Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

KERNZA… ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ!

KERNZA… ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ!

Έχετε ακούσει ποτέ για το Kernza; Ένα δημητριακό πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, ανόργανα άλατα και καλά λιπαρά οξέα. Έχει  λοιπόν ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του. Προς το παρόν, δεν το χρησιμοποιούν και πολύ στην Ευρώπη… αλλά είναι σίγουρο πως αυτό το δημητριακό σε λίγα χρόνια θα κατακτήσει τον πλανήτη!
Στην Κίνα, είναι πολύ δημοφιλές για τις καθαριστικές του ιδιότητες και το έχουν «βαφτίσει» ώς το  «πράσινο αίμα» της αποτοξίνωσης. Στη δεκαετία του 1980, μια άλλη ποικιλία εισήχθη στη Βόρεια Αμερική ως καλλιέργεια ζωοτροφών: το ενδιάμεσο σιτάρι. Πολύ γρήγορα, αυτό το φυτό «ξυπνά» την περιέργεια των Αμερικανών επιστημόνων στην αναζήτηση ενός υπερ-δημητριακού ικανό να ταΐζει την ανθρωπότητα και τα ζώα σε μεγάλη κλίμακα. Το 2013, στο τέλος των διαφόρων διασταυρώσεων του σιταριού, εμφανίστηκε μια νέα ποικιλία: το Kernza.
Το Kernza δεν είναι ένα νέο είδος δημητριακού, αλλά το αποτέλεσμα ευφυών επιστημόνων από το The Land Institute, έναν οργανισμό επιστημονικής έρευνας με έδρα το Κάνσας.
Το Kernza λοιπόν έχει εξαιρετικές ιδιότητες με ελάχιστους πόρους. Πολλοί ερευνητές το θεωρούν σημαντικό πλεονέκτημα για την ταυτόχρονη καταπολέμηση της διάβρωσης του εδάφους και της υπερθέρμανσης του πλανήτη … Ίσως ένας νέος σύμμαχος για τον πλανήτη, θα δείξει… Η αλήθεια είναι πως για τώρα, αυτό το δημητριακό είναι ένα σπάνιο προϊόν και επομένως αρκετά ακριβό.
Η τιμή του είναι πέντε φορές υψηλότερη από το σιτάρι, και παραμένει ακόμα ένα προϊόν πολυτελείας, επειδή είναι πολύ σπάνιο στην αγορά. Πράγματι, το 2013, η πρώτη συγκομιδή του Kernza στον Καναδά ήταν μια καταστροφή. Ο καιρός τότε δεν βοήθησε καθόλου και η ιδιαίτερα σκληρές θερμοκρασίες, του τότε χειμώνα, δεν είχε το αποτέλεσμα που περίμεναν. Αλλά από τότε, τα πράγματα αλλάξαν και κατάφεραν το 2018 να μαζέψουν αρκετούς σπόρους που θα χρησιμοποιήσουν για το φθινόπωρο του 2019.
Σε γαστρονομικό επίπεδο, το αλεύρι του Kernza είναι θα έλεγα αρκετά νόστιμο, ενώ ορισμένοι αμερικανοί και καναδοί αρτοποιοί το ενσωματώνουν σταδιακά στις συνταγές τους. Σε κάποια εστιατόρια, σιγά-σιγά, προσφέρουν προϊόντα βασισμένα στο Kernza, που έχουν πρώτα επεξεργαστεί στις κουζίνες τους. Και δεν σταματάνε εκεί αφού μπορεί να το βρει κανείς και στις μπύρες ! Εδώ βέβαια στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι, αφού τις μπύρες αυτές τις βρίσκουμε μόνο στην Αμερική.
Επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένα καταστήματα προσφέρουν τρόφιμα με βάση το Kernza, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών για πρωινό. Αλλά οι μεγαλύτεροι οπαδοί αυτού του δημητριακού είναι οι Αμερικανοί σεφ! Τι θα λέγατε για ταλιατέλες με αλεύρι από Kernza , ή ακόμα και τορτίγια ήmuffins;; Στο Σαν Φρανσίσκο, που είναι και η πόλη της υγιεινής διατροφής, θα βρείτε κράκερ και ψωμί που παρασκευάζονται με αυτό το δημητριακό.
Εκτός από τις θρεπτικές του ιδιότητες αλλά και την περιβαλλοντική «ελπίδα» που μας δίνει, θεωρώ ότι θα γίνει η «χαρά» των αγροτών αφού η καλλιέργειά του θεωρείται πολύ εύκολη και αποδοτική! Χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα και πολύ λίγο νερό! Ας κάνουμε, λοιπόν, υπομονή μέχρι να το γνωρίσουμε και να το δοκιμάσουμε!


Related Posts

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Ένα αρωματικό κριθαρότο με πολλά μανιτάρια και κριθαράκι που ξέρει να «στέκεται» χωρίς να λασπώνει. Το λάδι τρούφας δίνει τον elegant τόνο που του χρειάζεται.

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Είναι χορταστικά, αντικαθιστούν τέλεια το κρέας, είναι απίθανα νόστιμα, και μαγειρεύονται με χίλιους τρόπους. Για να μην αναφέρω ότι υπάρχουν ένα σωρό είδη για να διαλέξετε, από τα μικρά λευκά «κουμπιά», μέχρι τα άγρια, αποξηραμένα. Είναι οικονομικά (τα περισσότερα), ιδανικά για χορτοφάγους, πλούσια σε πολύτιμη […]