destination taste!

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

: 30
: 20 min
: 25 min

Είναι απίστευτο με πόσα υλικά μπορείτε να εμπλουτίσετε τη ζύμη αυτή! Εκτός από τα υλικά που σας δίνω παρακάτω, μπορείτε να βάλετε και διάφορα μυρωδικά, ξερά και καλοτριμμένα, όπως ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, βασιλικό, δυόσμο και τόσα άλλα. Μπορείτε μάλιστα να τα συνδυάσετε με κάποια από τα άλλα υλικά, όπως ντομάτα με ρίγανη.

Ingridients
  • 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • Προαιρετικά υλικά για τη ζύμη
  • 1½ κουτ. σούπας πάστα ελιάς (πράσινη ή μαύρη)
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
  • 1½ κουτ. σούπας πέστο βασιλικού + 2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κουτ. σούπας λιαστές ντομάτες, πολύ ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη
  • Για την επικάλυψη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λιναρόσπορος ή μαυροσούσαμο ή σουσάμι ή ηλιόσποροι ή παπαρουνόσποροι
Instructions
  • Step 1 Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) βάζω τα δύο άλευρα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και πάλι μέχρι το μείγμα να βραχεί και να μοιάζει με ψίχουλα, και στη συνέχεια ρίχνω το νερό και ανακατεύω με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη.
  • Step 2 Στο σημείο αυτό ρίχνω όποιο από τα προαιρετικά υλικά επιλέξω, σε όποιο συνδυασμό μου αρέσει. Π.χ. μπορώ να βάλω σκέτη τη φέτα ή σε συνδυασμό με τις λιαστές ντομάτες ή την πάστα ελιάς, ενώ το πέστο φυσικά συνδυάζεται με παρμεζάνα ή με μια καλή παλαιωμένη ελληνική γραβιέρα. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι! Αν θέλω φυσικά μπορώ να αφήσω το μείγμα σκέτο. Αν τυχόν με την προσθήκη των υλικών αυτών το μείγμα δείχνει στεγνό, ρίχνω λίγο χλιαρό νεράκι και ζυμώνω καλά.
  • Step 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C.
  • Step 4 Στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου ή μια μεγάλη λαμαρίνα.
  • Step 5 Κόβω κομμάτια ζύμης περίπου όσο ένα καρύδι και με τις παλάμες μου το πλάθω με μπαστουνάκι με πάχος όσο 1 δάχτυλο και μήκος περίπου
  • Step 6 10 – 12 εκ. Αν θέλω να τα περάσω με κάποιο από τα υλικά της επικάλυψης, πρώτα βυθίζω για 1 δευτερόλεπτο τα κριτσίνια, ένα-ένα, σε κρύο νερό που έχω κοντά μου σε ένα μπολ και μετά τα περνάω από τα υλικά της επικάλυψης, στο καθένα ξεχωριστά ή ανάμεικτα. Μερικές φορές συνδυάζω τα υλικά μεταξύ τους, π.χ. τα δύο σουσάμια ή το λιναρόσπορο με τον ηλιόσπορο.
  • Step 7 Αραδιάζω τα μπαστουνάκια σε μονή στρώση στο ταψί. Τα ψήνω για 20 λεπτά και στη συνέχεια ρυθμίζω τη λειτουργία στο γκριλ και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 4 – 5 λεπτά, για να ροδίσουν όμορφα.
  • Step 8 Τα διατηρώ για αρκετές ημέρες (ιδιαίτερα αν δεν έχουν τυριά) σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο που να κλείνει καλά.

Related Posts

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

Δεν μπορούμε να αμφιβάλλουμε ότι μια φυτική διατροφή προσφέρει όφελος στην υγεία του ανθρώπου. Άτομα που καταναλώνουν φυτικά τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή τους παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πρωτεΐνες υπάρχουν τόσο στα φυτικά όσο […]

10 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΝΑΚ

10 ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΝΑΚ

Αν είστε από εκείνους που δεν μπορούν να μην τσιμπολογήσουν κάτι περιμένοντας το επόμενο γεύμα, σας έχω καλά νέα! Παρακάτω έχω επιλέξει για εσάς 10 παραδείγματα υγιεινών σνακ για να συνεχίσετε το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς όμως να αισθάνεστε άσχημα. Γιατί το […]