destination taste!

ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΚΥΔΩΝΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

: 30 min
: 40 min

Δύστροπα φρούτα τα κυδώνια. Αλλά όσο στυφή και αδιάφορη είναι η γεύση τους, τόσο θεαματική είναι η μεταμόρφωσή τους όταν τα κάνουμε γλυκό κουταλιού!

Ingridients
  • 2 κιλά ώριμα και γερά κυδώνια, χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία
  • λίγος χυμός λεμονιού
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζα (προαιρετικά, αλλά χωρίς αυτήν δεν είναι το ίδιο!)
Instructions
  • Step 1 Πλένω καλά τα κυδώνια και τα σκουπίζω.
  • Step 2 Τα ξεφλουδίζω (για ευκολία χρησιμοποιώ το εργαλείο που ξεφλουδίζω τις πατάτες και τα λαχανικά), ραντίζοντας κάθε κυδώνι που καθαρίζω με χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσει η σάρκα.
  • Step 3 Τα κόβω πρώτα στα οκτώ με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και αφαιρώ προσεκτικά τα κουκούτσια και το σκληρό πυρήνα τους.
  • Step 4 Μαζεύω τα κουκούτσια, τα καθαρίζω από υπολείμματα σάρκας και τα τυλίγω σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι, το οποίο δένω με μια κλωστούλα.
  • Step 5 Στη συνέχεια, κόβω κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες και μετά κόβω κάθε φέτα σε μικρά, λεπτά μπαστουνάκια.
  • Step 6 Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι της κανέλας και βράζω για 2 – 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
  • Step 7 Προσθέτω τα κομμένα κυδώνια και το τουλπανάκι με τα κουκούτσια και αφήνω να πάρουν μια βράση. Τα κουκούτσια του κυδωνιού (και του μήλου) περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυσικής πηκτίνης, ουσίας που βοηθά να δέσει το σιρόπι, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω τεχνητή πηκτίνη ή γλυκόζη.
  • Step 8 Μαγειρεύω για 35 – 40 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Πώς το ελέγχω
  • Step 9 Μόλις περάσει ο χρόνος βρασίματος βάζω μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι σε ένα λευκό, καθαρό πιατάκι του καφέ.
  • Step 10 Το βάζω για 1 λεπτό στο ψυγείο για να κρυώσει και μετά περνάω ένα κουτάλι από μέσα: αν αφήσει δρομάκι που κλείνει αργά, είναι έτοιμο. Αν το δρομάκι κλείνει γρήγορα, βράζω για λίγα λεπτά ακόμα και ξαναδοκιμάζω.
  • Step 11 Αποσύρω από τη φωτιά, πετάω το τουλπανάκι με τα κουκούτσια και μοιράζω αμέσως το γλυκό κουταλιού κυδώνι σε αποστειρωμένα βαζάκια, βάζοντας στο καθένα 1–2 φύλλα αρμπαρόριζας.

Related Posts

ΡΟΛΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ, ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

ΡΟΛΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ, ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

Υπέροχα ρολάκια που η ζύμη τους θυμίζει τσουρέκι. Η πλούσια γέμιση τυριού αλλά και τρομερό άρωμα αμυγδάλου θα τα κάνει ανάρπαστα.

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Γλυκόπικρο και απίστευτα αρωματικό είναι από τα εκλεκτότερα γλυκά κουταλιού της παράδοσής μας. Χρησιμοποιήστε το υπέροχο σιρόπι του για να γαρνίρετε και να σερβίρετε παγωτό, κρέμες, μους, κέικ βανίλιας, κρέπες, πανκέικς…



Subscribe