
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΕΣΠΡΕΣΟ & ΣΜΕΟΥΡΑ
Ingredients
Εκτέλεση/Instructions
-
Για τη ζύμη: Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει
-
Προσθέτω το αλεύρι και το κακάο, κοσκινισμένα, χτυπάω μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά και τέλος ρίχνω το αυγό
-
Χτυπάω για λίγο ακόμη, μέχρι να φτιάξω μια εύπλαστη ζύμη, την οποία πλάθω σε μπάλα, τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C
-
Βουτυρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου 20-22 εκ
-
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη την ανοίγω επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 24 εκ
-
και πάχους ½ εκ
-
Το στρώνω προσεκτικά στη βουτυρωμένη φόρμα
-
Κόβω ένα μεγάλο αντικολλητικό χαρτί και το τοποθετώ επάνω από τη ζύμη
-
Γεμίζω την ταρτιέρα με ρεβίθια ή ρύζι και ψήνω για 15 λεπτά
-
Βγάζω την ταρτιέρα από τον φούρνο, αφαιρώ τα ρεβίθια και το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα
-
Βγάζω την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνω να κρυώσει
-
Για την κρέμα εσπρέσο: Βάζω στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, την άχνη και τον καφέ και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα με υφή γιαουρτιού
-
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω την λευκή σοκολάτα και το βούτυρο και τα ζεσταίνω σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα
-
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το λικέρ καφέ
-
Ανακατεύω και αφήνω στην άκρη για 20-25 λεπτά να γίνει χλιαρή
-
Ρίχνω την λιωμένη σοκολάτα στο μπολ με την χτυπημένη κρέμα και ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ να ενωθούν τα δύο υλικά
-
Αδειάζω την κρέμα στην κρύα ταρτιέρα και βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες
-
Για το σερβίρισμα: Βγάζω την τάρτα, αφαιρώ τη φόρμα και τοποθετώ σε μια πιατέλα
-
Στολίζω με τα φρέσκα σμέουρα, ραντίζω με λίγο πετιμέζι και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη