destination taste!

ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

: 8-10
: 20 min
: 45 min
           
: 2 hr

Αγαπημένη τάρτα μήλου με τραγανή ζύμη και βουτυρένια κρέμα αμυγδάλου. Με την ίδια βάση και κρέμα μπορείτε το καλοκαίρι να φτιάξετε ροδακινόπιτα, βερικοκόπιτα ή δαμασκηνόπιτα.

Ingridients
  • Για τη ζύμη
  • 380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 225 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, καλά παγωμένο και κομμένο σε κύβους + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού παγωμένο νερό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού παγάκια
  • 60 γρ. μηλόξιδο
  • 1 αυγό χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας νερό, για το άλειμμα
  • Για την κρέμα αμυγδάλου
  • 180 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak soft
  • 150 γρ. μέλι
  • 250 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για την επιφάνεια
  • 2 μήλα κόκκινα
  • 2 ξινόμηλα
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Για το γλασάρισμα
  • 50 γρ. μέλι
  • 20 γρ. νερό
  • ½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
Instructions
  • Step 1 Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνω τους κύβους του βουτύρου και «δουλεύω» με τα δάχτυλά μου μέχρι να γίνουν να χοντρά ψίχουλα ψωμιού. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το νερό, το μηλόξιδο και τα παγάκια. Αρχίζω να προσθέτω σταδιακά κουταλιές από το υγρό μέσα στο μπολ με τα ψίχουλα και δουλεύω με τα χέρια μέχρι να ενωθούν σε ενιαία ζύμη (θα χρειαστούν περίπου 7-8 κουταλιές). Τυλίγω τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Step 2 Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετώ ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί και με την βοήθεια του χοντρού πλάστη ανοίγω σε λεπτό, στρογγυλό φύλλο (περίπου 6 χιλ. πάχος). Θα χρειαστεί λίγη προσπάθεια γιατί η ζύμες που περιέχουν βούτυρο σκληραίνουν αρκετά στο ψυγείο.
  • Step 3 Μεταφέρω τη ζύμη σε στρογγυλή ταρτιέρα 22 εκ. και πιέζω να καλύψω τη βάση και τα τοιχώματα. Βάζω στο ψυγείο για 15 λεπτά και ετοιμάζω τη γέμιση.
  • Step 4 Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύω με τη σπάτουλα το βούτυρο και το μέλι. Προσθέτω την πούδρα αμυγδάλου, τα αυγά, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύω καλά.
  • Step 5 Για την τάρτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C με αέρα. Βγάζω την ταρτιέρα από το ψυγείο και αδειάζω την γέμιση αμυγδάλου. Απλώνω με μια σπάτουλα έτσι ώστε να καλύψω όλη την τάρτα, ισόπαχα. Επαναφέρω την ταρτιέρα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσω τα μήλα.
  • Step 6 Βάζω το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ. Πλένω καλά τα μήλα χωρίς να τα ξεφλουδίσω, τα κόβω στη μέση και αφαιρώ τους πυρήνες. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με μαντολίνο τα κόβω σε λεπτά φετάκια. Ρίχνω τα φετάκια στο μπολ με το χυμό λεμονιού και ανακατεύω απαλά ώστε να βραχούν και να μη μαυρίσουν.
  • Step 7 Βγάζω την τάρτα από το ψυγείο και τοποθετώ τις φέτες των μήλων εναλλάξ (κόκκινο-πράσινο) μισοβυθίζοντάς τες στην κρέμα. Αλείφω τις άκρες της ζύμης με το χτυπημένο αυγό και βάζω την τάρτα στο φούρνο. Ψήνω για 20 λεπτά. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 190°C και συνεχίζω το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμη.
  • Step 8 Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω την τάρτα να σταθεί για 10 λεπτά. Αλείφω με το μείγμα του γλασαρίσματος και την αφήνω να κρυώσει.

Related Posts

ΑΥΓΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

ΑΥΓΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ

Μια πασχαλινή αυγοσαλάτα που αξιοποιεί τα κόκκινα αυγά που έχουμε σε αφθονία. Ο αρακάς, τα καροτάκια, το δροσερό γιαούρτι αλλά και η πικάντικη βινεγκρέτ με λευκό βαλσάμικο με φραγκόσυκο δίνουν ένταση και χρώμα.

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Το βασικό συστατικό των μπιφτεκιών είναι τα μαυρομάτικα φασόλια , τα οποία αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές επιλογές οσπρίων. Τα μαυρομάτικα είναι άριστη πηγή σιδήρου γεγονός που τα καθιστά απαραίτητη τροφή για τα κορίτσια από 13 ετών άνω…



Subscribe