destination taste!

ΠΛΑΚΟΠΙΤΕΣ ΤΥΡΕΝΙΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

ΠΛΑΚΟΠΙΤΕΣ ΤΥΡΕΝΙΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

ΠΛΑΚΟΠΙΤΕΣ ΤΥΡΕΝΙΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

: 10
: 20 min
: 3 min
           
: 45 min

Τέλειες πλακόπιτες που μπορείτε να τις σερβίρετε και για πρωινό αλλά και για επιδόρπιο. Μοιάζουν με τις κρητικές σφακιανές πίτες αλλά σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή.

Ingridients
  • Για τη ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 ml ούζο
  • 240 ml νερό, χλιαρό
  • 40 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο και κρυωμένο
  • Λίγο αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 250 γρ. Havarti Arla, τριμμένο
  • 250 γρ. μοτσαρέλα Arla, τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • Για το τηγάνισμα
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα
  • Μέλι
  • Κανέλα σκόνη
  • Havarti, ψιλοτριμμένο
Instructions
  • Step 1 Για τη ζύμη: Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ το νερό, τη ρακή ή το τσίπουρο, και λίγο αλάτι. Προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο, και ανακατεύω συνεχώς με το χέρι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε ενιαία ζύμη. Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνω καλά με τα χέρια μου για 5 λεπτά. Σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνω για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Χωρίζω τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια, τα πλάθω σε στρογγυλά μπαλάκια και τα αφήνω για ακόμη 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
  • Step 2 Για τις πίτες: Σε ένα μπολ ανακατεύω τα τριμμένα τυριά, το μέλι και την κανέλα.
  • Step 3 Τοποθετώ ένα μπαλάκι ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό πιτάκι. Βάζω στο κέντρο 1-2 γεμάτες κουταλιές από το μείγμα των τυριών και με τα δάχτυλά μου «σηκώνω» τη ζύμη γύρω από το δισκάκι φέρνοντάς την στο κέντρο για να εγκλωβίσω το τυρί. Πιέζω λίγο με τις παλάμες μου για να κλείσει καλά και βάζω το πιτάκι και πάλι στον πάγκο. Πιέζω απαλά με τον πλάστη και ανοίγω την πίτα διαμέτρου περίπου 15-18 εκ. Βάζω την πιτούλα στην άκρη, την σκεπάζω και συνεχίζω με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσω με όλες τις πίτες.
  • Step 4 Βάζω ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Βάζω μια μια τις πίτες και τις ψήνω για 1-1½ λεπτό από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
  • Step 5 Τις σερβίρω ζεστές με μέλι και πασπαλίζω με τριμμένο τυρί και κανέλα.

Related Posts

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Το φαγόπυρο δεν έχει σχέση με το σιτάρι και θεωρείται ψευτοδημητριακό. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν περιέχει γλουτένη. Το κέικ αυτό, είναι αφράτο, μυρωδάτο και δεν καταλαβαίνεις ότι δεν έχει «κλασσικό» αλεύρι!

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Προτιμήστε τα μαύρα, βασιλικά σύκα που είναι πιο γλυκά. Τον Αύγουστο είναι στα φόρτε τους.