προορισμός…γεύση!

Η ιστορία των σου ξεκινά από την εποχή της Αικατερίνης των Μεδίκων, όταν ο σεφ Panterelli έφτιαξε το 1540, μια ζύμη σχετικά υδαρή, για να αποτελέσει τη βάση του γλυκού του, δίνοντάς της το όνομά του pâté a Panterelli.
Η αρχική συνταγή άλλαξε με την πάροδο του χρόνο, όπως άλλαξε και το όνομά της. Το Popelini όπως άρχισε να γίνεται γνωστό κατά τον Μεσαίωνα, είχαν σχήμα γυναικείου στήθους. Ένα σεφ της εποχής, ο Avice, βελτίωσε την συνταγή της ζύμης, βαφτίζοντάς τα σου (choux) επειδή του θύμιζαν το σχήμα του λάχανου.
Η τελειοποίηση ήρθε τον 19ο αιώνα από τον Antoine Carême, και παραμένει η ίδια από τότε. Εντάχθηκε στην κλασσική γαλλική κουζίνα την δεκαετία του ’50 και είναι το σήμα κατατεθέν της γαλλικής ζαχαροπλαστικής.

Τα σωστά υλικά
Σας δίνω τη βασική συνταγή των σου για να φτιάξετε περίπου 30 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος)
250 γρ. γάλα ή νερό
10 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
125 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 μεγάλα αυγά

Η σωστή εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο και τα αφήνω να πάρουν 1-2 βράσεις. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω το αλεύρι όλο μαζί. Ανακατεύω δυνατά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλα.
Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα μπολ και συνεχίζω το ανακάτεμα ρίχνοντας τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας κάθε φορά να ενσωματωθεί το κάθε ένα πριν ρίξω το επόμενο.

Το σωστό timing
Από την στιγμή που θα αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, πρέπει οπωσδήποτε να μεταφέρω τη ζύμη σε κρύο σκεύος πριν αρχίσω να ρίχνω τα αυγά. Έτσι κατεβάζω τη θερμοκρασία της ζύμης ώστε να αυγά να μη κινδυνεύουν να ψηθούν. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν αποκτήσει μια βελούδινη και γυαλιστερή όψη.

Το μυστικό «αυλάκι»
Το σημαντικότερο υλικό για την σωστή ζύμη είναι η ποσότητα των αυγών. Για να είμαι σίγουρη ότι η ζύμη είναι έτοιμη, την αδειάζω σε ένα δίσκο και με ένα μεγάλο κουτάλι, κάνω ένα αυλάκι στη μέση της ζύμης.
Αν το αυλάκι, κλείσει πολύ γρήγορα, σημαίνει ότι έχω βάλει πολλά αυγά και θα απλώσει υπερβολικά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αν το αυλάκι παραμείνει ακίνητο, σημαίνει ότι έχει λίγα αυγά, κάνοντας τη ζύμη σκληρή και κατά το ψήσιμο θα δημιουργηθούν ρωγμές και σκασίματα στην επιφάνεια των σου.
Το σωστό είναι, όταν «περάσω» το κουτάλι από το κέντρο της ζύμης, το αυλάκι που θα δημιουργηθεί να αρχίσει να κλείνει αργά και απαλά προς το κέντρο. Έτσι είμαι σίγουρη ότι έχω την τέλεια ζύμη.

Το σωστό ψήσιμο
Η θερμοκρασία του φούρνου παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των σου.
Η πολύ δυνατή θερμοκρασία στην αρχή του ψησίματος θα προκαλέσει υπερβολικό φούσκωμα και θα φανεί σαν να έχει σπάσει από πάνω (ρωγμές).
Η πολύ χαμηλή θερμοκρασία δεν θα δώσει στη ζύμη στην σωστή ώθηση για να φουσκώσουν με αποτέλεσμα να παραμείνουν επίπεδα.
Η σωστή θερμοκρασία είναι στους 190°C με αέρα. Στην αρχή του ψησίματος δεν ανοίγω την πόρτα του φούρνου γιατί τα σου θα «κάτσουν» αμέσως.
Ψήνω για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των σου μέχρι να ροδίσουν.
Λίγο πριν το τέλος του χρόνου ψησίματος (περίπου 8 λεπτά πριν) βάζω μια ξύλινη κουτάλα στην πόρτα του φούρνου, δημιουργώντας ένα μικρό άνοιγμα. Με αυτό τον τρόπο θα φύγουν οι υδρατμοί και τα σου θα παραμείνουν τραγανά.
Όταν βγάλω τα σου από το φούρνο, τα μεταφέρω σε σχάρα και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς.

10 Comments

  1. Tastes great!

  2. This is ѵery interesting, You are a very skilled blogger.
    I have joined your rss feed and look forwarⅾ to seeking more
    of your fantastic post. Also, I’ve ѕhared your site in my sօcial networkѕ!

  3. Fantаstic poѕt however , I was wondering if ʏоu cօuld write a litte
    more on this subjеct? I’d be very thankful іf yօu could elaborate a little bit moгe.
    Many thanks!

  4. Ꮐrеetings! Very helpful aɗvice in this particular article!
    Іt’ѕ thе little changeѕ that produce the largest changes.
    Many thanks for sharing!

  5. Thanks fоr ones marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you are a great autһor.
    I will always bookmark your blog and may come back from now on. I want to encourage you continue yߋur great writing, have a
    nice weekend!

  6. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other sites?
    I have a blog centered on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know
    my visitors would value your work. If you are even remotely interested,
    feel free to shoot me an e mail.

  7. Thanks to my fatһer who told me regarding tһis blog, this blog is reallʏ awesome.

  8. Excellent post. Keep writing such kіnd of info on your site.

    Im really impressed by your site.
    Hi there, You’ve done a fantastic ϳob. I’lⅼ definitely digg it and in my opinion suggest
    tо my friеnds. I am sure theʏ will be benefited from
    tһis ᴡebsite.

  9. Hi, I log ᧐n to your bl᧐g daily. Your story-telling styⅼe is
    witty, keep doing what you’re d᧐ing!

  10. Hi, i think that i saw you visited my website so
    i came to “return the favor”.I am trying to
    find things to improve my site!I suppose its ok to use
    some of your ideas!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *