Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Syros GrEATings: φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού της Σύρου

Syros GrEATings: φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού της Σύρου

Το 1ο φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού της Σύρου «Syros GrEATings» ολοκληρώθηκε με επιτυχία, βάζοντας και επίσημα τη Σύρο στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας και ανοίγοντας το δρόμο για την καθιέρωση του νησιού ως γαστρονομικό προορισμό.
1 4
Μια ιδέα που ξεκίνησε με δειλά βήματα σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης «Τερψιχόρη» και την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine, το Syros GrEATings γρήγορα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την τοπική κοινωνία συσπειρώνοντας εστιάτορες, τοπικούς παραγωγούς, επιχειρηματίες, κατοίκους και φίλους που μοιράστηκαν το ίδιο όραμα και εργάστηκαν σκληρά για μήνες.
7

Στο παντοπωλείο του «Πρέκα»
Στο παντοπωλείο του «Πρέκα»
6
Το ξενοδοχείο Xenon Apollonos… Ένα από τα ξενοδοχεία που φιλοξένησαν την δημοσιογραφική αποστολή στη Σύρο.

Για το τριήμερο 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου, τα 17 εστιατόρια του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο είχαν ετοιμάσει ειδικά μενού με Συριανά πιάτα – παραδοσιακές αλλά και δημιουργικές, σύγχρονες συνταγές – δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευθούν την τοπική κουζίνα και θυμίζοντας στους ντόπιους γεύσεις από τα παλιά.
2
3
Δύο παράλληλες εκθέσεις πλαισίωσαν το φεστιβάλ, η έκθεση φωτογραφίας από τη Λέσχη Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου με τίτλο «Φάτε μάτια Σύρο» που φιλοξενείται στο Δημαρχιακό Μέγαρο και η έκθεση για την ιστορία του Συριανού λουκουμιού στο Βιομηχανικό Μουσείο, με αποκορύφωμα το Σάββατο 17/09 όταν ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς «πλημμύρισε» από κόσμο που ήρθε για να παρακολουθήσει και να βιώσει με όλες του τις αισθήσεις την έκθεση των τοπικών παραγωγών και τα live μαγειρέματα των σεφ των εστιατορίων Aegean Cuisine και των guests σεφ με καταγωγή από το νησί, Marco Rossi και Στέλιο Αρακά, με παρουσιάστρια της βραδιάς την Συραναθρεμένη Ιωάννα Σταμούλου. Η βραδιά έκλεισε εντυπωσιακά με συριανά cocktails από τα cocktail bars της Σύρου Baba και Kouchico, αλλά και τον guest bartender Χρήστο Χουσέα του Αθηναϊκού 42 Bar.
22
29
Την πρόσκληση του Syros GrEATings αποδέχθηκε μια ομάδα έγκριτων δημοσιογράφων και food bloggers από τα πιο σημαντικά μέσα γαστρονομίας της χώρας, που φιλοξενήθηκαν στη Σύρο και ακολούθησαν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για να γνωρίσουν τη συριανή γαστρονομία.
25
Κατά την άφιξή τους, επισκέφθηκαν το Κέντρο Προβολής Παραδοσιακών Προϊόντων Νομού Κυκλάδων στο Επιμελητήριο Κυκλάδων. Εκεί τους υποδέχθηκε με ξενάγηση στο κτίριο Πρασσακάκη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Ρούσσος. Ο κ. Ρούσσος ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που διαχρονικά στέκονται δίπλα στις δράσεις του δικτύου Aegean Cuisine και αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου «Του άνεμου και της αρμύρας» που εξέδωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων και πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα με συγκινητική συμμετοχή.
5

Η εκδήλωση καλωσορίσματος που φιλοξενήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον εκπληκτικό χώρο του Ινστιτούτου Κυβέλη κάτω από το φως της πανσελήνου του Σεπτεμβρίου, ήταν κατά κοινή ομολογία μια μοναδική εμπειρία για τους όσους παραβρέθηκαν, η οποία συνδύασε αρμονικά τη γαστρονομία με τον πολιτισμό και επιπλέον περιείχε το στοιχείο της έκπληξης. Οι καλεσμένοι γνωρίστηκαν με τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, πήραν μια πρώτη γεύση της συριανής κουζίνας, παρακολούθησαν βιντεοπροβολές και απόλαυσαν ζωντανή μουσική.
Η δεύτερη ημέρα για τους καλεσμένους ξεκίνησε με μια στάση στην Άνω Σύρο, συνεχίστηκε με επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς και έκλεισε με δείπνο στα εστιατόρια Aegean Cuisine για δοκιμή των συριανών μενού.
9

Στο λουκουμοποιείο Δεναξάς
Στο λουκουμοποιείο Λειβαδάρας

11

Λούτζες από τον Δημήτρη Ρουσουνέλο
Λούζες από την οικογένεια Ρουσουνέλου
Μάγια Τσόκλη, Ντίνα Νικολάου, Ελένη Ψιχούλη, Γιώργος Πιττάς... Φωτογραφίζοντας τις Λούζες
Μάγια Τσόκλη, Ντίνα Νικολάου, Ελένη Ψιχούλη, Γιώργος Πίττας… Φωτογραφίζοντας τις Λούζες

13

Αρωματικά βότανα από το Cyclades Organics
Αρωματικά βότανα από το Cyclades Organics

19
18

Για συριανό πρωινό στο Δημαρχείο
Για συριανό πρωινό στο Δημαρχείο

Η υποδοχή έγινε με παραδοσιακές μουσικές από τον καταξιωμένο βιολιστή Κυριάκο Γκουβέντα πλαισιωμένο από μουσικούς με βιολιά, κανονάκια, σαντούρια και λαούτα, και συνεχίστηκε με τον ήχο των πιρουνιών πάνω στις πορσελάνες, που χτυπούσαν ρυθμικά για να φουσκώσει το παραδοσιακό ντεκότο σημαίνοντας την έναρξη της παρουσίασης.
15
16
Το Syros GrEATings είναι μια συλλογική προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία των συμμετεχόντων εστιατόρων και παραγωγών, με την πολύτιμη βοήθεια των χορηγών, των εθελοντών, των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πολλών ακόμα ανθρώπων που πίστεψαν στο σκοπό και δουλέψαν όλοι μαζί για την ανάδειξη της γαστρονομίας της Σύρου.
Οι προετοιμασίες για την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα!
21
23
24
28


Related Posts

20 TIPS ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

20 TIPS ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων που κάθε Χριστούγεννα λάμπει στα γιορτινά τραπέζια. Τα μελομακάρονα μας έχουν έρθει από τη Μικρά Ασία. Ήταν τα γνωστά, σμυρναίικα «φοινίκια» τα οποία ήταν λίγο πιο σκληρά και λιγότερο μελωμένα. Οι νέες νοικοκυρές ίσως βρίσκουν τη συνταγή τους, μπελαλίδικη, αλλά, […]

ΚΕΪΚ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

ΚΕΪΚ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

Κέικ μήλου με ιδιαίτερη υφή, αφού το τυρί κρέμα το κάνει να είναι υδαρό και ντελικάτο. Το κουκουνάρι μπορείτε να το αντικαταστήσετε με όποιο ξηρό καρπό θέλετε. Αμύγδαλα, φουντούκια, φυστίκια Αιγίνης…