destination taste!

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

: 4
: 30 min
: 50 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Εύκολη, θρεπτική και νόστιμη συνταγή της αγαπημένης μας Ντίνας Νικολάου. Πέρα απόv vegan πρόταση είναι εξαιρετική επιλογή και για τις ημέρες της σαρακοστιανής νηστείας που ακολουθούν. Η φυτική πρωτεΐνη των μανιταριών προκαλούν κορεσμό με αποτέλεσμα να είμαστε χορτάτοι με αρκετά χαμηλό θερμιδικό φορτίο. Όσον αφορά το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το κόκκινο κρασί, εμπλουτίζουν την συνταγή με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες! Από την άλλη, ο συνδυασμός του πετιμέζι με όλα τα μπαχαρικά και το πορτοκάλι, δίνουν μια δυνατή γλυκόξινη γεύση στην συνταγή η οποία ευχαριστεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Τέλος, η ελληνική σάλτσα τομάτας χωρίς συντηρητικά χρησιμοποιεί καλοκαιρινή τομάτα στο άριστο σημείο ωρίμανσής της και ο χρόνος της συγκομιδής της τομάτας δεν ξεπερνά τις 12 ώρες παρέχοντας έτσι στην συνταγή το ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, λυκοπένιο. Το λυκοπένιο έχει αποδειχθεί πως είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμο στην σάλτσα ντομάτας από ότι στις ωμές ντομάτες(1). Ακόμα, πρόσφατες έρευνες το έχουν συνδέσει και με την προστασία του έναντι στην οστεοπόρωση. Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση 2 κ.σ σάλτσα ντομάτας, δρα προστατευτικά έναντι καταγμάτων καθώς και μη σπονδυλικών οστεοπορωτικών καταγμάτων σε ηλικιωμένους ενήλικες (2).

Ingridients
  • 800 γρ. μανιτάρια λευκά
  • 800 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρια)
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 200 γρ. τριμμένη τομάτα, ΚΥΚΝΟΣ
  • 250 γρ. ελληνική σάλτσα τομάτας με μανιτάρια & μαϊντανό, ΚΥΚΝΟΣ
  • 80 ml πετιμέζι
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 5-6 γαρύφαλλα
  • 1 μικρή φλούδα από ακέρωτο, βιολογικό πορτοκάλι
  • αλάτι
  • μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Καθαρίζω τα κοκκάρια και τα ρίχνω σε μια κατσαρολίτσα με νερό. Τα βάζω σε δυνατή φωτιά και τα βράζω για 6 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Τα αδειάζω σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνω να στραγγίξουν. Με μια υγρή πετσέτα, σκουπίζω τα μανιτάρια και κόβω λίγο τα χοντρά κοτσάνια τους. Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβω στη μέση.
  • Step 2 Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζω το 1/3 της ποσότητας του ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Στραγγίζω τα κοκκάρια και τα ρίχνω στο τηγάνι να σωταριστούν ελαφρά και να γυαλίσουν. Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνω σε ένα μεγάλο σκεύος.
  • Step 3 Στο ίδιο τηγάνι ρίχνω πάλι 1/3 ελαιόλαδο και σοτάρω τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αδειάζω στο σκεύος με τα κοκκάρια και επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά.
  • Step 4 Ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνω την κανέλα, τη δάφνη, το μπαχάρι και τα γαρίφαλα. Τα σοτάρω 1 λεπτό μέχρι να μοσχομυρίσουν και προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρω για 2-3 λεπτά και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνω την σάλτσα ντομάτας με μανιτάρια & μαϊντανό, την τριμμένη τομάτα, αλάτι και τριμμένο πιπέρι. Αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 3 λεπτά.
  • Step 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα.
  • Step 6 Aδειάζω τη σάλτσα στο σκεύος με τα κοκκάρια και τα μανιτάρια και προσθέτω τη φλούδα πορτοκαλιού. Ψήνω το στιφάδο για 40 λεπτά. Βγάζω το σκεύος από το φούρνο, ραντίζω με το πετιμέζι και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη.
  1. A.V.Rao, M.R.Ray,  L.G.Rao, Lycopene, Advances in Food and Nutrition Research, Volume 51, 2006, Pages 99-164
  2. Viuda-Martos, M., Sanchez-Zapata, E., Sayas-Barberá, E., Sendra, E., Pérez-Álvarez, J. A., & Fernández-López, J. (2014). Tomato and tomato byproducts. Human health benefits of lycopene and its application to meat products: a review. Critical reviews in food science and nutrition54(8), 1032-1049.