προορισμός…γεύση!

Όταν έχει κρύο, και είμαι στο σπίτι ακούγοντας τη βροχή, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζεστό ρόφημα, κουρνιασμένη στο καναπέ. Αλλά και με φίλες, δίπλα στο τζάκι για «κους κους», είναι ιδανικό σκηνικό για να απολαύσουμε ζεστά ροφήματα με σοκολάτα και όχι μόνο. Εμπνευσμένη από τα διάφορα ταξίδια μου στο εξωτερικό, σας προτείνω 15 ροφήματα για να τα απολαύσετε.

Matcha latte


Προετοιμασία: 5´
Μαγείρεμα: 5´
Ποσότητα: 4 μερίδες
Υλικά
• 4 ποτήρια γάλα
• 4 κουτ. γλυκού πράσινο τσάι σε σκόνη Matcha
• 4 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Βάζω το γάλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Αποσύρω από τη φωτιά και γεμίζω 4 φλυτζάνια μέχρι τη μέση με το γάλα. Βάζω σε κάθε φλιτζάνι 1 κουταλάκι πράσινο τσάι και 1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη και ανακατεύω καλά. Απογεμίζω τα φλυτζάνια με το υπόλοιπο γάλα. Και σερβίρω αμέσως.

Πράσινο τσάι με μέντα και μανταρίνια

Προετοιμασία: 10´
Ψήσιμο: 2 ώρες
Ποσότητα: 4 μερίδες
Υλικά
• 2 σακουλάκια πράσινο τσάι
• 10 φύλλα μέντας
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 2 μανταρίνια
Διαδικασία
Προθερμαίνω το φούρνο στους 90°C (ψήσιμο πάνω κάτω).
Πλένω τα μανταρίνια, τα καθαρίζω από τη φλούδα τους και τα χωρίζω σε σκελίδες. Τοποθετώ μια σχάρα μέσα στη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνω εκεί τις σκελίδες.
Βάζω τα μανταρίνια στο φούρνο και ψήνω για 2 ώρες. Στα μισά του ψησίματος τα γυρίζω και από την άλλη μεριά. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν.
Βάζω σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό και τα δύο σακουλάκια τσάι και το αφήνω να βράσει για 5 λεπτά. Ρίχνω το τσάι στην τσαγιέρα και προσθέτω τα φύλλα μέντας και της ζάχαρη. Ανακατεύω καλά.
Σερβίρω βάζοντας σε κάθε φλιτζάνι 1-2 φέτες αποξηραμένου μανταρινιού και προσθέτω το καυτό τσάι.

Ζεστή σοκολάτα με marshmallows

Προετοιμασία: 15´
Ψήσιμο: 10´
Ποσότητα: 4 μερίδες
Υλικά
• 1 λίτρο γάλα πλήρες
• 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 72% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
• 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
• 100 γρ. μικρά marshmallows
• ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βάζω την σοκολάτα μαζί μαζί με το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτω σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Ρίχνω τη ζάχαρη και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Σερβίρω τη ζεστή σοκολάτα στα φλιτζάνια και προσθέτω από πάνω τα marshmallows. Aν θέλω πασπαλίζω και με λίγη άχνη.

Ρόφημα με ρόφημα αμυγδάλου και κουρκουμά


Προετοιμασία: 5´
Ψήσιμο: 20´
Ποσότητα: 2 μερίδες
Υλικά
• 2 φλιτζ. τσαγιού ρόφημα αμυγδάλου
• 2 κουτ. σούπας μέλι
• 2 κουτ. σούπας κουρκουμά, σκόνη
• 1 ξυλάκι κανέλα
• 3-4 γαρύφαλα
• ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
Διαδικασία
Βάζω σε μια κατσαρόλα το ρόφημα αμυγδάλου, τον κουρκουμά, τα γαρύφαλα, την κανέλα και το τζίντζερ. Αφήνω να πάρει βράση το γάλα και ανακατεύω καλά με το σύρμα. Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Σουρώνω από ψιλό σουρωτήρι και σερβίρω στα φλιτζάνια, ρίχνοντας σε κάθε φλιτζάνια από 1 κουταλιά μέλι.

Glögg (Σουηδικό ζεστό κρασί με μπαχαρικά)

