Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τερίνα καπνιστού σολομού με πικάντικη κρέμα

Τερίνα καπνιστού σολομού με πικάντικη κρέμα
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cuisine
Servings 6
Υλικά
  • 200 γρ. καπνιστό σολομό, σε λεπτές φέτες
  • 8 φέτες ψωμί για τοστ, χωρίς κόρα
  • Αυγά σολομού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • Σπόρους ροδιού για το σερβίρισμα
  • Λίγα φύλλα φρέσκιας μέντας
  • Για την λευκή κρέμα
  • 100 γρ. καπνιστό σολομό, ψιλοκομμένο
  • ½ πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, πολύ ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
  • Φύλλα από 3-4 κλαδάκια άνηθο, ψιλοκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε νιφάδες
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 300 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη και καλά στυμμένο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml πετιμέζι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη σάλτσα ντομάτας
  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το τριμμένο κρεμμύδι, αλατίζω και σοτάρω για 3-4 λεπτά. Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και αφήνω να μαγειρευτεί για 12-15 λεπτά μέχρι να δέσει. Προσθέτω το πετιμέζι και μόλις πάρει βράση αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τη σάλτσα να κρυώσει εντελώς.

  2. Για την λευκή κρέμα
  3. Σε ένα μπολ αφρατεύω με το σύρμα το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και τη μουστάρδα. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω τον σολομό, την πιπεριά, τον άνηθο και την πάπρικα και ανακατεύω απαλά.

  4. Συναρμολόγηση
  5. Στρώνω με μεμβράνη μια φόρμα μακρόστενη για κέικ. Παίρνω μια μια τις λεπτές φέτες σολομού και τις στρώνω όμορφα για να καλύψει τη βάση και τα τοιχώματα.
    Απλώνω από πάνω το ¼ της ποσότητας της λευκής κρέμας και καλύπτω με 2 φέτες ψωμί. Απλώνω ακόμη μια δόση λευκή κρέμα και ακόμη 2 φέτες ψωμί.

  6. Αδειάζω τη σάλτσα ντομάτας και την απλώνω παντού ισόπαχα. Και πάλι στρώνω μια δόση λευκής κρέμας και 2 φέτες ψωμί. Τέλος, απλώνω την τελευταία δόση κρέμα και «σφραγίζω» με τις τελευταίες φέτες ψωμιού. Κλείνω καλά τη φόρμα με μεμβράνη και βάζω την τερίνα για 5 ώρες στο ψυγείο.

  7. Σερβίρισμα
  8. Αναποδογυρίζω την τερίνα σε μακρόστενη πιατέλα και αφαιρώ τη μεμβράνη. Στολίζω με αυγά σολομού, σπόρους ροδιού και φρέσκα φύλλα μέντας.

Keywords: τερίνα καπνιστού σολομού με πικάντικη κρέμα

Σας ευχαριστώ!