Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κορμός χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος

Κορμός χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 10 λεπ Rest Time: 2 λεπ Total Time: 27 λεπτά.
Servings 8
Υλικά
    Για το παντεσπάνι
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. κακάο άγλυκο
  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για την κρέμα σοκολάτας
  • 250 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
  • 250 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. κουβερτούρα καλής ποιότητας, λιωμένη και κρυωμένη
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
    Για το παντεσπάνι
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου και την αφήνω στην άκρη.

  2. Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζω τους κρόκους, το βούτυρο και τη μισή ποσότητας ζάχαρης στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω κοσκινισμένα το αλεύρι και το κακάο και χτυπάω για 2 λεπτά ακόμη. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα καθαρό μπολ, καθαρίζω τον κάδο και τον επαναφέρω στο μίξερ. Ρίχνω τα ασπράδια και το αλάτι και ξεκινάω να χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να να δημιουργηθεί μια αφράτη μαρέγκα. Χωρίς να σταματήσω το χτύπημα προσθέτω βροχηδόν την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάω μέχρι να ενσωματωθεί στη μαρέγκα και να την κάνει λεία και γυαλιστερή.

  3. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω την μαρέγκα σταδιακά και σε δόσεις στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ. Αδειάζω το μείγμα στη λαμαρίνα και ισιώνω για να είναι παντού ισόπαχο. Ψήνω στο φούρνο για 10 λεπτά.

  4. Βγάζω το παντεσπάνι από το φούρνο και αμέσως το αναποδογυρίζω σε μια καθαρή πετσέτα. Αφαιρώ με προσοχή το αντικολλητικό χαρτί και τυλίγω το παντεσπάνι σε ρολό. Το αφήνω μέχρι να κρυώσει.

  5. Για την κρέμα
  6. Βάζω την κρέμα γάλακτος και την άχνη στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη σαντιγί.

  7. Σε ένα μπολ βάζω το τυρί κρέμα, την λιωμένη κουβερτούρα και τη βανίλια και δουλεύω με το σύρμα μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθεί ένα απαλό μείγμα. Προσθέτω σε 3 δόσεις την σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

  8. Συναρμολόγηση
  9. Ξεδιπλώνω το παντεσπάνι και απλώνω την μισή ποσότητα της κρέμας. Τυλίγω με προσοχή το ρολό και το μεταφέρω σε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνη. Το τυλίγω καλά και το αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες.

  10. Για το σερβίρισμα
  11. Βγάζω τη μεμβράνη από το ρολό και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω τις άκρες του για να είναι ομοιόμορφες. Απλώνω την υπόλοιπη κρέμα φτιάχνω γραμμές με ένα πηρούνι για να μοιάζει με κορμό δέντρου. Στολίζω με χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά και το αφήνω στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Keywords: κορμός χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος

Σας ευχαριστώ!