Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τάρτα με βάση κουραμπιέ, κρέμα και αχλάδια

Τάρτα με βάση κουραμπιέ, κρέμα και αχλάδια
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Cook Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
    Για τη βάση κουραμπιέ
  • 300 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 180 γρ. βούτυρο αγελαδινό Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 40 ml κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 60 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα, καβουρδισμένα και ψιλοτριμμένα
  • Για τα αχλάδια
  • 5-6 μικρά αχλάδια
  • 500 ml γλυκό σαμιώτικο κρασί
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 2-3 γαρύφαλα
  • Για την κρέμα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 230 ml γάλα
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 λοβό βανίλιας, τα σποράκια
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 45 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • Για την επιφάνεια
  • 100 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα, καβουρδισμένα και ψιλοτριμμένα
Εκτέλεση
    Για τη βάση
  1. Προσαρμόζω στο μίξερ πάγκου το εξάρτημα «φτερό» και χτυπάω το βούτυρο, και τη ζάχαρη άχνη πολύ καλά, για 15 - 20 λεπτά (ανάλογα με την ισχύ του μίξερ), μέχρι να φτιάξω ένα πολύ αφράτο και λείο μείγμα. Αρχικά χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα και, σταδιακά, την αυξάνω, μέχρι τη μέτρια προς δυνατή ισχύ.

  2. Προσθέτω το κονιάκ και τη βανίλια και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα.

  3. Αλλάξω εξάρτημα στο μίξερ και προσαρμόζω τον «γάντζο», ειδικό για ζύμες. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζω να χυπάω αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε μεγαλύτερη, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή, εύπλαστη και αρκετά αφράτη.

  4. Τέλος, ρίχνω τα αμύγδαλα και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη.
    Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω για 1 - 2 λεπτά.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

  5. Βουτυρώνω ελαφρά μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. και μεταφέρω εκεί τη ζύμη. Πιέζω με τις παλάμες μου μέχρι να καλύψω τη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
    Ψήνω στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Βγάζω την τάρτα από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.

  6. Για τα αχλάδια
  7. Kαθαρίζω τα αχλάδια από τη φλούδα τους και χωρίς να τα κόψω, χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο, αφαιρώ τους πυρήνες. Βάζω σε μια κατσαρολίτσα τα αχλάδια όρθια (το κοτσανάκι να στέκεται επάνω), προσθέτω το κρασί, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και βράζω για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω να κρυώσουν μέσα στο κρασί.

  8. Για την κρέμα
  9. Σε μια κατσαρολίτσα βάζω την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τους σπόρους και το λοβό και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρω από τη φωτιά.

  10. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτω το κορν φλάουρ και ανακατεύω να ενσωματωθεί στο μείγμα. Πετάω το λοβό της βανίλιας και ρίχνω με αργή ροή, το καυτό γάλα στο μπολ με το μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνεχώς.

  11. Τοποθετώ ένα σουρωτήρι στην κατσαρόλα που έβρασα το γάλα και αδειάζω εκεί το μείγμα των αυγών. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα. Σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας) και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.

  12. Συναρμολόγηση
  13. Βγάζω την μεμβράνη από την κρύα κρέμα και την χτυπάω με το σύρμα για να αφρατέψει.

  14. Τοποθετώ τα αχλάδια όρθια περιμετρικά στην ψημένα τάρτα και με ένα κουτάλι γεμίζω με την κρέμα έτσι ώστε να καλύψει τα αχλάδια λίγο πάνω από τη μέση. Πασπαλίζω όλη την επιφάνεια της κρέμας με καβουρδισμένα αμύγδαλα και την αφήνω στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Keywords: τάρτα με βάση κουραμπιέ

Σας ευχαριστώ!