destination taste!

ΚΟΚΟΡΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ ΜΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΡΙΖΕΣ

ΚΟΚΟΡΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ ΜΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΡΙΖΕΣ

ΚΟΚΟΡΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ ΜΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΡΙΖΕΣ

: 6-8
: 30 min
: 2 hr 30 min

Ο κόκορας είναι πολύ τρυφερός και μπορείτε να το σερβίρετε σε γιορτινό τραπέζι. Σας προτείνω τις χειμωνιάτικες ρίζες που θα τον συνοδέψουν τέλεια.

Ingridients
  • Για τον κόκορα
  • 1 κόκορας βάρους 2½ - 3 κιλών
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 100 ml γλυκό Σαμιώτικο κρασί
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. κύμινο, σκόνη
  • 4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 4 κλωνάρια ρίγανη, φρέσκια
  • 4 κλωνάρια δεντρολίβανο, φρέσκια
  • 3-4 αποξηραμένα σύκα
  • 3-4 αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 2 φέτες πορτοκάλι (με τη φλούδα), κομμένες στη μέση
  • αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • Για τα λαχανικά
  • 3 παντζάρια
  • 1 ρέβα
  • 2-3 μεγάλα καρότα
  • 1 μικρή σελινόριζα
  • 2 φινόκιο
  • 1 κολοκάσι μικρό
  • 2 πατάτες
  • 2 γλυκοπατάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 7-8 δαμάσκηνα ξερά
  • 6 σύκα ξερά
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • Για το ψήσιμο
  • χυμός από 5 πορτοκάλια
  • 600 ml γλυκό Σαμιώτικο κρασί
  • 50 ml ελαιόλαδο
Instructions
  • Step 1 Για τα λαχανικά: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Καθαρίζω και κόβω όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και τα απλώνω σε μια μεγάλη λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνω, ραντίζω με το ελαιόλαδο και το βούτυρο και πασπαλίζω με την πάπρικα. Ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα.
  • Step 2 Για τον κόκορα: Βάζω σε ένα μικρό μπολ το σαμιώτικο κρασί και τα μανιτάρια και τα αφήνω στην άκρη για 20 λεπτά.
  • Step 3 Πλένω καλά τον κόκορα, τον σκουπίζω πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνω μέσα κι έξω. Βάζω τα δάχτυλά μου κάτω από το δέρμα του κόκορα και με προσεκτικές κινήσεις ανασηκώσω όλο το δέρμα του κόκορα και το ξεκολλάω από τη σάρκα, πάντα με προσοχή για να μη σχιστεί.
  • Step 4 Ανακατεύω σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το βούτυρο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και με το μείγμα αλείφω όλο το κρέας του κόκορα. Στίβω τα μανιτάρια και τα «στρώνω» μαζί με τις φέτες πορτοκαλιού, μεταξύ δέρματος και ψαχνού. Αλείφω με όσο μείγμα έχει απομείνει εξωτερικά και εσωτερικά τον κόκορα, γεμίζω με τα μυρωδικά και τον τοποθετώ στη γάστρα. Σκορπίζω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σύκα και τα δαμάσκηνα. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα υλικά του ψησίματος (χυμό πορτοκάλι, κρασί και ελαιόλαδο), ραντίζω τον κόκορα και κλείνω τη γάστρα. Ψήνω στο φούρνο για 2-2½ ώρες.
  • Step 5 Βγάζω τον κόκορα από την γάστρα και όσα υγρά υπάρχουν μαζί με τα σύκα και τα δαμάσκηνα τα ρίχνω στο μπλέντερ. Τα πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα.
  • Step 6 Σερβίρω τον κόκορα με τα ψητά λαχανικά και ραντίζω με τη σάλτσα.

Related Posts

ΚΟΡΜΟΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

ΚΟΡΜΟΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Δροσερό γλύκισμα που «κρύβει» 3 δυνατές γεύσεις. Σοκολατένιο κέικ, αφράτη κρέμα και ηδονικές φράουλες. Αν σας έχει περισσέψει κέικ το οποίο έχει μπαγιατέψει, είναι ευκαιρία να το «ανακυκλώσετε» δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο.

ΜΠΑΒΑΡΟΥΑΖ (BAVAROISE) ΦΡΑΟΥΛΑΣ ME ΜΑΣΤΙΧΑ

ΜΠΑΒΑΡΟΥΑΖ (BAVAROISE) ΦΡΑΟΥΛΑΣ ME ΜΑΣΤΙΧΑ

Η κρέμα μπαβαρουάζ με φρέσκες φράουλες είναι από τα πιο «ανάλαφρα» γλυκίσματα που μπορείτε να σερβίρετε στους αγαπημένους σας. Έχει ελάχιστη ζάχαρη και η κρέμα έχει την πιο βελούδινη υφή. Μπορείτε να τα φτιάξετε και με άλλα φρούτα της εποχής αρκεί να διαλέξετε ώριμα και ζουμερά.



Subscribe