destination taste!

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΚΥΜΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΣΟΥΣΑΜΙ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΚΥΜΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΣΟΥΣΑΜΙ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΚΥΜΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΣΟΥΣΑΜΙ

: περίπου 80-100 κριτσίνια
: 20 min
: 12 min
           
: 1 hr 20 min

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Το απόλυτο σνακ για όλες τις ώρες. Πεντανόστιμο, χορταστικό, φτιαγμένο από τα χέρια σας και φυσικά υγιεινό. Το σπανάκι πέρα από πλούσια γεύση μας παρέχει βιταμίνη Κ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο καθώς και μη-αιμικό σίδηρο. Μάλιστα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Κ και ασβέστιο επιδρά θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει των κίνδυνο καταγμάτων. Παράλληλα, διαθέτει αντικαρκινική δράση, αλλά προστατεύει και την υγεία της καρδιάς. Το κύμινο, ένα μπαχαρικό με άρωμα και γεύση Ανατολής έχει αποδειχθεί ότι περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, όπως και για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Τέλος το μαύρο σουσάμι μπορεί μεν να είναι τόσο μικρό σε μέγεθος, είναι όμως πολύ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Συνιστά έναν ελαιούχο σπόρο που περιλαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα έλαια του σε συνδυασμό με τη δράση του μαγνησίου συνδέονται με μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και ο φώσφορος ενισχύουν την υγεία των οστών.

Ingridients
  • 260 γρ. σπανάκι σε φύλλα, Μπάρμπα Στάθης
  • 100 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 60 ml ελαιόλαδο + 3 κουταλιές επιπλέον για τα χέρια
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 500-560 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή (1 φακελάκι)
  • 30 γρ. μαυροσούσαμο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
Instructions
  • Step 1 Βάζω σε ένα ψηλό δοχείο το νερό και το σπανάκι και πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ και να λιώσει εντελώς το σπανάκι και να γίνει σαν κρέμα. Σταματάω το ραβδομπλέντερ και ρίχνω πασπαλιστά την μαγιά. Ανακατεύω και αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά.
  • Step 2 Βάζω στην κουζινομηχανή το εξάρτημα γάντζο και ρίχνω στον κάδο τον πολτό του σπανακιού, το ελαιόλαδο, το κύμινο και τη μισή ποσότητα αλεύρι. Ξεκινάω την ανάδευση σε χαμηλή ταχύτητα και δουλεύω για 3 λεπτά. Προσθέτω το αλάτι, το μαυροσούσαμο και σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι (εξαρτάται από την υγρασία αν θα το πάρει όλο). Αφήνω το μείγμα να δουλευτεί για 10-12 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και αρκετά κολλώδης ζύμη.
  • Step 3 Λαδώνω ελαφρά τα χέρια μου, αφαιρώ τη ζύμη από τον κάδο και την μεταφέρω σε ένα λαδωμένο μπολ. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Μεταφέρω τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο πάγκο και την «διπλώνω» μερικές φορές.
  • Step 4 Λαδώνω ραντιστά ένα κομμάτι μεμβράνη και μεταφέρω εκεί τη ζύμη. Κλείνω τη μεμβράνη χαλαρά και σκεπάζω με μια πετσέτα. Αφήνω τη ζύμη για 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  • Step 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου. Απλώνω το σιμιγδάλι σε ένα πλατύ σκεύος.
  • Step 6 Αφαιρώ τη μεμβράνη από τη ζύμη και με μια σπάτουλα κόβω μικρές ποσότητες ζύμης τις οποίες πλάθω με τα χέρια μου σε μακριά κορδόνια όσο πιο ισόπαχα μπορώ. (Δεν τα κυλάω στον πάγκο γιατί είναι πολύ μαλακή η ζύμη και θα κολλάω).
  • Step 7 Ψήνω τα κριτσίνια για 11-12 λεπτά ανάλογα με το πάχος τους. Τα αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν και τα διατηρώ σε μεταλλικό κουτί μακριά από την υγρασία μέχρι και 1 εβδομάδα.

Related Posts

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Προτιμήστε τα μαύρα, βασιλικά σύκα που είναι πιο γλυκά. Τον Αύγουστο είναι στα φόρτε τους.

ΛΑΔΕΡΑ… ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!

ΛΑΔΕΡΑ… ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!

Ίσως να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει τέτοια κατηγορία συνταγών. Τα λαδερά φαγητά μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής και περιλαμβάνει εκατοντάδες συνταγές. Βασικό συστατικό… μα φυσικά το ελαιόλαδο, το οποίο κυριαρχεί στο μαγείρεμα, αλλά και τα λαχανικά που «παντρεύονται» για […]