destination taste!

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ

: 4
: 15 min
: 30 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία υπέροχη συνταγή με σπουδαία διατροφική αξία. Τα κολοκύθια είναι πολύ πλούσια σε θρεπτική αξία, καθώς παρέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι λουτείνη και το β-καροτένιο, για ένα ισχυρό αμυντικό σύστημα. Το πλιγούρι περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β, όπως Β1, Β2 και Β6, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό. Επιπλέον, παρουσιάζει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γεγονός που σημαίνει ότι προκαλεί ήπια αύξηση του σακχάρου στο αίμα, χωρίς απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης. Παράλληλα, οι γαρίδες προσφέρουν αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε, αλλά και σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, στις οποίες απαντώνται όλα τα αμινοξέα. Περιέχουν υψηλά επίπεδα σημαντικών λιπαρών όπως το ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), τα οποία σχετίζονται με την προστασία των εγκεφαλικών λειτουργιών και με τη μείωση της φλεγμονής. Επίσης, περιέχουν σελήνιο και μαγγάνιο. Το σελήνιο δρα έμμεσα ως αντιοξειδωτικό για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και την καταπολέμηση της κυτταρικής φθοράς. Το μαγγάνιο βοηθά στη ρύθμιση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα. Μέσω των γαρίδων και γενικότερα όλων των θαλασσινών, μεταξύ των άλλων θα ενισχύσετε την πρόσληψή σας σε βιταμίνη Α, για ένα υγιές δέρμα και πιο γερά μαλλιά.

Ingridients
  • 4 μεγάλα στρογγυλά κολοκύθια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. πλιγούρι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού φύλλα φρέσκο θυμάρι
  • 500 γρ. γαριδούλες
  • 2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
  • 10-12 φύλλα δύοσμο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 500 ml καυτό ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 80 ml αριάνι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ξύσμα λάϊμ
Instructions
  • Step 1 Με ένα μαχαίρι κόβω το επάνω μέρος από τα κολοκυθάκια και τα αδειάζω από την ψίχα τους. Την ψιλοκόβω και την κρατάω στην άκρη.
  • Step 2 Σε ένα τηγάνι βάζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω στο τηγάνι το πλιγούρι και ανακατεύω για 1-2 λεπτά. Προσθέτω την ψίχα από τα κολοκύθια, την κρέμα σκόρδου και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω 1 φλιτζάνι νερό. Μαγειρεύω μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά αλλά να μείνει το μείγμα ζουμερό.
  • Step 3 Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα μυρωδικά. Διορθώνω το αλατοπίπερο, προσθέτω τις γαριδούλες και ανακατεύω. Γεμίζω τα κολοκυθάκια και τα τοποθετώ σε μια πλατιά κατσαρόλα. Προσθέτω τον καυτό ζωμό και μαγειρεύω με κλειστή κατσαρόλα για 20 λεπτά.
  • Step 4 Για το σερβίρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι, το αριάνι, αλάτι και πιπέρι. Μοιράζω το μείγμα στα πιάτα και τοποθετώ από πάνω ένα γεμιστό κολοκύθι. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με ξύσμα λάϊμ.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Ντίνα Νικολάου
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Η έκδοση αυτού του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης για το σημαντικό ρόλο της διατροφής στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με την ευγενική χορηγία της ROCHE HELLAS.
ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ


Related Posts

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΣΟΥΦΛΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Οι καραμέλες με τις περισσότερες παιδικές αναμνήσεις γίνονται τέλεια γέμιση για τα σοκολατένια σουφλέ.

ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Μπορούμε να σερβίρουμε το κέικ αυτό σαν τουρτίτσα. Γι’ αυτό θα φτιάξουμε δύο δόσεις γλάσου. Θα το κόψουμε κατά μήκος στη μέση και θα βάλουμε ενδιάμεσα τη μια δόση, κρύα.