Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Γεμιστά «ορφανά» με μυρωδικά και κουκουνάρι

Γεμιστά «ορφανά» με μυρωδικά και κουκουνάρι
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 4 μέτριες, ώριμες και στρογγυλές ντομάτες
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 2 πιπεριές κίτρινες
  • 2 κολοκυθάκια, στρογγυλά ή κοντά (για να αδειάζουν ευκολότερα)
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. ελληνικό ρύζι, μεσόσπερμο γλασέ
  • 80 γρ. κουκουνάρια καβουρντισμένα
  • 80 γρ. ξανθές σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml πετιμέζι
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα σε νιφάδες
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ψήσιμο
  • 4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml πετιμέζι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Αδειάζω τις ντομάτες, κόβοντας μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού, αφήνω τα καπάκια κατά μέρος και με ένα κουταλάκι, αδειάζω τη σάρκα από το εσωτερικό τους και την ψιλοκόβω. Το ίδιο κάνω και με τα κολοκυθάκια, κόβοντας μια φέτα-καπάκι από την πλευρά του κοτσανιού. Αφαιρώ τη σάρκα, την ψιλοκόβω και την ρίχνω σε ένα μπολ μαζί με τη σάρκα ντομάτας. Τέλος, κόβω μια λεπτή φέτα από τις πιπεριές στην πλευρά του κοτσανιού. Βγάζω και πετάω σπόρους και μεμβράνες. Κρατάω όλα τα καπάκια των λαχανικών.

  2. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρω το κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει, προσθέτω το ρύζι και το γυρίζω 1-2 φορές. Ρίχνω τα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τη ρίγανη και την πάπρικα.

  3. Αφήνω τα υλικά να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά και σβήνω με ½ φλιτζάνι νερό. Αποσύρω από τη φωτιά, νοστιμίζω με αλατοπίπερο και προσθέτω τα μυρωδικά και το πετιμέζι.

  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Τοποθετώ τα λαχανικά σε ένα μέτριο ταψί φούρνου, με το άνοιγμα προς τα πάνω και πασπαλίζω το εσωτερικό τους με αλατοπίπερο. Γεμίζω τα λαχανικά με το μίγμα της γέμισης και σκεπάζω με τα καπάκια τους.

  5. Βάζω όλα τα υλικά του ψησίματος (ντομάτες, πελτέ, ελαιόλαδο, πετιμέζι, αλατοπίπερο) στο μούλτι και τα πολτοποιώ μέχρι να γίνουν κρέμα. Ραντίζω τα γεμιστά με το μείγμα και ψήνω για 1 ώρα περίπου, ώσπου τα λαχανικά να μαραθούν. Σερβίρω τα γεμιστά ζεστά ή κρύα.

Keywords: γεμιστά ορφανά με μυρωδικά,κουκουνάρι

Σας ευχαριστώ!