Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Χριστόψωμο

Χριστόψωμο
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 1 ώρα Rest Time: 2 ώρα Total Time: 3 ώρες 30 λεπτά.
Servings 10
Υλικά
  • 70 γρ. νωπή μαγιά
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί, χλιαρό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml κονιάκ, χλιαρό
  • 50 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • το ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κοπανισμένη καρυδόψιχα
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (γαρίφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο), σε σκόνη
  • 1 κρόκο αυγού, κατά προτίμηση βιολογικών, ελαφρώς χτυπημένοι, για το άλειμμα
  • ½ φλιτζ. σουσάμι, για το πασπάλισμα
  • 1 ολόκληρo καρύδι, για το στόλισμα
Εκτέλεση
  1. Θρυμματίζω τη μαγιά με το χέρι και τη βάζω σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέτω τη μισή ποσότητα από το νερό και 2 κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι. Αφήνω κατά μέρος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει στην επιφάνειά του.

  2. Σε ένα βαθύ μπολ κοσκινίζω περίπου τα 2/3 από το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτω το αλάτι, το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο νερό το κρασί και τα 100 ml κονιάκ. Ζυμώνω καλά με τα χέρια, μέχρι να έχω μια λεία, μαλακή και ελαστική ζύμη.
    Εναλλακτικά, ζυμώνω τα υλικά στο μίξερ πάγκου, με το εξάρτημα «γάντζος», για ζύμες.

  3. Σκεπάζω τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνω σε ένα ζεστό μέρος της κουζίνας, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της.

  4. Τότε, προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα και το μείγμα μπαχαρικών. Ξαναζυμώνω για λίγα λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν αυτά τα υλικά στη ζύμη, η οποία πρέπει να γίνει λεία και ελαστική. Τη σκεπάζω πάλι με την πετσέτα και την αφήνω σε ζεστό μέρος, για περίπου άλλη μισή ώρα.

  5. Παίρνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 40 εκ., και το στρώνω με αντικολλητικό χαρτί. Ξεσκεπάζω τη ζύμη, κόβω με το χέρι 4 μικρά κομματάκια, βάρους περίπου 50 - 60 γρ. το καθένα, και τα αφήνω στην άκρη.

  6. Αδειάζω την υπόλοιπη ζύμη στο ταψί και τη στρώνω με το χέρι. Παίρνω τα κομματάκια ζύμης που κράτησα στην άκρη, πλάθω το καθένα σε λεπτό, κορδόνι.
    Βάζω τα κορδόνια σταυρωτά στην επιφάνεια της ζύμης, και στο κέντρο τους βάζω ένα μεγάλο καρύδι. Σκεπάζω το ταψί με μια πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.

  7. Προθερμαίνω το φούρνο στου 180°C . Αλείφω την επιφάνεια του ψωμιού με τον κρόκο, πασπαλίζω με το σουσάμι και το ψήνω για περίπου 1 ώρα. 

Keywords: χριστόψωμο

Σας ευχαριστώ!