Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

LAFAZANIS WINERY… ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ!

LAFAZANIS WINERY… ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ!

Σας είχα ξαναμιλήσει για τα υπέροχα κρασιά Λαφαζάνη που βρίσκονται στη Νεμέα. Σε αυτό το cooking class μαγειρέψαμε και μάθαμε περισσότερα για το μοναδικό τους τσίπουρο : Το τσίπουρο των φίλων! Μας έκανε την τιμή, τη μέρα της γιορτή του, να βρίσκετε μαζί μας ο ένας και μοναδικός Σπύρος Λαφαζάνης με την κόρη του την Αθηνά και τη σύζυγό του για να μας αποκαλύψει μερικά από τα μυστικά του για το τσίπουρο.
Ο Σπύρος είναι ένας άνθρωπος που θα μπορούσα με ώρες να τον ακούω να μιλάει για τα κρασιά του. Η κόρη του η Αθηνά, μια όμορφή και δυναμική γυναίκα ήρθε για άλλη μια φορά να μας εκπλήξει ευχάριστα με το τσίπουρο της οικογένειας!
Η παραγωγή του Τσίπουρου γίνεται στο αποστακτήριο της Νεμέας χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη, στέμφυλα από προσεκτικά διαλεγμένα, ώριμα και υγιή σταφύλια, χαρίζοντας στο τελικό απόσταγμα τα πιο λεπτά και φινετσάτα αρώματα των ποικιλιών της Νεμέας. Το τσίπουρο μας δίνει χαρά και με ένα τόσο δυνατό προϊόν έπρεπε για άλλη μια φορά να βάλω τα δυνατά μου.
Ήθελα να δείξω στη παρέα μου πως το τσίπουρο δεν το πίνουμε μόνο με μεζεδάκια αλλά ταιριάζει απόλυτα και με το φαγητό. Ξεκινήσαμε λοιπόν με μια δροσερή σαλάτα με το αγαπημένο μου χειμωνιάτικο λαχανικό, την κολοκύθα. Είχαμε αυτή την ευχάριστη κόντρα, μας δρόσιζε η σαλάτα και μας ζέσταινε το τσίπουρο. Τα μυρωδικά που επέλεξα ήταν το τζίντζερ και το μαραθόσπορο.
Ενώ ετοίμαζα τις γαριδοσφολιατοπιτάκια, ρωτήσαμε στο Σπύρο αν τελικά το τσίπουρο πίνετε με παγάκια. Ο ίδιος μας απάντησε πως αυτό είναι θέμα γούστου και ο καθένας μπορεί να επιλέξει αν θέλει ή όχι να βάλει παγάκια. Εκείνος πάντως, του αρέσει να βάζει το τσίπουρο για λίγη ώρα στην κατάψυξη πριν το σερβίρει. Γεμίζει στο στόμα και μένει το άρωμά του. Τα πιτάκια μου έτοιμα, με το μείγμα τυριού και τα αρωματικά βότανα, ταίριαζε απόλυτα με το τσίπουρο αυτό χωρίς γλυκάνισο!
Τα αρώματα μένανε στο στόμα μας και ο καθένας μας, ταξίδεψε ευχάριστα στα πιο κρυφά μέρη του νου του! Συνεχίσαμε με τα θαλασσινά, ένα απλό πιάτο με διάφορα θαλασσινά που σιγόβραζε για λίγη ώρα. Ένα ζεστό πιάτο με πολλά αρωματικά (όπως το φινόκιο) που συμπληρώσανε και αρωματίσανε το φαγητό.
Τέλος δεν φεύγουμε χωρίς γλυκό από το δικό μου cooking dinner. Η χαρά για το επιδόρπιο όμως διπλή αυτή τη φορά αφού η οικογένεια Λαφαζάνη μας είχαν και μια έκπληξη! Χωρίς να το περιμέναμε, μας έφεραν από τη Νεμέα ένα δικό τους, σπάνιο τσίπουρο, παλιωμένο.
Το χρώμα του μοναδικό και πραγματικά έδεσε με το brownie 100%. Η σως σοκολάτας με το τσίπουρο ήταν απλά μαγικός συνδυασμός!