destination taste!

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΝΙΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΝΙΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΝΙΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

: 4 - 6
: 15 min
: 45 min

Το μείγμα για γιουβαρλάκια μπορούμε να το ψήσουμε ενιαίο, χωρίς να το πλάσουμε σε μπαλίτσες. Το ψήνουμε σε ένα μέτριο ταψί ή το μοιράζουμε σε δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ. Ετσι, στην ουσία το μαγειρεύουμε και το σερβίρουμε σαν ρολό κιμά.

Matériaux
  • 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από τρανς ή κιλότο
  • 400 γρ. κιμάς χοιρινός, από σπάλα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
  • 5 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
  • 3 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 2 μέτριες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες (με τους χυμούς τους)
  • Για το ντοματένιο αυγολέμονο
  • 500 ml ζωμός λαχανικών, ζεστός
  • 3 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Étape 1 Μείγμα κιμά: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα δύο είδη κιμά με το κρεμμύδι και τα ζυμώνω καλά με τα χέρια, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά (δηλαδή το καρότο, το σκόρδο, τον άνηθο, το ρύζι, τα ασπράδια αυγών, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και τις ψιλοκομμένες ντομάτες). Συνεχίζω το ζύμωμα για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Étape 2 Λαδώνω ένα μέτριο ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 15 x 25 και αδειάζω εκεί το μείγμα του κιμά. Το στρώνω ομοιόμορφα, βάζω το ταψάκι στο φούρνο και ψήνω για 40 – 45 λεπτά.
  • Étape 3 Ντοματένιο αυγολέμονο: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το ζωμό και τον πελτέ και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Ζεσταίνω το μείγμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει μια βράση και νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι.
  • Étape 4 Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους, μέχρι να ασπρίσουν αρκετά και να γίνουν σαν κρέμα. Ρίχνω σταδιακά το χυμό λεμονιού, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να ενωθεί με τα αυγά και, τέλος, ρίχνω το κορν φλάουρ και χτυπάω μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα λείο και ομοιογενές. Με μια κουτάλα ρίχνω σταδιακά δόσεις από το μείγμα ζωμού-πελτέ, μέσα στο μείγμα των χτυπώντας ασταμάτητα. Συνεχίζω μέχρι να ρίξω περίπου το μισό ζωμό.
  • Étape 5 Τότε αδειάζω το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό και μαγειρεύω για 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω μια σάλτσα λεία και παχύρρευστη. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Étape 6 Αναποδογυρίζω τον κιμά σε μια πιατέλα και τον κόβω σε μέτριες φέτες. Τις μοιράζω σε πιάτα και περιχύνω με τη σάλτσα. Σερβίρω αμέσως και συνοδεύω με μια χωριάτικη σαλάτα.


Related Posts

ΚΟΡΜΟΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

ΚΟΡΜΟΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Δροσερό γλύκισμα που «κρύβει» 3 δυνατές γεύσεις. Σοκολατένιο κέικ, αφράτη κρέμα και ηδονικές φράουλες. Αν σας έχει περισσέψει κέικ το οποίο έχει μπαγιατέψει, είναι ευκαιρία να το «ανακυκλώσετε» δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο.

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΜΕΛΙΟΥ

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΜΕΛΙΟΥ

«Παίξτε» με τις γεύσεις και τα χρώματα των σταφυλιών επιλέγοντας τα πιο αγαπημένα σας!