Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

S. Pellegrino Young Chef 2016 – Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε!

S. Pellegrino Young Chef 2016 – Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε!

Ένας Έλληνας chef, ο Νίκος Μπίλλης, κάνει προθέρμανση για τον μεγάλο τελικό στο Μιλάνο!

Στις 15 Οκτωβρίου τα βλέμματα του παγκόσμιου γαστρονομικού κόσμου θα είναι στραμμένα στο Μιλάνο όπου διαγωνίζονται νέοι chef από όλο τον κόσμο για να αναδειχθεί το μεγαλύτερο ταλέντο ανάμεσα στα ταλέντα: ο S.Pellegrino Young Chef 2016!
Φέτος έχουμε έναν επιπλέον λόγο που μας κρατά σε αγωνία αυτός ο σπουδαίος διαγωνισμός: ένας Έλληνας chef, ο Νίκος Μπίλλης, αφού ξεχώρισε ως ο καλύτερος στην περιφέρεια των Μεσογειακών Χωρών στον ημιτελικό που έλαβε χώρα στο Τελ Αβιβ τον Μάιο, ακονίζει τα μαχαίρια του αυτή τη στιγμή για τον μεγάλο τελικό.
Το εισιτήριό του για το Μιλάνο του το έδωσε το πιάτο του «Νόστιμον Ήμαρ», και αυτό το πιάτο είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε σε ένα πολύ όμορφο event που διοργάνωσε το S.Pellegrino και το Acqua di Panna στο εστιατόριο F+W στο Κολωνάκι. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος ο νεαρός chef, το «Νόστιμον Ήμαρ» έχει ως πηγή έμπνευσης το Πήλιο, τον τόπο από τον οποίο κατάγεται και μέσα από την αρμονία του θέλησε να αναδείξει τους γευστικούς θησαυρούς και την ποικιλομορφία της ελληνικής φύσης. Πρωταγωνιστής του, η παλαμίδα, και γύρω της λούπινα, πέρλες από αβγοτάραχο, τσιτσίραλα, τσιγαρέλι με άγρια χόρτα και αρωματικά, σαν ένα σπινιάλο με διάφορα είδη οστράκων, και βέβαια, μια ποικιλία μυρωδικών, ανάμεσά τους το δενδρολίβανο και το θυμάρι.
«Για μένα η συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν μια ευκαιρία να προβληθεί η ελληνική γαστρονομία που εξελίσσεται συνεχώς, ξεπερνά τα όρια της χώρας μας και τοποθετείται με δυναμικό τρόπο στο χάρτη της παγκόσμιας γεύσης» μας είπε ο Νίκος Μπίλλης. «Το «Νόστιμον Ήμαρ» εκφράζει την επιστροφή στις ρίζες. Ο νόστος – που έχει την ίδια ρίζα με τη λέξη “Νόστιμος” – με οδηγεί πίσω στις παιδικές μου αναμνήσεις, σε έντονες γεύσεις και αρώματα του τόπου που μεγάλωσα, όπου κάθε υλικό αποτελεί ένα είδος προσωπικού “σταθμού».
nostimon-hmarw
Το «Νόστιμον Ήμαρ» πλαισίωσε ένα μενού που επιμελήθηκε ο chef Olivier Campahna, ο οποίος μάλιστα ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του ημιτελικού S.Pellegrino Young Chef 2016 που έγινε στο Τελ Αβίβ. Όπως μας εξήγησε λίγο πριν ξεκινήσει το δείπνο, η αξιολόγηση των πιάτων τόσο στον ημιτελικό, όσο και στον τελικό του διαγωνισμου είναι εξονυχιστική και βασίζεται σε πέντε «Χρυσούς Κανόνες»: συστατικά, δεξιότητες, γνώση, παρουσίαση και μήνυμα που περνάει ο chef μέσα από τη δημιουργία του. Σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς από το τραπέζι μας δεν έλειψαν ούτε στιγμή το Φυσικό Μεταλλικό Νερό της Τοσκάνης, Acqua Panna, και το ελαφρώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό S.Pellegrino, ιδανικοί “συνοδοί” των πιάτων που δοκιμάσαμε.
elis7800-w

Τι θα συμβεί στον τελικό S.Pellegrino Young Chef 2016
Για να κερδίσουν το πολυπόθητο βραβείο, οι Young Chefs θα ετοιμάσουν και θα παρουσιάσουν τα πιάτα τους σε μια επταμελή κριτική επιτροπή από διεθνώς καταξιωμένους Chefs, γνωστούς και ως «Seven Sages». Η επιτροπή αποτελείται από τους: David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne και Roberta Sudbrack. Σε συνέχεια μιας εξονυχιστικής αξιολόγησης βασισμένης στους πέντε «Χρυσούς Κανόνες» που αναφέραμε πιο πάνω, θα επιλεχθεί ο μεγάλος νικητής. Μετά τη τελετή βράβευσης του S.Pellegrino Young Chef 2016, θα ακολουθήσει δείπνο Gala, το μενού του οποίου θα επιμεληθεί ο ένας και μοναδικός Massimo Bottura, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Osteria Francescana of Modena στην Ιταλία, το οποίο ανακηρύχτηκε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για φέτος, σύμφωνα με τον Διαγωνισμό “The World’s 50 Best Restaurants”!
elis8383w
Μάλιστα φέτος ο διαγωνισμός έχει και κάτι νέο: Δύο επιπλέον βραβεία θα απονεμηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου Gala: το «Acqua Panna Contemporary Tradition Award» που θα δοθεί στον δημιουργό του πιάτου που αναδεικνύει καλύτερα την γαστρονομική ισορροπία μεταξύ παραδοσιακών και μοντέρνων στοιχείων και το «S.Pellegrino Inspiring Message Award» που για πρώτη φορά θα δοθεί, κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από το κοινό, στον δημιουργό του πιο εμπνευσμένου πιάτου!
Μέχρι τις 14 Οκτώβρη, και ώρα 23:59, μπορείτε να μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση
https://www.finedininglovers.com/special/sanpellegrinoyoungchef2016/blog/vote-inspirational-message/
και να ψηφίσετε το δικό σας αγαπημένο!
Αξίζει να σημειώσουμε πως στον μεγάλο τελικό έφτασε ένας ακόμα Έλληνας, ο Γιώργος Καταρας ο οποίος εκπροσωπεί το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

elis8363wWho is who
Ο Νίκος Μπίλλης ξεκίνησε από μικρή ηλικία το ταξίδι του στις γεύσεις και τις μοναδικές πρώτες ύλες της Ελλάδας. Πηγή έμπνευσής του είναι τα εδέσματα που σερβίρουν στις γιορτές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα ταξίδια αλλά και η νοσταλγία για την επιστροφή στις ρίζες του. Στα 29 του είναι απόφοιτος της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων Ρόδου (ΣΤΕ), στη συνέχεια εργάστηκε σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων, στο Rodos Palladium και στο Sani Asterias Suties, ταξίδεψε και δούλεψε στην Ελβετία. Ερχόμενος στην Αθήνα δούλεψε στο εστιατόριο Hytra καθώς και στη Γαλάζια Hytra. Έχει κάνει stages στα καλύτερα εστιατόρια ανά τον κόσμο, όπως είναι το διάστερο Noma στην Κοπεγχάγη, το διάστερο Miramar στη Βαρκελώνη, το διάστερο Le Jardin De Sens στη Γαλλία και το τριάστερο De Librije στην Ολλανδία. Τα τελευταία 5 χρόνια συνεργάζεται με τον Έκτορα Μποτρίνι, στα βραβευμένα Etrusco και Botrini’s.