προορισμός…γεύση!

Όλοι το ξέρουμε πως τα καρότα είναι ένα λαχανικό που το τρώνε μικροί και μεγάλοι. Έχουν αυτό το ιδιαίτερο χρώμα, μια γλυκιά γεύση, και υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα μαγειρέψετε και να τα προτιμάτε εφόσον είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και καροτίνη. Από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο, προτιμείστε τα καρότα, που είναι τρυφερά και λιγότερο γλυκά. Το χειμώνα, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες καρότων που διατηρούνται πιο πολύ. Μπορείτε να μαγειρέψετε τα καρότα σε φέτες μαζί με ένα ζωμό, στον ατμό ή σε μια χύτρα. Ετοιμάστε τα καρότα στο τηγάνι ή ψημένα στο φούρνο. Τέλος, τα πιο γνωστά καρότα είναι τα πορτοκαλί, αλλά υπάρχουν και πολλές ποικιλίες που έχουν κίτρινο, κόκκινο, μωβ ή λευκό χρώμα.

Από τα πιο κλασικά είναι τα βραστά καρότα. Πλύνετε τα καλά  και αν έχουν ωραίο και τρυφερό δέρμα μη τα καθαρίσετε , τρίψτε απλά με μια βούρτσα για λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό. Για τα άλλα καρότα, ειδικά αυτά του χειμώνα, ξεφλουδίστε τα. Κόψτε σε φέτες κανονικού πάχους για να βράσουν όλα το ίδιο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίξτε πολύ αλατισμένο νερό. Αφήστε να πάρει μια πρώτη βράση σε δυνατή φωτιά. Ρίξτε τα καρότα στο βραστό νερό. Αφήστε τα για 15 λεπτά αν θέλετε να είναι λίγο τραγανά και για 20 λεπτά, αν θέλετε να είναι μαλακά. Στραγγίζετε τα καρότα και απολαύστε με λίγο βούτυρο και ψιλοκομμένο μαϊντανό και κύμινο. Τα μαγειρεμένα καρότα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε γαρνιτούρα ή σε πουρέ βάζοντας λίγα μπαχαρικά και κρέμα γάλακτος.
Αν θέλετε, μπορείτε να τα μαγειρέψετε στον ατμό. Στον ατμό θα μπορέσετε να διατηρήσετε όσο μπορείτε όλα τις θρεπτικές ιδιότητες των καρότων. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε ολόκληρα ή σε φέτες. Απλώς μη ξεχάσετε να τα πλύνετε καλά κάτω από το κρύο νερό. Για τα άλλα καρότα (του χειμώνα) πλένετε, καθαρίζετε και τα κόβετε σε φέτες. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα νερού στην κατσαρόλα και τοποθετήστε το ειδικό καλάθι  με τα καρότα σε μια ομοιόμορφη στρώση. Σκεπάστε με το καπάκι και μαγειρέψτε για 8 λεπτά αν τα έχετε κόψει σε φέτες και για 12 λεπτά αν είναι ολόκληρα. Απολαύστε τα καρότα, τόσο ζεστά όσο και κρύα. Είναι πολύ νόστιμα με λίγο χυμό πορτοκαλιού και λίγους μαραθόσπορους.
Μπορείτε να τα μαγειρέψετε και στο τηγάνι. Στο τηγάνι , γίνονται γρήγορα και εύκολα τα καρότα γλασέ. Προτιμείστε πάντα τα καρότα με μια λεία και όμορφη επιφάνεια και πλύνετε τα απλώς κάτω από καθαρό νερό. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάλτε τα καρότα και προσθέστε νερό, όσο να τα καλύψει . Προσθέστε αρκετό βούτυρο. Ανακατέψτε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν δεν υπάρχει πλέον νερό στο τηγάνι, προσθέστε ξανά βούτυρο. Αλατίστε, βάλτε και πιπέρι και πασπαλίστε με λίγο ζάχαρη. Συνεχίστε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά. Τα καρότα είναι έτοιμα όταν θα εμφανιστεί με ελαφριά καραμέλα.
Τέλος , αν δεν σας αρέσει τίποτα από τα παραπάνω , βάλτε τα στο φούρνο. Τα ψητά καρότα δεν είναι μόνο εύκολα να γίνουν αλλά και πολύ νόστιμα! Εδώ , μπορείτε να παίξετε με τα χρώματα επιλέγοντας καρότα από άλλες ποικιλίες, δηλαδή άσπρα, κίτρινα, μωβ, κόκκινα, πορτοκαλί. Κάτι διαφορετικό που σίγουρα θα αρέσουν και στα παιδιά σας! Ξεπλύνετε και ξεφλουδίστε τα καρότα. Κόψτε στις άκρες. Εάν τα καρότα είναι μεγάλα, κόψτε τα στα δύο κατά μήκος. Σε μια σαλατιέρα, ανακατέψτε ελαιόλαδο, μέλι, κύμινο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε τα καρότα και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθεί καλά από τη μαρινάδα. Στη συνέχεια, βάλτε το μίγμα πάνω σε μια λαδόκολλα και αφήστε να ψηθούν για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Ένα θα σας πω… θα το λατρέψετε!

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *