destination taste!

ROB ROY

ROB ROY

Ο καιρός «άνοιξε»… Οι βόλτες στην παραλία αλλά και σε κοντινές εξοχές είναι απαραίτητες μέχρι να φτάσει η ώρα των διακοπών. Ένα ζεστό σούρουπο, οργανώνουμε ένα πικ νικ με αγαπημένους φίλους, για να απολαύσουμε όλοι μαζί το ηλιοβασίλεμα. Και φυσικά, φροντίζουμε να προμηθευτούμε τα απαραίτητα για να γίνει το πικ νικ ακόμη πιο πετυχημένο.
Για το κοκτέιλ σας, έχει φροντίσει ο Παναγιώτης Φράγκος, executive bartender, με πολλές περγαμηνές και σας προτείνει το ξεχωριστό ROB ROY Το Rob Roy είναι μία παραλλαγή ενός Σκωτσέζικου Manhattan, που δημιουργήθηκε στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria, στη Νέα Υόρκη, το 1894. Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήθηκε το Bruichladdich Classic Laddie-αποστακτήριο έμβλημα του Islay. Dry sweet cocktail με κυρίαρχη την πολυπλοκότητα των βοτάνων του κόκκινου vermouth!
Με γνώμονα το Rob Roy, η executive cheffe Ντίνα Νικολάου σας προτείνει να φτιάξετε μικρά ταρτάκια με κρέμα καπνιστού σολομού αλλά και για να γλυκαθείτε… πανέμορφα ταρτάκια μπακλαβά.

 

 

ROB ROY
1 person
50ml bruichladdich Classic Laddie
25ml Veroni Sweet Rosso
3 dashes Aromatic bitter
1 bar spoon Amarena Syrup
Γαρνιτούρα Amarena cherry
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Stir όλα τα συστατικά, και σερβίρουμε σε ποτήρι nick n nora.

 

 

Bruichladdich Classic Laddie: Εξαιρετικά αρώματα μικρών μαύρων φρούτων , όπως βατόμουρα και μύρτιλα, καθώς επίσης μέντας και βουτύρου. Στον ουρανίσκο, πράσινα μήλα, μαύρη ζάχαρη και γλυκιά βύνη, συμπληρώνουν την εμπειρία.

 

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ

 

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ ΣΟΛΟΜΟΥ

Προετοιμασία: 15´   –   Αναμονή: 2½ ώρες   –   Μερίδες: 8-10

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρούς κύβους
40 ml νερό παγωμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την γέμιση
400 γρ. καπνιστό σολομό
50 γρ. αυγά σολομού
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε κρέμα
Χυμό από 1 λεμόνι
Λίγο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Φύλλα άνηθο για το σερβίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη:
Βάζω το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτω το βούτυρο και το αλάτι. Δουλεύω με τα χέρια μου μέχρι να δημιουργηθεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Ξεκινάω να προσθέτω σταδιακά το νερό δουλεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια ενιαία ζύμη. Τυλίγω σε μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την κόβω σε 10-12 ίσες δόσεις και στρώνω τα ζυμαράκια σε μαφινιέρα, καλύπτοντας τη βάση και τα τοιχώματα. Ψήνω τα ταρτάκια για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν.
Για την γέμιση:
Σε ένα μπολ ανακατεύω την χτυπημένη κρέμα και το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζω στο μούλτι τα 300 γρ. καπνιστό σολομό, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πολτοποιώ καλά.
Αναμειγνύω τον πολτοποιημένο σολομό με το μίγμα του γιαουρτιού. Προσθέτω τον υπόλοιπο σολομό ψιλοκομμένο, το σχοινόπρασο και αλατοπίπερο. Μεταφέρω το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες.
Γεμίζω τις κρύες τάρτες και σκορπίζω τα αυγά του σολομού και λίγα φύλλα άνηθο.

 

 

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΠΑΚΛΑΒΑ

Προετοιμασία: 20´   –   Ψήσιμο: 12´-14´   –   Μερίδες: 12

ΥΛΙΚΑ
Για τα φύλλα
5 φύλλα Βηρυτού
¼ φλ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
½ φλιτζ. τσαγιού καρύδια, χοντροσπασμένα
½ φλιτζ. τσαγιού φυστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
¼ κουτ. γλυκού κάρδαμο, τριμμένο
1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
¼ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
¼ φλιτζ. τσαγιού μέλι
2 κουτ. σούπας νερό
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά 12 θήκες για μάφινς. Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης.
Απλώνω στον πάγκο της κουζίνας το πρώτο φύλλο Βηρυτού και το βουτυρώνω καλά. Επαναλαμβάνω την ίδια κίνηση στρώνοντας όλα τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντάς τα μεταξύ τους. Με ένα κουπάτ κόβω 12 δίσκους διαμέτρου 8 εκ. και τους τοποθετώ μέσα στις θήκες μάφιν. Μοιράζω την γέμιση και ψήνω στο φούρνο για 12-14 λεπτά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τα υλικά για το σιρόπι και βράζω για 3 λεπτά.
Βγάζω τα ταρτάκια από το φούρνο και τα αφήνω να σταθούν για 5 λεπτά. Με ένα κουτάλι, ραντίζω με το σιρόπι και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς.