destination taste!

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΣΤΑΝΟ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΣΤΑΝΟ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΣΤΑΝΟ

: 1 hr
: 30 min

μαρμελάδα κάστανο. Τα φρέσκα κάστανα έχουν μια μικρή δυσκολία στο καθάρισμα αλλά σίγουρα αποζημειώνουν με τη γεύση τους.

Ingridients
  • 1.800 γρ. κάστανα φρέσκα ή 1.500 γρ. έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα (θα τα βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • φλούδα από ένα ακέρωτο λεμόνι
  • 200 ml νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • 1 λοβό βανίλιας
Instructions
  • Step 1 Παίρνω ένα μικρό και κοφτερό μαχαιράκι και χαράζω τα κάστανα στη βάση τους χιαστί τόσο ώστε να μην σκίσω την εσωτερική φλούδα-μεμβράνη.
  • Step 2 Ρίχνω τα κάστανα και τη φλούδα λεμονιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει και τα βράζω για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να δω ότι η φλούδα έχει σκάσει και ανοίξει εκεί που τη χάραξα και τα κάστανα έχουν μαλακώσει. Τα στραγγίζω και όσο είναι ακόμη ζεστά αλλά όχι καυτά αφαιρώ την εξωτερική φλούδα και μετά, πολύ εύκολα βγάζω την εσωτερική.
  • Step 3 Ζυγίζω τα καθαρισμένα κάστανα και πρέπει να είναι 1½ κιλό. Τα βάζω σε μια κατσαρόλα και τα πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ Sencor μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύς πουρές.
  • Step 4 Πλένω την κατσαρόλα που έβρασα τα κάστανα και βάζω εκεί το νερό με τη ζάχαρη και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Step 5 Προσθέτω τον πουρέ κάστανων και τα σποράκια από τη βανίλια και σιγοβράζω σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το μείγμα στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτω το ρούμι ή το κονιάκ και συνεχίζω το σιγανό βράσιμο για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα. Μοιράζω το καυτό μείγμα για τη μαρμελάδα κάστανο σε εξίσου καυτά, αποστειρωμένα βαζάκια, τα οποία γεμίζω ασφυκτικά μέχρι πάνω. Τα κλείνω αμέσως, τα αναποδογυρίζω και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως, πριν τα αποθηκεύσω σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Related Posts

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Οι καλύτερες ντομάτες για μαρμελάδα είναι τα σφιχτά πομοντόρια που έχουν συμπαγή ψίχα και ελάχιστα σποράκια. Η συνταγή είναι αρκετά πικάντικη, αν θέλετε κάτι λιγότερο έντονο, μπορείτε να αντικαταστήσετε το πιπέρι καγιέν με απλό μαύρο πιπέρι.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΡΟΜΗΛΟ ΜΕ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ ΚΑΙ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΟΡΟΜΗΛΟ ΜΕ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ ΚΑΙ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ

Το κορόμηλο είναι ένα είδος δαμάσκηνου με έντονο χρώμα, λεπτή φλούδα και γλυκόξινη, ζουμερή σάρκα. Μπορεί να είναι μικρούλι, αλλά είναι από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φρούτα.