destination taste!

ΑΡΝΑΚΙ ΑΤΖΕΜ ΠΙΛΑΦΙ

ΑΡΝΑΚΙ ΑΤΖΕΜ ΠΙΛΑΦΙ

ΑΡΝΑΚΙ ΑΤΖΕΜ ΠΙΛΑΦΙ

: 4-6
: 10 min
: 2 hr 30 min

Ένα νόστιμο φαγητό γεμάτο με τα αρώματα της Ανατολής. Είναι λίγο χρονοβόρο στο μαγείρεμά του, αλλά η γεύση του θα σας αποζημιώσει!!!

Matériaux
  • 1½ κιλό από αρνίσια σπάλα και μπούτι (ζυγισμένα με το κόκαλο –ζητήστε από τον κρεοπώλη να κόψει τα κρεατικά σε μέτρια κομμάτια-μερίδες)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, που θα ψιλοκόψετε κονκασέ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αρνίσιο συκώτι, ψιλοκομμένο (επειδή μπορεί να μην σας δώσουν μόνο το συκώτι αλλά ολόκληρη τη συκωταριά, κρατάτε όσο συκώτι χρειάζεστε για τη συνταγή, φυλάτε την υπόλοιπη συκωταριά να φτιάξετε μια μαγειρίτσα που τρώγεται μια χαρά εκτός Πάσχα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 100 γρ. ψιλός φιδές, που θα σπάσετε και θα θρυμματίσετε με τα χέρια σας σε ένα μπολ
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 λίτρο καυτός ζωμός λαχανικών
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα για 5 – 6 λεπτά στο γκριλ, σε ένα ταψάκι, χωρίς λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Étape 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Étape 2 Ξεπλένω καλά τα κομμάτια του κρέατος (για να φύγουν τυχόν τριμμένα κοκαλάκια από τον τεμαχισμό του) και τα βάζω σε ένα μεγάλο ταψί. Τα πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω με τα χέρια μου, τρίβοντάς τα για να «πιάσουν» το αλατοπίπερο. Τα περιχύνω με το μισό ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους και 2 νεροπότηρα (600 ml) νερό. Ανακατεύω και απλώνω καλά τα κομμάτια στο ταψί.
  • Étape 3 Το βάζω σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και ψήνω το κρέας για 1½ ώρα, ανακατεύοντας μερικές φορές.
  • Étape 4 Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο (αφήνοντας όμως κατά μέρος 1 κουτ. σούπας) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω το ψιλοκομμένο αρνίσιο συκώτι και το κρεμμύδι, για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το συκώτι να ροδίσει. Προσθέτω το ρύζι, ανακατεύω μέχρι να γυαλίσει και ρίχνω αλάτι, πιπέρι και την κανέλα. Συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, μέχρι η κανέλα να σκορπίσει το άρωμά της. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Étape 5 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο που έχω αφήσει κατά μέρος και προσθέτω τον θρυμματισμένο φιδέ. Τον πασπαλίζω με τη ζάχαρη και τον σοτάρω για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αλλάξει χρώμα και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Étape 6 Όταν περάσει η 1½ ώρα ψησίματος του κρέατος βγάζω το ταψί από το φούρνο, προσθέτω το μείγμα του ρυζιού και, με την ξύλινη κουτάλα, το απλώνω να πάει παντού ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος. Περιχύνω με τον καυτό ζωμό λαχανικών και ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο.
  • Étape 7 Ψήνω για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να έχει πιει τα περισσότερα υγρά του ταψιού.
  • Étape 8 Ξαναβγάζω το ταψί από το φούρνο και σκορπίζω στο ρύζι τον σοταρισμένο φιδέ και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Μαγειρεύω για άλλα 10 λεπτά, μέχρι ο φιδές να μαλακώσει από τα υγρά του φαγητού και βγάζω το ταψί από το φούρνο. Μοιράζω το φαγητό σε πιάτα και πασπαλίζω κάθε μερίδα με λίγη κανελίτσα ακόμη.

Related Posts

ΜΟΣΧΑΡΙ -ΧΟΙΡΙΝΟ -ΑΡΝΙ… ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΟΠΕΣ

ΜΟΣΧΑΡΙ -ΧΟΙΡΙΝΟ -ΑΡΝΙ… ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΟΠΕΣ

Οι Έλληνες αγαπάμε πολύ το κρέας και τα μαγειρέματά μας είναι πολύ δημιουργικά. Ξέρουμε να μαγειρεύουμε ακόμα και τα πιο δύσκολα μέρη του ζώου, που σε πολλές χώρες θεωρούνται απαγορευτικά. Κεφάλια, εντόσθια, ουρές, μάγουλα… όλα στην διάθεσή μας. Καλό όμως, είναι, να γνωρίζουμε ποιο μέρος […]

ΤΑ 5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ!

ΤΑ 5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ!

Μεγάλη εφεύρεση ο φούρνος. Μετά τις εστίες, είναι ίσως η συσκευή με την μεγαλύτερη χρήση στην κουζίνα. Φυσικά υπάρχουν κι εδώ κανόνες για τον τρόπο που τον χρησιμοποιούμε αλλά υπάρχουν και κάποια λάθη που δεν πρέπει να τα κάνουμε ποτέ. Δείτε πια είναι αυτά… 1-Την […]



Subscribe