destination taste!

DRY MARTINI

DRY MARTINI

Τα μαγιάτικα βράδια έχουν τον ιδανικό καιρό για να οργανώσετε ένα ladies night με τις αγαπημένες σας φίλες. Ωραία ατμόσφαιρα με απαλή μουσική, σαγηνευτικά cocktails και φινετσάτα finger foods είναι το τέλειο σκηνικό για χαλαρή παρέα με τις κολλητές.
Για το κοκτέιλ σας, έχει φροντίσει ο Παναγιώτης Φράγκος, executive bartender, με πολλές περγαμηνές και σας προτείνει το DRY MARTINI Το Dry Martini θεωρείται, και όχι άδικα, ο βασιλιάς των cocktails! Πρόκειται για ένα cocktail που όλοι μας κάποια στιγμή θα δοκιμάσουμε.  Στη σύγχρονη ιστορία του bar, το έκανε γνωστός ο μοναδικός, γεμάτος αυτοπεποίθηση, κινηματογραφικός ήρωας, James Bond! Η γευστική πολυπλοκότητα του The Botanist, σε συνδυασμό με το βοτανικό και εσπεριδοειδή χαρακτήρα του Veroni Dry Vermouth by Kir-Yianni, δίνουν ένα ημίξηρο με αισθητή οξύτητα και εξαιρετικά ενσωματωμένο αλκοόλ cocktail που μετρά 141 χρόνια από τη χρονιά της δημιουργίας του (1880).
Με γνώμονα το Dry Martini, η executive cheffe Ντίνα Νικολάου σας προτείνει να το συνοδέψετε ένα elegant ceviche γαρίδας με αρώματα εσπεριδοειδών, αλλά και, ταρτάκια με τυρί κρέμα και καραμελωμένα σταφύλια.

DRY MARTINI
1 person
70ml The Botanist Gin
15ml Veroni Dry Vermouth by Kir-Yianni
1 dash orange bitter
Γαρνιτούρα πράσινη ελιά ή και φλούδα από λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Stir όλα τα συστατικά, και σερβίρουμε στο ποτήρι.

VERONI DRY VERMOUTH by Kir-Yianni: Το Veroni Dry, στην όψη είναι μέτριας έντασης, κεχριμπαρένιο. Τα αρώματα που αναδύονται είναι σύνθετα, με κυρίαρχα τα βοτανικά χαρακτηριστικά  από το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, τις ρίζες φυτών, το χαμομήλι. Η αρωματική παλέτα συνεχίζει με στοιχεία εσπεριδοειδών όπως φλούδες πορτοκαλιού και νεραντζιού, από τη λουΐζα, το δυόσμο και το θυμάρι. Το στόμα,  ημίξηρο με αισθητή οξύτητα και εξαιρετικά ενσωματωμένο αλκοόλ,  διαδέχεται όλα τα παραπάνω βοτανικά χαρακτηριστικά, αφήνοντας τις υπόπικρες νότες του νεραντζιού και της κινίνης να χαρίσουν μία κομψή πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση. 

 

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ 

 

ΣΕΒΙΤΣΕ ΓΑΡΙΔΑΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Προετοιμασία: 10´  –   Αναμονή: 30´   –    Ποσότητα: 12-15

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. γαρίδες φρέσκες, καθαρισμένες
½ φλιτζ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
½ φλιτζ. φρέσκο χυμό λεμόνι
½ φλιτζ. φρέσκο χυμό μανταρίνι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
1 ώριμο αβοκάντο
Λίγα κλωναράκια κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένα
Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγα αυγά σολομού, για το σερβίρισμα
Λίγο ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ ανακατεύω τους 3 χυμούς. Παίρνω 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα των χυμών και το κρατάω στην άκρη.
Βάζω τις γαρίδες μέσα στο μπολ και τους χυμούς, σκεπάζω με μεμβράνη και τις αφήνω στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Καθαρίζω το αβοκάντο, το κόβω σε πολύ μικρά κομμάτια και το βάζω σε ένα μπολ. Ραντίζω με το μείγμα των χυμών που είχα κρατήσει στην άκρη. Προσθέτω στο μπολ τα κρεμμυδάκια, το τσίλι, την πιπεριά, τον κόλιανδρο και το ξύσμα λεμονιού.
Βγάζω τις γαρίδες από το ψυγείο, τις ψιλοκόβω και τις ρίχνω στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνω και μοιράζω το μείγμα στα ποτηράκια. Βάζω από 1 κουταλάκι αυγά σολομού, ραντίζω με ελάχιστο ελαιόλαδο και σερβίρω αμέσως.

 

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Προετοιμασία: 20΄  –   Αναμονή: 1 ώρα  –   Ψήσιμο: περίπου 20΄-25΄  –   Μερίδες: 12-15

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
80 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα + λίγο επιπλέον για τις ταρτιέρες
180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για την κρέμα
200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
2 κουτ. σούπας μέλι
2 φύλλα ζελατίνης
50 ml ζεστό γάλα
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε μορφή γιαουρτιού
Για την επιφάνεια της τάρτας
200 γρ. ρόγες από σταφύλια φράουλες, πλυμένες και καλά στεγνωμένες
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
Βρώσιμα φύλλα χρυσού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τις τάρτες: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτω το αλάτι και το γιαούρτι και ανακατεύω για λίγο, μέχρι να αναμειχθούν απλώς τα υλικά. Κοσκινίζω το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά μου, ώστε να αποκτήσω μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν την χρησιμοποιήσω.
Ξετυλίγω τη ζύμη επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβω σε 12-15 κομμάτια. Ανοίγω το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φυλλαράκι περίπου 8-9 εκ.
Βουτυρώνω ελαφρώς 12-15 μίνι ταρτιέρες διαμέτρου περίπου 6-7 εκ. (ή μια μαφινιέρα) και στρώνω τη ζύμη, απλώνοντας την ομοιόμορφα, ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα. Κόβω τα περισσεύματα ζύμης με ένα μαχαίρι. Τρυπάω τη ζύμη σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τις βάζω στο ψυγείο για 20 λεπτά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και ψήνω τα ταρτάκια για 15 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν.
Για την κρέμα: Βάζω τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν. Τις στίβω καλά και τις ρίχνω στο μπολ με το ζεστό γάλα. Ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη. Βάζω το τυρί κρέμα και το μέλι σε ένα μπολ και ανακατεύω με το σύρμα να αφρατέψει. Προσθέτω τις ζελατίνες με το γάλα και ανακατεύω καλά. Τέλος, προσθέτω την χτυπημένη κρέμα και ανακατεύω απαλά. Μεταφέρω την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνω στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστώ.
Για τα σταφύλια: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το βούτυρο. Ρίχνω τις ρόγες και ανακινώ το τηγάνι μέχρι να αρχίσουν οι ρόγες να «σκάνε» (περίπου 5 λεπτά). Πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη και ανακινώ μέχρι να λιώσει και να καραμελώσουν.
Συναρμολόγηση: Γεμίζω τις ψημένες τάρτες με την κρύα κρέμα. Στολίζω με τις καραμελωμένες ρόγες σταφυλιού και διακοσμώ με λίγα φύλλα χρυσού.