προορισμός…γεύση!

Πως η διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχος στην αντιμετώπιση της Σπαστικής κολίτιδας.

Σπαστική κολίτιδα: Σημεία και συμπτώματα
• Σπαστική κολίτιδα:Συσπάσεις & Εντερικοί σπασμοί
• Συμπτώματα:
• *Ενοχλήσεις (φούσκωμα) & πόνος στην κοιλιά
• *Δυσκοιλιότητα / Διάρροια & εναλλάξ
20% ενηλίκων – 70% γυναίκες.
Ηλικίες: 20-40 ετών
Διατροφοεξαρτώμενη αιτιολογία
Προάγγελος χρόνιας φλεγμονής & Απορρύθμισης Ανοσοποιητικού

Επιδεινώνουν την κολίτιδα:

  1. Στρες / Άγχος
  2. Μεγάλα ή ακατάστατα γεύματα
  3. Λανθασμένη διατροφή
  4. Γεύματα πλούσια σε λιπαρά
  5. Φυτικές ίνες (φρούτα με το φλούδι, ωμά λαχανικά π.χ. λάχανο)
  6. Γάλα ή υγρά με κενό στομάχι

Διατροφή κατά της κολίτιδας
Μικρά – συχνά γεύματα
Μικτά γεύματα
Προβιοτικά: Γιαούρτι, Κεφίρ
Βραστά λαχανικά, κομπόστες φρούτων
Φρούτα,πάντα μετά το γεύμα: Μπανάνα, Μήλο, Αχλάδι
Δημητριακά πρωινού με βρώμη και σιτάρι ολικής αλέσεως (γιατί συνδυάζουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες)
Τα λαχανικά (σαλάτα) να τρώγονται μαζί με το κυρίως πιάτο – Όχι ως «πρώτο»
Τα λαδερά να συνοδεύονται με ψωμί ή Φρυγανιές χωρίς αλάτι & ζάχαρη
Στην έξαρση συμπτωμάτων: Κρητικό παξιμάδι χωρίς αλάτι, Φρυγανιές χωρίς αλάτι & ζάχαρη, ψωμί
Γάλα/ με χυμό φρούτων στην περίπτωση σοβαρής δυσκοιλιότητας
Ισορροπημένη διατροφή
Τακτική σωματική άσκηση.

Να αποφεύγονται:
• ΠΟΤΕ ΝΕΡΟ ΜΕ «ΑΔΕΙΟ» ΣΤΟΜΑΧΙ: Πρώτα φαγητό – μετά υγρά (νερό, χυμοί, καφές, κλπ.)
«Όξινα» φρούτα (πχ. Πορτοκάλι, λεμόνι) προ του γεύματος / Πάντα μετά το γεύμα
Σπόροι–Κουκούτσια (Ακτινίδιο, ρόδι, σύκα κλπ.), Λάχανο, Σουσάμι, Μελιτζάνα, Φλοιός ντομάτας& Φρούτων (σταφύλια), κόκκινο κρασί, ξηροί καρποί
Υποκειμενικός αποκλεισμός «ύποπτων» τροφών.

Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD • Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας • Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου • Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο • Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών • Τηλ. 210 3647517 • Email: [email protected]

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε Ντίνα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *