destination taste!

ΣΠΑΝΑΚΙ… Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

ΣΠΑΝΑΚΙ… Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Μεγάλο κεφάλαιο της διατροφής μας το σπανάκι και ακόμα μεγαλύτερη η ιστορία του. Πιστεύετε ότι κατάγεται από την Περσία και μέχρι τον 12ο αιώνα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές.
Το σπανάκι το καταναλώνουμε σχεδόν όλο το χρόνο αλλά η σπορά του ξεκινά κάπου στα μέσα του Αυγούστου και συνεχίζεται μέχρι αρχές Μαρτίου. Είναι γνωστή η διατροφική του αξία αφού είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνων Κ, Α, C και κυρίως σιδήρου όπου βοηθά κυρίως στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Το σπανάκι είναι ίσως το πιο δημοφιλές πράσινο λαχανικό και χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε κουζίνα σε όλο τον κόσμο. Τα φύλλα μπορεί να είναι είτε λεία, είτε ελαφρώς κατσαρωμένα στις άκρες τους. Τα νεαρά φύλλα έχουν λαμπερό πράσινο χρώμα ενώ όσο μεγαλώνει το χρώμα γίνεται πιο έντονο και πιο σκούρο.
Η γεύση του έχει μια ανεπαίσθητη πικράδα που ισορροπεί αν συνδιαστεί με γαλακτομικά και αυγά.
Τα μικρά, τρυφερά φύλλα μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά σε σαλάτες ενώ τα μεγαλύτερα τα μαγειρεύουμε με αναρίθμητους τρόπους.

Πώς το διαλέγουμε
Αγοράζουμε σπανάκι με τρυφερά φύλλα και σκληρούς μίσχους που ευωδιάζει φρεσκάδα. Αποφεύγουμε τα μαραμένα, ζαρωμένα και κίτρινα φύλλα.
Το φρέσκο σπανάκι έχει λαμπερό πράσινο χρώμα έως βαθύ σκούρο. Το κρατάμε κλεισμένο σε σακούλα στο ψυγείο για 4 ημέρες το πολύ.

Πώς το καθαρίζουμε
Αν αγοράσουμε προπλυμένο σπανάκι μέσα σε αεροστεγή σακούλα είναι συνήθως καθαρό. Καλό είναι, όμως, να το ξεπλύνετε και εσείς για 1-2 φορές.
Αν αγοράσουμε χύμα σπανάκι από τη λαϊκή, ξεκινάμε κόβοντας πρώτα την ρίζα του και κατόπιν πετάμε όσα από τα φύλλα είναι κίτρινα ή πολύ μαραμένα. Αν έχει σκληρούς μίσχους κόβουμε και αυτούς. Επίσης, μερικές φορές το «νεύρο» το οποίο διατρέχει το φύλλα είναι σκληρό και μεγάλο. Για να το αφαιρέσουμε, διπλώνουμε το φύλλο κατά μήκος στη μέση με τον μίσχο στραμμένο προς τα έξω και στη συνέχεια τον αφαιρούμε με μαχαίρι.
Αφού τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία βάζουμε όλο το σπανάκι σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό μέχρι να φύγουν οι ακαθαρσίες και τα χώματα.

Πώς το καταναλώνουμε
Τα μικρά, τρυφερά φύλλα είναι καλύτερα να φαγωθούν ωμά. Τα μεγαλύτερα μπορείτε να φτιάξετε παραδοσιακές πίτες αλλά και να τα μαγειρέψετε στον ατμό για 3-4 λεπτά, στο φούρνο για 8-10 λεπτά ή να το προσθέσετε σε ριζότα, ομελέτες τα τελευταία 2 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος.

Μικρά μυστικά

  1. Μη πλένετε το σπανάκι πριν το βάλετε στο ψυγείο, γιατί η υγρασία θα το χαλάσει. Το πλένετε μόνο λίγο πριν το χρησιμοποιήσετε.
  2. Μη το βράσετε για πολλή ώρα γιατί θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών του συστατικών.
  3. Αν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε σε πίτες, αφού το ψιλοκόψετε, αλατίστε το και τρίψτε το γερά με τα χέρια σας για να χάσει τα υγρά του και να μη μουλιάσει τα φύλλα της πίτας.
  4. Δείξτε εγκράτεια στην προσθήκη υγρών (νερό, ζωμό) όταν το χρησιμοποιήσετε στην κατσαρόλα (π.χ. σπανακόρυζο) γιατί βγάζει αρκετά υγρά και ίσως σας χαλάσει την υφή του φαγητού.
  5. Αν το χρησιμοποιήσουμε ωμό, αμέσως μετά το πλύσιμο, βάζουμε τα φύλλα σε στεγνωτήρα λαχανικών για απομακρύνουμε εντελώς το νερό και να μην χαλάσει τη σαλάτα μας.

Αγαπημένες σπανακο-συνταγές

Κρέπες με σπανάκι, τόνο και τυρί κρέμα
Πίτσα με ωμό σπανάκι και φέτα 

Σαλάτα με σπανάκι, μανιτάρια και σάλτσα μουστάρδας

Παπαρδέλες με σπανάκι και σάλτσα ανθότυρου

Σουπιές με σπανάκι
 


Related Posts

ΠΛΙΓΟΥΡΙ, ΚΡΙΘΑΡΙ, ΣΙΤΑΡΙ… ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ

ΠΛΙΓΟΥΡΙ, ΚΡΙΘΑΡΙ, ΣΙΤΑΡΙ… ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ

Βάλτε στην κουζίνα και στην καθημερινή σας διατροφή το πλιγούρι, το κριθάρι και το στάρι! Είναι άκρως υγιεινά, ιδιαίτερα χορταστικά, νηστίσιμα (ό,τι πρέπει για τη Σαρακοστή), ιδανικά για χορτοφάγους και μαγειρεύονται με ένα σωρό τρόπους. Αρκεί να μάθετε τα μικρά τους μυστικά! ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΑΓΟΡΑ & […]

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΑΝΟΥΡΙ, ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΑΝΟΥΡΙ, ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Ένα κέικ σκέτη απόλαυση… Το άρωμα του θυμαριού και του δεντρολίβανου σε συνδυασμό με το μανούρι και τα κυδώνια δίνουν μια πολύ εκλεπτυσμένη και ιδιαίτερη γεύση.