Αν δεν διαθέτετε βέργες για το τύλιγμα του φύλλου μπορείτε να ενώσετε πολλά καλαμάκια για σουβλάκια ή να χρησιμοποιήσετε τον λεπτό πλάστη που ανοίγετε το φύλλο, αρκεί να τον χωράει ο φούρνος σας.
Μη σας σοκάρει ότι η συνταγή περιέχει φυστίκια αλατισμένα. Το φλούδι το αφαιρούμε και όσο αλάτι μένει, είναι όσο χρειάζεται για να νοστιμίσει το γλυκό.
Εμπλουτίζουμε τα κλασικά σαραγλάκια με τριμμένο χαλβά που δίνει «σώμα» και νοστιμιά στη γέμιση. Εκτός από τον απλό χαλβά βανίλιας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαλβά με κακάο, μέλι ή φιστίκι.
Μοντέρνο και παραδοσιακό συνυπάρχουν σ’ αυτό το απίθανο γλύκισμα. Το παραδοσιακό σαραγλί γεμιστό με παγωτό. Αν δεν σας αρέσει το καϊμάκι μπορείτε να βάλετε ότι γεύση θέλετε.
Παραδοσιακά, το ραβανί φτιάχνεται με βούτυρο γάλακτος που του δίνει εξαιρετικό άρωμα. Εδώ προτείνουμε μια πιο ανάλαφρη εκδοχή, εξίσου μυρωδάτη, με καρύδα και απλό βούτυρο.
Ένα επιδόρπιο ελαφρύ και απίστευτα αρωματικό. Αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε τα μπαχαρικά με αυτά τις αρεσκείας σας, κρατώντας μόνο τα ξύλα κανέλας. Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο ή με παγωτό βανίλια.
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Τα σιροπιαστά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής παραδοσιακής διατροφής και τα ροξάκια μάλιστα είναι αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό όλων! Λόγω των συστατικών τους έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία.
Το κανταΐφι αναμφισβήτητα είναι ο «βασιλιάς» των σιροπιαστών γλυκών. Μία καταπληκτική πρόταση της Ντίνας μας ως επιδόρπιο για το Πασχαλινό (και όχι μόνον) τραπέζι, η οποία προσφέρει αφειδώς εξαιρετικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Όταν φτιάχνω γλυκίσματα σιροπιαστά που έχουν υφή κέικ τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα σιροπιάζω με χλιαρό σιρόπι. Ετσι, απορροφούν καλύτερα το σιρόπι και δεν λασπώνουν.
Ένα ραβανί απίθανα νόστιμο και γλυκό, με τον πουρέ καρότου να δίνει υπέροχο χρώμα και χαρακτηριστική γεύση. Με άλλα λόγια, το κέικ καρότου αλά ελληνικά!
Ο χαλβάς είναι από τα αγαπημένα μου, παραδοσιακά γλυκά. Συνδυάζοντάς τον με μια σάλτσα ταχίνι αλλά και με κόκκινα φρούτα, φτιάχνω ένα γλύκισμα μοντέρνο και πεντανόστιμο που θα αγαπήσετε πολύ.
Παραδοσιακό και πεντανόστιμο γλυκό που γίνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ εύκολο στην παρασκευή του και χωρίς να «πασαλείψουμε» όλη την κουζίνα.
Όλη η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής έγκειται στο συναρπαστικό άρωμα της λεβάντας, γι’ αυτό αξίζει να την αναζητήσουμε και να μην την αντικαταστήσουμε με άλλο μυρωδικό.
Μεγαλειώδες γλύκισμα με ελάχιστα υλικά που αγαπώ πολύ. Δεν χρειάζεται πολλά μπαχαρικά… Αφήνω το βούτυρο, τα φυστίκια και το τραγανό φύλλο να «μιλήσουν»…
Χαλβάς που κρύβει «εκπλήξεις»! Φρέσκιες φράουλες και καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης, συνδυάζοντας τέλεια με το αρωματισμένο σιρόπι με φρέσκο βασιλικό. Εσείς μπορείς αν θέλετε να αντικαταστήσετε...
Συνδυάστε την ασύγκριτη αίσθηση της ζύμης κανταϊφιού με απλό φύλλο και αφήστε το στόμα να γευτεί έναν απίστευτο συνδυασμό διαφορετικών υφών και γεύσεων.
Εντυπωσιακά γλυκάκια που γίνονται πολύ εύκολα. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο και να τα σερβίρετε τις ημέρες της νηστείας.
Παραλλαγές αυτής της γλυκιάς πίτας θα βρούμε σε όλη την Ελλάδα, από την Ηπειρο μέχρι τα Δωδεκάνησα, γεμιστή με κρέμα, συνήθως αρωματισμένη με μπόλικο πορτοκάλι.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εκπληκτικό θα γίνει το γλυκό αυτό αν, αντί για απλό γιαούρτι, χρησιμοποιήσετε γιαούρτι με κομματάκια φρούτων, όπως ανανά, κεράσι, φράουλα ή άλλο.
Η σιροπιαστή γεύση και η μοναδική αίσθηση του πολίτικου χαλβά στο στόμα συνδυάζονται με τη βελούδινη νοστιμιά της σοκολάτας. Δοκιμάστε να τον σερβίρετε με παγωτό βανίλια!
Συνηθίσαμε το ταπεινό σουσάμι σαν διακοσμητικό στοιχείο σε πολλά γλυκίσματα αλλά εδώ κατέχει περίοπτη θέση ως πρωταγωνιστικό υλικό στη γέμιση μπακλαβά.
Ξεροτήγανα, δηλαδή δίπλες. Μην σας τρομάζει το τηγάνισμά τους, με το μαστόρικο δίπλωμά τους μέσα στο λάδι. Λίγη εξάσκηση θέλει ώστε να γίνει με ταχύτητα, για να τυλιχτούν πριν γίνουν άκαμπτα.
Ο δικός μας παραδοσιακός μπακλαβάς, γίνεται με ελαιόλαδο, αλλά αν θέλουμε ένα πιο μυρωδάτο γλυκό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο φρέσκο.
Όσο προχωράμε προς το χειμώνα, τα λεμόνια γίνονται πιο ζουμερά, μυρωδάτα και γλυκά. Με αυτά τα λεμόνια φτιάχνετε αυτό το θαυμάσιο, ζουμερό κέικ με την ευχάριστα λασπώδη υφή.
Εκπληκτικά εύκολες, απίθανα σιροπιαστές και τραγανές, φτιάχνονται στη στιγμή και θα εξαφανιστούν το ίδιο γρήγορα! Αντί για καρύδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φιστίκια Αιγίνης.
Αυτή η καρυδόπιτα γίνεται αφράτη και φουσκωτή γιατί στο μείγμα της περιέχει μαρέγκα που της δίνει όγκο. Για να μην λασπώσει όταν τη σιροπιάσουμε, φροντίζουμε ώστε τόσο η καρυδόπιτα όσο και τα σιρόπι να είναι ζεστά αλλά όχι καυτά.
Εκμέκ κανταΐφι, μεγαλειώδες, λαχταριστό, γλύκισμα για ιδιαίτερες περιστάσεις. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα στρογγυλό τσέρκι που θα αγοράσετε από καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας...
Το σιρόπιασμα έχει τα μυστικά του: Για να μείνουν τραγανά τα κανταϊφάκια, τα αφήνω να κρυώσουν μετά το ψήσιμο και να γίνουν χλιαρά πριν τα σιροπιάσω. Εξίσου χλιαρό πρέπει να είναι και το σιρόπι.
Απίστευτα εύκολες, όχι βέβαια με την πυκνή νοστιμιά της κλασικής δίπλας, αλλά με μια φίνα γεύση και ντελικάτη υφή. Αυτές οι δίπλες φτιάχνονται ακόμα και από ένα παιδί και θα ξαφνιάσουν τους πάντες!
Σας αρέσουν οι πειραματισμοί; Τότε αυτά τα γαλακτομπουρεκάκια είναι ό,τι πρέπει, αφού διατηρούν στο ακέραιο την εκπληκτική του γεύση αλλά κερδίζουν και σε εμφάνιση.
Πίτα πολύ ιδιαίτερη, με ασυνήθιστη γέμιση, ωστόσο εύκολη και απολαυστική. Για πιο έντονη γεύση αντί για έτοιμη τριμμένη αμυγδαλόψιχα χρησιμοποιούμε αμύγδαλα...