destination taste!

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙ

: 6
: 15 min
: 50 min
           
: 45 min

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Αγαπημένη Ιταλική συνταγή με μοναδικά υλικά από την Ντίνα Νικολάου! Τα φρούτα αποτελούν θαυμάσιες πηγές θρεπτικών συστατικών, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα τα βερίκοκά και τα ροδάκινα, αποτελούν σπουδαία πηγή φυτικών ινών, οι οποίες προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, ρυθμίζοντας παράλληλα το αίσθημα της πείνας. Ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ πολλές μελέτες τα έχουν συσχετίσει με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και την προστασία, μεταξύ άλλων, από καρδιοπάθεια, υπέρταση, εγκεφαλικά και καρκίνο. Από την άλλη, και το μπλε τυρί Δανίας έχει μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει εύπεπτες πρωτεΐνες, λιποδιαλυτές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως ασβέστιο και φώσφορο. Το υψηλό ποσοστό σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και βιταμίνες βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη του του σκελετού και του μυϊκού ιστού, ιδιαίτερα στα παιδιά που οι ανάγκες τους είναι μεγαλύτερες.

Ingridients
  • 360 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 230 ml νερό χλιαρό
  • 15 γρ. μαγιά ξερή
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 ώριμα βερίκοκα, κομμένα στη μέση
  • 1 ώριμο ροδάκινο, κομμένο σε φετάκια
  • 4-5 αγγουράκια τουρσί, κομμένα κάθετα στη μέση
  • 100 γρ. σκληρό τυρί Δανίας, τριμμένο
  • 3-4 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 100 γρ. μπλε τυρί Castello Danablu
  • Αλάτι
  • Ανάμεικτα πιπέρια, χοντροσπασμένα
Instructions
  • Step 1 Βάζω το χλιαρό νερό σε ένα μπολ, ρίχνω πασπαλιστά τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύω. Αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
  • Step 2 Βάζω το αλεύρι σε ένα μεγαλύτερο μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύω. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και αδειάζω το νερό με τη μαγιά. Ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Την σκεπάζω και την αφήνω για 45 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Step 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Ξεφουσκώνω τη ζύμη, προσθέτω το σκληρό τυρί και ζυμώνω για 5 λεπτά. Αλείφω με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα 22-24 εκ. και πιέζω εκεί τη ζύμη για να καλύψω όλη τη φόρμα. Σκορπίζω τα φρούτα, τα αγγουράκια και τα πιέζω για να μισοβυθιστούν. Πασπαλίζω με χοντροσπασμένο πιπέρι, σκορπίζω το μπλε τυρί και λίγα κλαδάκια ρίγανη και ραντίζω με το λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 30-35 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Related Posts

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Προτιμήστε τα μαύρα, βασιλικά σύκα που είναι πιο γλυκά. Τον Αύγουστο είναι στα φόρτε τους.

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ

Το φραγκόσυκο, το περίεργο φρούτο είναι καρπός από την φραγκοσυκιά. Είναι ένα κακτοειδές φυτό που φυτρώνει στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το ξέρατε πως το ίδιο φρούτο στην Κύπρο ονομάζεται παπουτσόσυκο; Είμαι σίγουρη πως γνωρίζετε σίγουρα το φραγκόσυκο, από το πολύτιμο έλαιο φραγκοσυκιάς που είναι […]