Το ζεστό κρασί είναι για μένα απαραίτητο για τις γιορτές, αν και δεν πίνω και πολύ κρασί συνήθως. Εδώ σας έχω μια συνταγή από τη Σουηδία , με μπαχαρικά (και βότκα) ιδανική για να σας ζεστάνει τα κρύα βράδια του χειμώνα.
Προετοιμασία: 10´
Ψήσιμο: 20´
Ποσότητα: 3 μερίδες
Υλικά
• 750 ml κόκκινο κρασί (Μπορντό ή Βουργουνδίας)
• 15 γαρίφαλα
• 1 κουτ. γλυκού κάρδαμο σε σπόρους ή σκόνη
• 3 ξυλάκια κανέλας ή 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
• 2 μικρά κομμάτια τζίντζερ ή 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
• φλούδες από 1 λεμόνι και ½ πορτοκάλι
• 150 γρ. ζάχαρη καστανή
• 3 κουτ. σούπας βότκα
Διαδικασία
Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ανακατεύω και αφήνω να πάρει βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 15-20 λεπτά.
Σουρώνω το ποτό σε μια κανάτα και το αφήνω να γίνει χλιαρό.
Σερβίρω με 1 ξυλάκι κανέλας σε κάθε ποτήρι.
Συμβουλή:
Οι ποσότητες των μπαχαρικών είναι η προσωπική μου επιλογή. Αυξομειώστε τα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Μεξικάνικη, καυτή σοκολάτα με μέλι

Προετοιμασία: 10´
Ψήσιμο: 10´
Ποσότητα: 4 μερίδες
Υλικά
• 1 λίτρο νερό
• 100 γρ. σοκολάτας με 60% κακάο
• 60 γρ. μέλι
• 50 γρ. έτοιμο καφέ εσπρέσσο
• πιπέρι καγιέν
• αλάτι
Διαδικασία
Σπάω τη σοκολάτα σε μια κατσαρόλα και προσθέτω τον καφέ και το μισό νερό. Βάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Προσθέτω το μέλι, το αλάτι και μια πρέζα πιπέρι καγιέν. Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και βράζω για 3-4 λεπτά.
Προσθέτω σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό και αφήνω να πάρει και πάλι βράση.
Αποσύρω από τη φωτιά και σερβίρω αμέσως.

Χυμός μήλου με γεύση κανέλα

Προετοιμασία: 1´
Ψήσιμο: 5´
Ποσότητα: 6 μερίδες
Υλικά
• 1 λίτρο χυμό μήλου
• ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
• 4 γαρίφαλα
Διαδικασία
Βάζω σε μια κατσαρόλα το χυμό μήλου και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέτω την κανέλα και τα γαρίφαλα και αφήνω το μείγμα να ζεσταθεί χωρίς να βράσει.
Αποσύρω και σερβίρω αμέσως.

Καπουτσίνο με πραλίνα

Προετοιμασία: 5´
Ποσότητα: 2 μερίδες
Υλικά
• 60 ml γάλα
• 2 κουτ. σούπας πραλίνα φουντουκιού
• 2 μερίδες έτοιμο καφέ εσπρέσσο ή καπουτσίνο (δεν έχετε την ειδική μηχανή για καπουτσίνο προμηθευτείτε καφέ καπουτσίνο στιγμή από τα σούπερ μάρκετ)
• ζάχαρη ανάλογη με τις προτιμήσεις σας
• σαντιγί για το σερβίρισμα
• σοκολάτα σε σκόνη, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ζεσταίνω το γάλα σε ένα μπρικάκι και το μοιράζω σε δύο φλυτζάνια. Βάζω σε κάθε φλιτζάνι από 1 κουταλιά πραλίνα φουντουκιού και αν χρησιμοποιούσω, τη ζάχαρη και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι για να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτω τον καυτό καφέ και σερβίρω με σαντιγί και σκόνη σοκολάτας.

Ζεστή σοκολάτα με γλυκάνισο και κανέλα

Προετοιμασία: 10´
Ψήσιμο: 5´
Ποσότητα: 4 μερίδες
Υλικά
• 200 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
• 400 ml γάλα
• 200 γρ. σοκολάτα 72% κακάο
• 2 αστεροειδής γλυκάνισους
• 1 ξυλάκι κανέλας
Διαδικασία
Βάζω σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τους γλυκάνισους και την κανέλα. Βάζω σε χαμηλή φωτιά και αφήνω να πάρει μια βράση.
Σπάω τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάω τους γλυκάνισους και την κανέλα και ρίχνω τα γάλατα στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Σερβίρω αμέσως.

Eggnog (Χριστουγεννιάτικο ποτό)

Προετοιμασία: 15´
Ποσότητα: 2 μερίδες
Υλικά
• 1 φλιτζ. τσαγιού κρύο γάλα
• 2 αυγά
• 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• ½ κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
• λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Διαδικασία
Βάζω σε ένα μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και την βανίλια και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά και να αφρατέψουν. Προσθέτω λίγο λίγο το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Σουρώνω από ψιλό σουρωτήρι και σερβίρω σε μεγάλα ποτήρια πασπαλίζοντας με λίγο μοσχοκάρυδο

Πικάντικο ρόφημα κολοκύθας

Προετοιμασία: 25´
Ψήσιμο: 10´
Ποσότητα: 6 μερίδες
Υλικά
• 6 κουτ. γλυκού έτοιμο πουρέ κολοκύθας (θα το βρείτε σε κονσέρβες στα σούπερ μάρκετ)
• 600 ml γάλα
• 1 κουτ. σούπας μέλι
• 6 έτοιμους καφέδες εσπρέσσο
• 200 ml κρέμας γάλακτος 36% λιπαρά
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• χυμό 1 πορτοκάλι
• κανέλα, σκόνη
Διαδικασία
Χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και την αφήνω στο ψυγείο.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω τον πουρέ κολοκύθας, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ζεσταίνω σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτω το γάλα και το μέλι. Ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω το μείγμα σε μπλέντερ. Πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί ένας κρεμώδης πολτός.
Μοιράζω το μείγμα σε 6 μεγάλα ποτήρια και προσθέτω σε κάθε ποτήρι μια δόση εσπρέσσο. Γαρνίρω με σαντιγί, πασπαλίζω με κανέλα και σερβίρω αμέσως.

Chai tea με βούτυρο καρύδας

Προετοιμασία: 5´
Ψήσιμο: 6´
Ποσότητα: 2 μερίδες
Υλικά
• 2 κουτ. γλυκού τσάι chai (ινδικό μείγμα μαύρου τσαγιού με πιπέρι, κανέλα, τζίντερ και κάρδαμο. Θα το βρείτε σε καταστήματα με προϊόντα τσαγιού)
• 600 ml νερό
• 2 κουτ. γλυκού βούτυρο καρύδας (θα το βρείτε σε μπαχαράδικα στην Ευρυπίδου)
Διαδικασία
Βάζω το νερό σε μια κατσαρόλα και το αφήνω να βράσει. Αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω το τσάι, ανακατεύω και σκεπάζω την κατσαρόλα αφήνοντας το τσάι για 5-6 λεπτά μέχρι να απελευθερώσει τα αρώματά του.
Σουρώνω το τσάι σε μια τσαγιέρα. Βάζω σε κάθε κούπα 1 κουταλάκι βούτυρο καρύδας και σερβίρω το αρωματικό τσάι.

Γαλλικό καφές latte με γεύση καραμέλα

Προετοιμασία: 5´
Ποσότητα: 4 μερίδες
Υλικά
• 600 ml γάλα
• 120 ml σιρόπι καραμέλας
• 4 έτοιμους γαλλικούς καφέδες
Διαδικασία
Ετοιμάζω τον γαλλικό καφέ στην καφετιέρα και τον διατηρώ ζεστό.
Βάζω το γάλα σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει ο χαμηλός βρασμός και να αρχίσει να δημιουργείτε ένας απαλός αφρός. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και σε μηχανή που φτιάχνει αφρόγαλα.
Μοιράζω το σιρόπι καραμέλας σε 4 φλυτζάνια, προσθέτω τον καυτό καφέ και μοιράζω το αφρόγαλα. Ραντίζω με λίγο σιρόπι καραμέλας ακόμα και σερβίρω.

Τσάι με cranberries

Προετοιμασία: 25´
Ψήσιμο: 2´
Ποσότητα: 2 μερίδες
Υλικά
• 500 ml νερό
• 80 γρ. φρέσκα κράνμπερις
• 2 κουτ. γλυκού πράσινο τσάι
• χυμό από ½ λεμόνι
• 4 φύλλα μέντας
Διαδικασία
Βάζω το νερό και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα να βράσει. Προσθέτω το πράσινο τσάι και τα φύλλα μέντας και μόλις πάρει 1-2 βράσεις, αποσύρω από τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω για 10 λεπτά.
Σουρώνω το τσάι στα φλυτζάνια και μοιράζω τα κράνμπερις. Ανακατεύω, πιέζοντας τα κράνμπερις λίγο με το κουτάλι και σερβίρω.

Ζεστή σοκολάτα με πορτοκάλι

Προετοιμασία: 5´
Ψήσιμο: 10´
Ποσότητα: 2 μερίδες

Υλικά
• 2 φλυτζ. τσαγιού γάλα πλήρες
• 1½ κουτ. σούπας ζάχαρη
• 3 φλοίδες από ακέρωτο πορτοκάλι (προσπαθήστε, όσο το δυνατόν, να μην έχει πολύ από το λευκό μέρος του πορτοκαλιού)
• 100 γρ. κουβερτούρα 72% κακάο
• έτοιμη σαντιγί για το σερβίρισμα
• τριμμένη σοκολάτα, για το σερβίρισμα
• ξύσμα πορτοκαλιού για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και τις φλούδες πορτοκαλιού σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια-δύο βράσεις. Σπάω τη σοκολάτα σε ένα μπολ και και ρίχνω το καυτό γάλα στο μπολ (πετάω τις φλούδες πορτοκαλιού). Ανακατεύω καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Σερβίρω σε μεγάλα φλιτζάνια και γαρνίρω με σαντιγί, τριμμένη σοκολάτα και ξύσμα πορτοκαλιού.


© Ντίνα Νικολάου

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *