Πως η διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχος στην αντιμετώπιση της Σπαστικής κολίτιδας.
Σπαστική κολίτιδα: Σημεία και συμπτώματα
• Σπαστική κολίτιδα:Συσπάσεις & Εντερικοί σπασμοί
• Συμπτώματα:
• *Ενοχλήσεις (φούσκωμα) & πόνος στην κοιλιά
• *Δυσκοιλιότητα / Διάρροια & εναλλάξ
• 20% ενηλίκων – 70% γυναίκες.
• Ηλικίες: 20-40 ετών
• Διατροφοεξαρτώμενη αιτιολογία
• Προάγγελος χρόνιας φλεγμονής & Απορρύθμισης Ανοσοποιητικού
Επιδεινώνουν την κολίτιδα:
- Στρες / Άγχος
- Μεγάλα ή ακατάστατα γεύματα
- Λανθασμένη διατροφή
- Γεύματα πλούσια σε λιπαρά
- Φυτικές ίνες (φρούτα με το φλούδι, ωμά λαχανικά π.χ. λάχανο)
- Γάλα ή υγρά με κενό στομάχι
Διατροφή κατά της κολίτιδας
• Μικρά – συχνά γεύματα
• Μικτά γεύματα
• Προβιοτικά: Γιαούρτι, Κεφίρ
• Βραστά λαχανικά, κομπόστες φρούτων
• Φρούτα,πάντα μετά το γεύμα: Μπανάνα, Μήλο, Αχλάδι
• Δημητριακά πρωινού με βρώμη και σιτάρι ολικής αλέσεως (γιατί συνδυάζουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες)
• Τα λαχανικά (σαλάτα) να τρώγονται μαζί με το κυρίως πιάτο – Όχι ως «πρώτο»
• Τα λαδερά να συνοδεύονται με ψωμί ή Φρυγανιές χωρίς αλάτι & ζάχαρη
• Στην έξαρση συμπτωμάτων: Κρητικό παξιμάδι χωρίς αλάτι, Φρυγανιές χωρίς αλάτι & ζάχαρη, ψωμί
• Γάλα/ με χυμό φρούτων στην περίπτωση σοβαρής δυσκοιλιότητας
• Ισορροπημένη διατροφή
• Τακτική σωματική άσκηση.
Να αποφεύγονται:
• ΠΟΤΕ ΝΕΡΟ ΜΕ «ΑΔΕΙΟ» ΣΤΟΜΑΧΙ: Πρώτα φαγητό – μετά υγρά (νερό, χυμοί, καφές, κλπ.)
• «Όξινα» φρούτα (πχ. Πορτοκάλι, λεμόνι) προ του γεύματος / Πάντα μετά το γεύμα
• Σπόροι–Κουκούτσια (Ακτινίδιο, ρόδι, σύκα κλπ.), Λάχανο, Σουσάμι, Μελιτζάνα, Φλοιός ντομάτας& Φρούτων (σταφύλια), κόκκινο κρασί, ξηροί καρποί
• Υποκειμενικός αποκλεισμός «ύποπτων» τροφών.
Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD • Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας • Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου • Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο • Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών • Τηλ. 210 3647517 • Email: [email protected]
Ευχαριστούμε Ντίνα μας