προορισμός…γεύση!

Οι εορτές αποτελούν μια περίοδο ξεκούρασης, χαλάρωσης και διέξοδο από την καθημερινότητα αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνουν αρκετά στο στομάχι μας και το βάρος μας καθώς συνήθως μας οδηγούν σε διατροφικές κραιπάλες.
Παρακάτω δίνονται κάποιες διατροφικές συμβουλές ώστε να αποφύγετε τις διατροφικές «παγίδες» των εορτών.

• Μην ξεχνάτε τα μικρά και συχνά γεύματα για να αποφύγετε την μεγάλη ποσότητα φαγητού στα κυρίως γεύματα.
• Μασάτε την τροφή σας αργά.
• Καταναλώστε ένα ελαφρύ γεύμα τύπου σνακ, (πχ: μια σαλάτα, ένα γιαούρτι με δημητριακά), πριν πάτε σε ένα εορταστικό δείπνο ή σε άλλο γεύμα που θα είστε προσκεκλημένοι.
• Αποφύγετε την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ και προτιμήστε την κατανάλωση κρασιού ή μπίρας που έχουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά με κυριότερα την ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και την βύνη κριθαριού στη μπίρα.
Επίσης να θυμάστε ότι αναμειγνύοντας τα αλκοολούχα ποτά με χυμούς, αναψυκτικά και τόνικ, διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται οι θερμίδες που δίνουν. Χρησιμοποιείτε για ανάμειξη αναψυκτικά τύπου διαίτης για καλύτερη διαχείριση των θερμίδων.
• Μην ξεχνάτε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας με νερό αλλά και την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με λεμόνι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το τσάι με λεμόνι είναι ένα αφέψημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (κατεχίνες, πολυφαινόλες και Βιταμίνη C) που συμβάλει στην διαδικασία της λιπόλυσης αφού αυξάνει τον Βασικό Μεταβολισμό.
• Σε μπουφέ γεμίστε το πιάτο σας μια φορά, συνοδεύεστε το με σαλάτα και καταναλώστε το χωρίς βιασύνη. Μην ξεχνάτε στη σαλάτα σας να προσθέτετε ξύσμα λεμονιού ώστε να αυξήσετε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών σας ημερησίως.
• Βάλτε ποικιλία στο τραπέζι σας με σαλάτες πλήρης σε θρεπτικά συστατικά προσθέτοντας 1 φρούτο της προτίμησή σας, ξηρούς καρπούς ανάλατους και λίγο τυρί.
• Προτιμήστε τα κυρίως πιάτα και σαλάτα σε σχέση με τα ορεκτικά.
• Την ώρα του επιδορπίου σκεφτείτε αν πραγματικά έχετε ανάγκη να το καταναλώσετε αλλά με μέτρο. Μπορείτε να επιλέξετε κάτι ελαφρύ όπως για παράδειγμα 1 μελομακάρονο, 1 γιαούρτι light με λίγο γλυκό του κουταλιού ή μέλι και ξηρούς καρπούς ανάλατους, 1 φρουτοσαλάτα, 1 ζελέ φρούτων, σοκολάτα (κατά προτίμηση υγείας) με ξηρούς καρπούς ή λίγο σπιτικό παγωτό.
• Διατηρείστε ένα ημερολόγιο διατροφής με το να καταγράφετε τι τρώτε, πόσο, πότε και γιατί το τρώτε και αν μια μέρα έγινε κατάχρηση μπορείτε να προσέχετε περισσότερο την επόμενη.
• Περπατήστε στην αγορά, χορέψτε…..απλά διασκεδάστε!

Ελενα Περλεπέ
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Β
Sc
Επιστημονική Διευθύντρια Λόγω Διατροφής Λαμίας
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Ε
mail: [email protected] & [email protected]

1 Comment

  1. Tastes great!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *