προορισμός…γεύση!

Τι κι αν τα οικονομικά μας δεν μάς επιτρέπουν να αγοράσουμε γαλοπούλα για το γιορτινό τραπέζι; Ποιος είπε ότι ένα αφράτο, μεγάλο χωριάτικο κοτόπουλο δεν είναι ΤΕΛΕΙΟ στο φούρνο, με την κατάλληλη γέμιση; Μην πτοείστε! Η κότα και το κοτόπουλο ήταν ανέκαθεν (μαζί με το χοιρινό) τα κατεξοχήν πιάτα των γιορτών και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε κόντρα στην παράδοση!
Διαλέξτε ένα μεγάλο κοτόπουλο ή δύο μικρότερα, ανάλογα με τους καλεσμένους ή τα μέλη της οικογένειας και δώστε βάρος σε δύο μόνο πράγματα: Πρώτον, στο να αγοράσετε ένα καλό κοτόπουλο (βιολογικό ή ελεύθερης βοσκής ή να παραγγείλετε από νωρίς το πουλερικό σας από τυχόν συγγενείς στο χωριό). Δεύτερον, αφιερώστε τη δημιουργικότητά σας στη γέμιση. Και να είστε σίγουροι ότι θα κερδίσετε το στοίχημα!

Μερικά μυστικά για τη γέμιση
Υπολογίζω ότι ο χρόνος ψησίματος ενός πουλερικού με γέμιση είναι περίπου 20 λεπτά περισσότερος από αυτόν που απαιτείται για ένα απλό πουλερικό.
• Συνδυάζω διαφορετικές υφές, για γευστικό ενδιαφέρον.
Μαλακά υλικά όπως ξερά φρούτα (σταφίδες, ξερά βερίκοκα, ξερά δαμάσκηνα), τραγανά υλικά όπως ξηρούς καρπούς, καλοκαβουρδισμένο κιμά, τραγανά ψίχουλα ψωμιού.
• Συνδυάζω γεύσεις με αντιθέσεις.
Η ελληνική και παγκόσμια μαγειρική είναι γεμάτη με αναπάντεχους συνδυασμούς που μπορεί αρχικά να ξαφνιάζουν, είναι όμως απόλυτα αρμονικοί. Συνδυάζω π.χ. τη γλύκα της σταφίδας με την αψάδα του σκόρδου.
• Βάζω οπωσδήποτε ψίχουλα ψωμιού και μάλιστα φρέσκου, για δύο λόγους.
Αφενός τραβάνε τα περιττά υγρά της γέμισης για να μην μουσκέψει και γίνει ανιαρή και, αφετέρου, νοστιμίζουν ακριβώς από αυτά τα υγρά που θα απορροφήσουν, τονώνοντας τη γεύση της γέμισης περαιτέρω.
• Συνδέω τα υλικά της γέμισης με αυγό, για συνοχή και «σώμα».
Όλα τα μείγματα γέμισης, ιδιαίτερα όσα θα ψηθούν, παραμένουν συμπαγή και γεμάτα με λίγο αυτό.

7 ιδέες για γιορτινό γεμιστό κοτόπουλο
Οι ποσότητες είναι για 1 μεγάλο ή 2 μικρότερα κοτόπουλα, για 6 – 8 μερίδες

Ιδέα πρώτη: Ανάμεικτα μυρωδικά
Ζεσταίνω 1 κουταλιά αγελαδινό βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρω σε μέτρια φωτιά 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, μέχρι να μαραθεί. Τραβάω από τη φωτιά, το αφήνω να κρυώσει και προσθέτω 2 φλιτζάνια ψίχουλα από φρέσκο ψωμί, 1 αυγό χτυπημένο, αλάτι, πιπέρι, τα φύλλα από 2 κλαράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό,1/2 κουταλάκι θυμάρι, 1/2 κουταλάκι ρίγανη, 1/2 κουταλάκι ξερό εστραγκόν, 1/2 κουταλάκι ξερό δυόσμο και 1/3 κουταλάκι δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο. Ανακατεύω καλά και γεμίζω το κοτόπουλο.

Ιδέα δεύτερη: Ιταλική γκρεμολάτα
Σε ένα μπολ βάζω 2 κουταλιές βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου, 2 κουταλιές πολύ ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, 2 φλιτζάνια ψίχουλα από φρέσκο ψωμί, το ξύσμα από 1 μεγάλο, ώριμο και ακέρωτο λεμόνι, 1/2 κουταλάκι ξερό θυμάρι, 2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες στον τρίφτη, 1 αυγό, χτυπημένο,2 φέτες μπέικον, τηγανισμένες σκέτες μέχρι να γίνουν τραγανές και μετά ψιλοθρυμματισμένες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και με το μείγμα αυτό γεμίζω το κοτόπουλο.

Ιδέα τρίτη: Ξερά φρούτα και πορτοκάλι
Ζεσταίνω 1 κουταλιά αγελαδινό βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρω σε μέτρια φωτιά 1 μεγάλο κρεμμύδι,ψιλοκομμένο, μέχρι να μαραθεί. Τραβάω από τη φωτιά, το αφήνω να κρυώσει και προσθέτω 2 φλιτζάνια ψίχουλα από φρέσκο ψωμί, 1½ φλιτζάνι ξερά βερίκοκα, πολύ ψιλοκομμένα, 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένους χουρμάδες, χωρίς κουκούτσια, το ξύσμα από 1 ακέρωτο και μεγάλο πορτοκάλι, 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο, 1 αυγό χτυπημένο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και με το μείγμα αυτό γεμίζω το κοτόπουλο.

Ιδέα τέταρτη: Ξηροκάρπια και μυρωδικά
Σε ένα μπολ βάζω 2 φλιτζάνια ψίχουλα από φρέσκο ψωμί, 1/2 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες, 1/2 φλιτζάνι κοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα κοπανισμένη, 2/3 φλιτζανιού κουκουνάρια, 1 κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός, 1/2 κουταλάκι θυμάρι, 1/2 κουταλάκι ξερός δυόσμος, 1/2 κουταλάκι ξερή ρίγανη, 1 αυγό χτυπημένο, 2 – 3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και γεμίζω το κοτόπουλο με αυτό το μείγμα.

Ιδέα πέμπτη: Πέστο και γιαούρτι
Σε ένα μπολ βάζω 150 γρ. τυρί κρέμα, 4 γεμάτες κουταλιές πέστο βασιλικού (σπιτικό ή καλής ποιότητας έτοιμο), 2 φέτες μπέικον, τηγανισμένες σκέτες μέχρι να γίνουν τραγανές και μετά ψιλοθρυμματισμένες, 1/2 φλιτζάνι πολύ ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, 1 αυγό χτυπημένο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω πολύ καλά και γεμίζω το κοτόπουλο.

Ιδέα έκτη: Με σπανάκι και φέτα
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζω 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδου και τα ζεσταίνω μαζί, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το σκόρδο να μυρίσει αλλά να μην αλλάξει χρώμα και πικρίσει. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να γίνει χλιαρό. Στο μεταξύ, σε μπόλικο αλατισμένο νερό ζεματίζω 3 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα σπανακιού για 2 λεπτά, τα στραγγίζω, τα στύβω πολύ καλά με τα χέρια μου και τα ψιλοκόβω. Τα βάζω σε ένα μπολ και προσθέτω 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα, 1 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα, 1 γεμάτο κουταλάκι ξερό δυόσμο, 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1 αυγό χτυπημένο, 2 φλιτζάνια ψίχουλα από φρέσκο ψωμί, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω το χλιαρό λάδι με το σκόρδο, ανακατεύω καλά και γεμίζω το κοτόπουλο.

Ιδέα έβδομη: Μέλι καστανιάς, κατσικίσιο τυρί και λεμόνι
Σε ένα μπολ ανακατεύω 1½ φλιτζάνι μαλακό, φρέσκο κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο με τα χέρια μου, 1 γεμάτη κουταλιά σούπας ρίγανη, το ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια, 1 κουταλιά μέλι καστανιάς (ή άλλο μέλι με κάπως «καπνιστή» γεύση όπως από ρείκι ή κουμαριά), 3 φέτες μπέικον, τηγανισμένες σκέτες μέχρι να γίνουν τραγανές και μετά ψιλοθρυμματισμένες, 1 φλιτζάνι ψίχουλα από φρέσκο ψωμί, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και γεμίζω το κοτόπουλο.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *