destination taste!

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΚΑΦΕ

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΚΑΦΕ

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΚΑΦΕ

: 6-8
: 40 min
           
: 2 hr

Το αυθεντικό τιραμισού περιέχει ωμά αυγά τα οποία μπορείτε αν θέλετε να τα παραλείψετε, αλλά η κρέμα δεν θα έχει τη βελούδινη υφή που πρέπει. Εγώ για να αποφύγω τυχόν κινδύνους, ακολουθώ τη λογική της κρέμας ζαμπαγιόνε, παστεριώνοντας τους κρόκους σε μπεν μαρί.

Ingridients
  • 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ (λευκά ή σοκολάτας)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού έτοιμο καφέ εσπρέσσο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού λικέρ αμαρέτο ή μπράντι
  • άγλυκο κακάο, για το σερβίρισμα
  • Για την κρέμα
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια
  • 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 κουτ. σούπας έτοιμο καφέ εσπρέσσο
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ αμαρέτο ή μπράντι
  • 550 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη
Instructions
  • Step 1 Για την κρέμα: Βάζω τους κρόκους και τη μισή ζάχαρη σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα μεταλλικό ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, φροντίζοντας ώστε ο πυθμένας του μπολ να μην έρχεται σε επαφή με το νερό. Τα χτυπάω με το μίξερ χειρός (ή το σύρμα), ασταμάτητα για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια λεία κρέμα.
  • Step 2 Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά και χτυπάω για 2 λεπτά ακόμα, ώστε το μείγμα να δέσει ελαφρώς καθώς κρυώνει.
  • Step 3 Βάζω στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάω σε σφιχτή μαρέγκα.
  • Step 4 Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ το μασκαρπόνε με άχνη, την κρέμα γάλακτος, τον καφέ εσπρέσσο και το λικέρ, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτω το μείγμα των κρόκων και χτυπάω για 2 λεπτά. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω σταδιακά την μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ για να μη χαθεί ο όγκος της κρέμας. Μεταφέρω το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σφίξει.
  • Step 5 Για τη συναρμολόγηση: Σε ένα μπολ ανακατεύω τον έτοιμο καφέ με το λικέρ ή το μπράντι. Μουσκεύω εκεί λίγα μπισκότα σαβαγιάρ για 1 – 2 δευτερόλεπτα, και τα στρώνω σε μια παραλληλόγραμμη πιατέλα. Σκεπάζω τα μπισκότα με κορυφούλες κρέμας και συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, φροντίζοντας να έχω 3 σειρές μπισκότα και να τελειώσω με κορυφές κρέμας.
  • Step 6 Πασπαλίζω με άγλυκο κακάο και σερβίρω αμέσως.

Related Posts

ΑΥΓΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

ΑΥΓΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

Μια πασχαλινή αυγοσαλάτα που αξιοποιεί τα κόκκινα αυγά που έχουμε σε αφθονία. Ο αρακάς, τα καροτάκια, το δροσερό γιαούρτι αλλά και η πικάντικη βινεγκρέτ με λευκό βαλσάμικο με φραγκόσυκο δίνουν ένταση και χρώμα.

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Το βασικό συστατικό των μπιφτεκιών είναι τα μαυρομάτικα φασόλια , τα οποία αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές επιλογές οσπρίων. Τα μαυρομάτικα είναι άριστη πηγή σιδήρου γεγονός που τα καθιστά απαραίτητη τροφή για τα κορίτσια από 13 ετών άνω…



Subscribe