Ντίνας που προσφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά. Μήλα και φράουλες είναι πολύ σημαντικές πηγές θαυμάσιων αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως είναι η πυκνογενόλη και το λυκοπένιο.
Πεντανόστιμο κέικ που συνδυάζει δύο εξωτικές γεύσεις που αγαπώ πολύ… Ανανά και καρύδα. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ανανά αντί κονσέρβας και να αντικαταστήσετε...
Γλύκισμα υπερπαραγωγή, πολύ εντυπωσιακό και κυρίως… πεντανόστιμο. Επειδή η κρέμα είναι σχετικά ρευστή, πριν την απλώσετε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχουν κρυώσει τα κέικ!
«Σταγόνες» σοκολάτας βρίσκω συσκευασμένες στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Φτιάχνω και μόνη μου ως εξής: βάζω 125 γρ. (1 πλάκα) κουβερτούρα ή μαύρη σοκολάτα μπίτερ (πάνω από 68% κακάο) στο ψυγείο για να σφίξει λίγο...
Αντικαθιστώντας μέρος του αλευριού με σκόνη αμυγδάλου, φτιάχνουμε τελικά ένα εξίσου αφράτο αλλά εξαιρετικά νόστιμο κέικ που θα συνοδέψει τον καφέ, το χυμό, το τσάι μας.
Έχει λασπώδη, ζουμερή υφή αυτό το κέικ, που τη διακόπτει ευχάριστα η τραγανή υφή των κουκουναριών. Αν θέλουμε τα αντικαθιστούμε με ασπρισμένα αμύγδαλα, καβουρδισμένα και χονδροσπασμένα...
Αν σερβίρετε τα σουφλεδάκια αμέσως, μόλις τα κόψετε η σοκολάτα θα «τρέξει» και θα πλημμυρίσει το πιάτο σας. Αν έχετε την υπομονή να περιμένετε να κρυώσουν…
Εντυπωσιακή βασιλόπιτα που θα την λατρέψουν όλοι. Πλούσια κρέμα κάστανο, κράνμπερι και σταφίδες είναι ότι χρειάζεται για να μπει ο νέος χρόνος γλυκά. Βάλτε όλη σας την τέχνη για την πρωταγωνίστρια της βραδιάς.
Φοβάστε να φτιάξετε βασιλόπιτα, με τα πολύπλοκα μείγματα, τις μαγιές και τα απανωτά φουσκώματα που, συχνά, δεν πετυχαίνουν; Ηρθε η ώρα να φτιάξετε την πιο πετυχημένη, μυρωδάτη και λαχταριστή βασιλόπιτα, με τα χέρια σας...
Μια διαφορετική βασιλόπιτα απ’ ότι γνωρίζετε μέχρι τώρα. Το πετιμέζι, το τζίντζερ και τα άλλα αρώματα θα σας εντυπωσιάσουν. Η δροσερή επικάλυψη είναι ότι χρειάζεται για να δώσει την σωστή «κόντρα» στα έντονα αρώματα.
Παραδοσιακό, μεξικάνικο κέικ που οφείλει τη νοστιμιά του στα «3 γάλατα». Γάλα, Κρέμα, ζαχαρούχο ανακατεύοντας καλά και δίνουν γαλατένια γεύση στο ουδέτερο κέικ. Η σαντιγί επιβάλλεται για να ολοκληρωθεί η «γαλατένια» πανδαισία!
Αντικαταστήστε τα ξερά φρούτα της συνταγής με όποια άλλα σας αρέσουν, όπως με χουρμάδες (ιδιαίτερα το χειμώνα), ξερά δαμάσκηνα, ξανθή σταφίδα, αποξηραμένα κράνα (για ξινούτσικο αλλά πολύ νόστιμο αποτέλεσμα) και άλλα.
Αν θέλετε να τρίψετε εσείς τα αμύγδαλα, τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ ή στο μούλτι μαζί με λίγο από το αλεύρι της συνταγής, γιατί τα αμύγδαλα θα βγάλουν το λάδι τους και μπορεί η σκόνη να λασπώσει.
Ζουμερά και πεντανόστιμα μάφινς με φρέσκα μύρτιλλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένα αλλά δεν θα είναι το ίδιο. Αναζητήστε τα γιατί αξίζει τον κόπο!
Δώστε στα παιδιά αυτά τα μικρά κέικ για κολατσιό στο σχολείο ή σαν απογευματινό σνακ ή ακόμα και στο πρόγευμά τους. Θα τους δώσει την ενέργεια που χρειάζονται αλλά και η νοστιμιά που επιθυμούν!
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα φρούτα, ξεπαγωμένα, καλά στραγγισμένα και σκουπισμένα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Διαφορετικά τα υγρά τους θα απελευθερωθούν...
Αντί για δαμάσκηνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βανίλιες ή συνδυασμό από φρέσκα και ξερά βερίκοκα ή φρέσκα και ξερά σύκα, με την ίδια ακριβώς διαδικασία, δηλαδή σοτάρουμε τα φρέσκα και μουσκεύουμε τα ξερά Αλευρώνουμε όλα τα φρούτα.
Αντί για βερίκοκα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νεκταρίνια ή ροδάκινα. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή κουβερτούρα με σοκολάτα γάλακτος. Θα λιώσουμε μαζί τις δύο σοκολάτες.
Για ένα πιο επίσημο κέρασμα συνοδεύουμε το κέικ αυτό με μια σάλτσα φρούτων, γνωστή και σαν κουλί (coulis) που συνήθως ετοιμάζεται με κόκκινα φρούτα: Χρησιμοποιούμε 700 γρ. κατεψυγμένο μείγμα από κόκκινα φρούτα του δάσους...
