destination taste!

ΠΩΣ ΒΑΦΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ

ΠΩΣ ΒΑΦΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός αλλά έκρυβε μέσα του τη ζωή. Η παράδοση θέλει τα αυγά βαμμένα με έντονο κόκκινο χρώμα, αλλά τα διάφορα χρώματα δίνουν μια ανοιξιάτικη και χαρούμενη ατμόσφαιρα στο τραπέζι.

Η χρήση των τεχνητών χρωμάτων που υπάρχουν στην αγορά, είναι μια εύκολη και γρήγορη μέθοδος που δίνει έντονες αποχρώσεις. Εγώ σας προτείνω φέτος, να πρωτοτυπήσετε, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά που υπάρχουν στο σπίτι για να φτιάξετε πολύχρωμα αυγά σε παλ αποχρώσεις.

Το πόσο έντονο θα είναι το αποτέλεσμα, εξαρτάται κυρίως από το χρόνο που θα αφήσετε τα αυγά μέσα στο χρώμα. Ξεκινήστε αφήνοντάς τα για 30 λεπτά, ελέγξετε το χρώμα και αν σας φαίνεται πολύ «ελαφρύ» αφήστε τα περισσότερη ώρα.

Πρώτα τα αυγά

  1. Βγάλτε τα αυγά από το ψυγείο και αφήστε τα τουλάχιστον 1 ώρα.
  2. Πλύντε τα καλά με τρεχούμενο νερό για φύγουν οι τυχόν βρωμιές τους και αφήστε τα να στεγνώσουν.
  3. Βάλτε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας ένα μικρό πετσετάκι και ακουμπήστε εκεί τα αυγά (σε μονή στρώση).
  4. Γεμίστε την κατσαρόλα με νερό και βράστε τα για 10 λεπτά.
  5. Βγάλτε τα αυγά από την κατσαρόλα και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν εντελώς.

Βαφή για 5-6 αυγά (βασική διαδικασία)

  1. Σε μια κατσαρόλα ανακατέψτε 1 λίτρο νερό με 3 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι.
  2. Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήστε το νερό να πάρει βράση.
  3. Προσθέστε τα υλικά της επιλογής σας (ανάλογα με το χρώμα που θέλετε να φτιάξετε), χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 30 λεπτά.
  4. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το υγρό να κρυώσει. Σουρώνετε σε ψιλό σουρωτήρι.
  5. Βάζετε τα αυγά μέσα στο στραγγισμένο, χρωματιστό υγρό και τα αφήνω για τουλάχιστον 30 λεπτά. Όταν φτάσουν στο επιθυμητό χρώμα, αφαιρέστε τα αυγά με λαβίδα και στεγνώστε τα με χαρτοπετσέτες.

ΦΥΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Κόκκινα ανοιχτά / σκούρα ροζ
Προσθέστε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια στην βασική διαδικασία και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες.

Βαθύ κόκκινο
Προσθέστε φλοίδες από 6 κόκκινα κρεμμύδια και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες. Για ένα έντονο κόκκινο χρώμα, αφήστε τα αυγά να παραμείνουν στη βαφή όλη τη νύχτα.

Ανοιχτό πορτοκαλί
Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας πάπρικα και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες.

Πορτοκαλί
Προσθέστε 4 φλιτζάνια φύλλα κίτρινων κρεμμυδιών και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες. Για πιο έντονο πορτοκάλι, αφήστε τα αυγά να παραμείνουν στη βαφή όλη τη νύχτα.

Κίτρινο
Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας κουρκουμά και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες.

Γαλάζιο
Προσθέστε 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μοβ λάχανο και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες. Για ένα πιο έντονο μπλε χρώμα, αφήστε τα αυγά να παραμείνουν στη βαφή όλη τη νύχτα.

Σκούρο μπλε
Προσθέστε 4 φλιτζάνια μούρα και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες.

Πράσινο
Προσθέστε 3 φλιτζάνια φύλλα σπανακιού ψιλοκομμένα και ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες.