Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Benoit… ένα άλλο Παρίσι!

Benoit… ένα άλλο Παρίσι!

Μια κρύα, χειμωνιάτικη μέρα, βρέθηκα κοντά στο δημαρχείο του Παρισιού. Εκεί στο κέντρο του, με τη τόση ιστορία, απέναντι από τη περίφημη Tour Saint Jacques, με περίμενε το Benoit που προσκαλεί καθημερινά τους λάτρεις της παραδοσιακής γαλλικής κουζίνας.
«Στο Benoit πίνουμε και γλεντάμε σαν βασιλιάδες»!
Αυτή είναι η φιλοσοφία σε ένα από τα πιο παλιά, γαλλικά μπιστρό του Παρισιού.
Μόλις ανοίγεις την πόρτα του Benoit, νομίζεις πως βρίσκεσαι στο Παρίσι του 1912. Tότε που πρωτοάνοιξε το μπιστρό της, η οικογένεια Petit. Να ξέρετε πως το μπιστρό αυτό κρατάει καλά εδώ και 100 χρόνια. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε, γνώρισε μεγάλη επιτυχία γιατί οι πελατεία του αποτελείται ακόμα και σήμερα, από εμπόρους και καλλιτέχνες από το γραφικό Paris les Halles.
Σύντομα, το εστιατόριο γίνεται ένα ζωντανό μέρος, όπου ο Benoit Matray τους δεχόταν πάντα σαν ένας καλός και παλιός φίλος. Αυτό άρεσε πολύ και προσπαθούν να κρατήσουν ακόμα και σήμερα. Να μπαίνεις στο μπιστρό και να αισθάνεσαι σαν το σπίτι σου.
Ύστερα από 100 χρόνια, το Benoit, τον Απρίλιο του 2005, περνάει στα χέρια του Maison Alain Ducasse. Τον Alain Ducasse τον ξέρουμε όλοι μας ή μάλλον για να μην υπερβάλουμε τον ξέρουμε όσοι ανακατευόμαστε με τις κατσαρόλες έμμεσα ή άμεσα. Προσωπικά είχα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά σε ένα δημοσιογραφικό ταξίδι στους ορυζώνες της Camargue το 2000 και έκτοτε δηλώνω γοητευμένη.
Έχω δοκιμάσει την κουζίνα του σε όλους τους χώρους του ανά τον κόσμο, ακόμη και στους τριάστερους. Τον ακολουθώ παντού. Θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο για τη Γαλλική γαστρονομία αλλά και για το μέλλον της μεσογειακής κουζίνας.
Για τον Alain Ducasse θα μπορούσα να γράψω τόμους αλλά εδώ μας ενδιαφέρει η σχέση του με το Benoit…
Αλλαγές στο χώρο έγιναν πολλές. Έφτιαξαν ένα ιδιωτικό σαλόνι στον 1ο όροφο, ανακαίνισαν την κουζίνα, μεγάλωσαν το εστιατόριο και ομόρφυναν το κελάρι, όπου, σύμφωνα με την παράδοση Beaujolaise, «το κρασί σερβίρετε σε μπουκάλι». Έτσι από το 2005 ο Ducasse προσπάθησε να κρατήσει το παραδοσιακό συνδυάζοντας όμως ένα στυλ λίγο πιο μοντέρνο.
Η οικογένεια Petit δεν πίστευε ότι, παραδίδοντας το μπιστρό που τόσο αγάπησαν, στον Alain Ducasse, θα έδιναν ταυτόχρονα στο εστιατόριο μια διεθνή προβολή και ότι τον Σεπτέμβριο του 2005 το όνομα του BENOIT θα έλαμπε σε μία από τις πιο σημαντικές γειτονιές του Τόκιο.
Δεν σας κρύβω, πως αν ασχολείστε λίγο με τη μαγειρική και βρίσκεστε στο Παρίσι, είναι ένα μπιστρό που δεν πρέπει να χάσετε. Έρχονται από όλο το κόσμο, μόνο και μόνο, για να απολαύσουν το μεσημεριανό ή το βραδινό τους γεύμα, σε αυτό το τόσο ζεστό, ζωντανό και μοναδικό μέρος.
Αξίζει και με το παραπάνω, αφού είναι το μοναδικό παριζιάνικο μπιστρό που κατάκτησε ένα αστέρι Michelin. Αυτό πιστεύω τα λέει όλα.

Εξωτερικά, βλέπεις ένα απλό μπιστρό, μπαίνοντας όμως μέσα, η αίθουσα αυτή είναι καλά κρυμμένη από δαντελωτές κουρτίνες και μεγάλες βιτρίνες που δείχνουν με υπερηφάνεια τα βραβεία που δόθηκαν στο εστιατόριο, όλα αυτά τα χρόνια αλλά και πιάτα που έχουν υπογραφτεί με ονόματα διάσημων σεφ.
Υπάρχει και χώρος και για μεγάλες παρέες στο πρώτο όροφο. Και μπορούν έτσι να γευτούν την αυθεντική Γαλλική κουζίνα που τόσο καλά ξέρει ο Alain Ducasse, ο οποίος, από μικρό παιδί μεγάλωσε στη γαλλική επαρχία και στη κουζίνα της γιαγιάς του. Η γιαγιά του τον έμαθε τις γεύσεις, τις οποίες σεβάστηκε, προστάτεψε και σήμερα μαγειρεύει.

Τώρα βέβαια, όσο και να προσπαθήσω να σας περιγράψω τις γεύσεις που σερβίρονται, δεν θα είναι ακριβής. Πρέπει να δοκιμάσετε από μόνοι σας το καταπληκτικό κασουλέ, τα σαλιγκάρια που τόσο αγαπάνε οι γάλλοι, και το 100% γαλλικό προφιτερόλ!
Μπορείτε να διαλέξετε ή το μενού της ημέρας ή αλά κάρτ και να ανακαλύψετε τα πιο κλασικά και παραδοσιακά Γαλλικά πιάτα. Όπως μοσχαρίσια γλώσσα Lucullus, Σαλιγκάρια με βούτυρο και σκόρδο με διάφορα βότανα, Φιλέτο γλώσσας Natua, Παραδοσιακό κεφάλι μοσχαριού με σάλτσα ραβιγκό, Κασουλέ (Φασόλια) σπιτικό και το προφιτερόλ Benoit με ζεστή σάλτσα σοκολάτα.Το φαγητό σερβίρετε σε μεγάλα λευκά πιάτα πορσελάνης με λουλουδένια μοτίβα και διακοσμημένα με ένα “Β” στο κέντρο του πιάτου. Για την ιστορία, η κυρία Petit φαντάστηκε αυτό το υπέροχο design που συνδυάζετε με αυτά τα απίστευτα ασημένια μαχαιροπίρουνα.
Και βέβαια, στη Γαλλία βρίσκεστε πως να μην συνδυάσετε το φαγητό σας με ένα ωραίο κρασί. Αν δεν έχετε ιδέα, μην ανησυχείτε. Tο προσωπικό θα σας βοηθήσει να διαλέξετε ανάμεσα σε 350 ετικέτες κρασιών! Από τις πιο κλασσικές μέχρι και τις πιο ψαγμένες!
Την ημέρα που επισκέφθηκα το Benoit, μου επεφύλαξαν μια έκπληξη που με γέμισε περηφάνια και χαρά.
Μου σέρβιραν λευκό ποικιλίας Ασύρτικο και κόκκινο ποικιλίας Μαυροτράγανο!!! Ω ναι, ο απόλυτος οινολόγος του ομίλου Alain Ducasse, ο δαιμόνιος Gérard Margeon, έχει εντάξει, τα ελληνικά αυτά κρασιά, σε πολλά από τα εστιατόρια της αυτοκρατορίας Ducasse, τα οποία προέρχονται από δικούς του αμπελώνες που διατηρεί στην Τήνο!

Στο Benoit, αισθάνεσαι τόσο ωραία, αφού, εκτός από το καλό φαγητό και την ατμόσφαιρα, απολαμβάνεις μια εξαιρετική φιλοξενία από μοναδικούς επαγγελματίες, φιλικούς, με χιούμορ και έμφυτη ευγένεια.
Δύσκολα τους αποχαιρετάς καθώς φεύγεις!

Σας συστήνω ανεπιφύλακτα το Benoit, για να ένα ονειρεμένο ταξίδι στο χρόνο.
Στο Παρίσι του χθες!


Related Posts

ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ

ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ

Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα με καταγωγή από το Μιλάνο. Είναι κάτι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι με σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα. Έχει λίγο μπελαλίδικη διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.

Μελομακάρονα σοκολατένια

Μελομακάρονα σοκολατένια

35΄ 30΄ – 35΄ 40 κομμάτια κλασικού μεγέθους ή 60 – 70 μικρές μπουκιές – [printfriendly]   Ελλήνων γεύσεις στο Καρπενήσι. Υλικά Εκτέλεση Για τα μελομακάρονα 200 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού 250 γρ. ελαιόλαδο 25 γρ. βούτυρο, λιωμένο 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη ½ κουτ. […]