Αφράτο και μοσχοβολιστό ανοιξιάτικο κέικ που τα κεράσια πρωταγωνιστούν. Για να το σερβίρετε αφήστε το για 15 λεπτά και το αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα.
Επειδή το κέικ αυτό σύντομα στεγνώνει και γίνεται αρκετά ψιχουλιαστό, μπορούμε να το διατηρήσουμε ζουμερό περιχύνοντας το, όσο είναι ακόμα καυτό από το φούρνο, με ένα απλό σιρόπι από νερό και ζάχαρη...
Το αγαπημένο κέικ των παιδικών μας χρόνων. Αυτό που όλοι το είχαμε βαφτίσει Βανίλια-Σοκολάτα και που όταν το έφτιαχνε η μαμά, μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.
Η μηλόπιτα «μεταμφιέζεται» σε αφράτο, μυρωδάτο και νοστιμότατο κέικ. Ιδανικό για τον απογευματινό καφέ ή το χυμό, θαυμάσιο για το πρωινό αλλά και σαν γλυκό κέρασμα, με παγωτό βανίλια.
Ένας ωραίος τρόπος σερβιρίσματος αυτού του κέικ είναι να χτυπήσουμε με το πιρούνι λίγο ανθότυρο σε ένα μπολ και να προσθέσουμε λίγη κουβερτούρα (ή σοκολάτα γάλακτος), λιωμένη σε μπεν μαρί.
Μοσχοβολιστό κέικ με ιδιαίτερο μείγμα αφού το τυρί κρέμα μπαίνει στη ζύμη και το κάνει υδαρό χωρίς να χρειάζεται σιρόπι. Το το ρόδι και τα καρύδια είναι ο τέλειος χριστουγεννιάτικος συνδυασμός.
H εμμονή μου με τα τριαντάφυλλα είναι πλέον γνωστή. Αυτό είναι το πιο αγαπημένο μου κέικ που κάνω σχεδόν κάθε εβδομάδα. Μοσχοβολιστό, βουτυράτο… όνειρο!
Αφράτη και με τη γλύκα του πετιμεζιού είναι ίσως η πιο νόστιμη ροδακινόπιτα που μπορείτε να φτιάξετε. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ροδάκινα με νεκταρίνια, γυαρμάδες ή ακόμα και βερίκοκα.
Το ίδιο κέικ μπορούμε να φτιάξουμε και με βερίκοκα, τα οποία επίσης θα κόψουμε στη μέση και θα «μπήξουμε» στο μείγμα του κέικ, για να βρεθούν στο κέντρο του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αγαπημένη πίτα που την φτιάχνω κάθε φορά στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου. Αν δεν σας αρέσει το σουσάμι μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ζάχαρη άχνη. Δεν θα χάσει τίποτα από τη γεύση της.
Οι καραμέλες των παιδικών μας χρόνων. Αυτά τα ζαχαρωμένα λουκουμάκια με την ανεπαίσθητη γεύση τριαντάφυλλο απογειώνουν τα σοκολατένια σουφλεδάκια και ξυπνάνε παιδικές αναμνήσεις.
Προτείνουμε να μην αντικαταστήσετε το πετιμέζι με μέλι ή άλλη γλυκαντική ουσία, καθώς η ιδιαίτερη, ελαφρώς καπνιστή και πυκνή γεύση του δεν έχει ταίρι, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο.
Ο συνδυασμός μπανάνας-κανέλας είναι πραγματικά υπέροχος, τόσο στο μείγμα του κέικ όσο και στο γλάσο. Αν θέλουμε όμως μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητά της στο μισό.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πράσινο τσάι απλό ή κάποιο αρωματικό από τα πολλά που κυκλοφορούν στην αγορά (π.χ. με άρωμα γιασεμί, ή κανέλας, ή φρούτων). Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τσάι του βουνού καλά τριμμένο ή ακόμα...
Πλούσιο, κρεμώδες και με τον ακαταμάχητο συνδυασμό σοκολάτας-κάστανου, αυτό το κέικ ικανοποιεί τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, ιδιαίτερα τους παιδικούς.
Απολαυστικό και κρεμώδες αυτό το κέικ είναι τέλειο κάθε στιγμή, ακόμα και για πρωινό. Διατηρήστε το αναλοίωτο και ολόφρεσκο για 3 ημέρες (αν μείνει ψίχουλο…), εκτός ψυγείου, σκεπασμένο καλά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Όσο προχωράμε προς το χειμώνα, τα λεμόνια γίνονται πιο ζουμερά, μυρωδάτα και γλυκά. Με αυτά τα λεμόνια φτιάχνετε αυτό το θαυμάσιο, ζουμερό κέικ με την ευχάριστα λασπώδη υφή.
Αντί για ζάχαρη άχνη, μπορούμε να σερβίρουμε το κέικ με σάλτσα φράουλας που θα ετοιμάσουμε ως εξής: Πολτοποιούμε καλά στο μπλέντερ 350 γρ. φρέσκες φράουλες, καθαρισμένες και πλυμένες, μέχρι να φτιάξουμε πουρέ.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 2-3 μπισκότα χοντροσπασμένα μέσα στη ζύμη. Προτιμήστε να είναι σοκολατένια για να υπάρχει μια ωραία χρωματική αντίθεση.
Το κλασικό και αγαπημένο brownie εμπλουτίζεται με μυρωδάτη καρύδα. Προσέχουμε ωστόσο ιδιαίτερα με το καβούρδισμά της γιατί «αρπάζει» εύκολα και πικρίζει δυσάρεστα.