προορισμός…γεύση!

Δεν το συζητώ… Το ψυγείο είναι μια μεγάλη εφεύρεση, χάρη στην οποία ο άνθρωπος μπορεί να κρατήσει τα αναλώσιμα προϊόντα του, για περισσότερο χρόνο. Δεν μπορούμε να φανταστούμε σπίτι χωρίς ψυγείο, νερό ή ακόμα και ρεύμα! Χάρη στο ψυγείο έχουμε τη δυνατότητα να ετοιμάσουμε νόστιμα φαγητά και επιδόρπια που αν περισσέψουν μπορούμε και να τα φυλάξουμε. Μπορείτε ακόμα και να βάλετε να κρυώσει ένα μπουκάλι κρασί ή να έχετε πάντα παγάκια στην κατάψυξη .
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή χρήση αυτής της συσκευής.

  1. Βάζουμε κάθε τρόφιμο στη σωστή μεριά
    Το ψυγείο δεν έχει την ίδια θερμοκρασία παντού. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να κρατάμε το κρέας και τα ψάρια στο ψυχρότερο μέρος (συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος του ψυγείου). Τα φρούτα και τα λαχανικά, πρέπει να αποθηκεύονται στον συγκεκριμένο κάδο: έχει θερμοκρασία περίπου 8°C και προφυλάσσει τα τρόφιμα από την υγρασία. Τέλος, η πόρτα του ψυγείου είναι το μέρος που έχει την λιγότερη ψύξη. Ιδανικό για να βάλετε το βούτυρο ή κάποια βάζα με καρυκεύματα.
  2. Δεν βάζουμε ζεστά τρόφιμα στο ψυγείο
    Θα το έχετε σκεφτεί πολλές φορές να βάλετε φαγητό που θα σας έχει μείνει ζεστό, κατευθείαν στο ψυγείο. Ωστόσο, είναι καλύτερο να περιμένουμε μέχρι να κρυώσει καλά. Εάν βάλουμε ζεστά τρόφιμα στο κρύο ψυγείο, όχι μόνο θα «ζορίσουμε» το ψυγείο μας να καταναλώσει περισσότερο ρεύμα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, αλλά το ζεστό φαγητό θα δημιουργήσει ατμούς, οι οποίοι, μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν πρόβλημα.
  3. Σκεπάζουμε καλά τα τρόφιμα
    Τίποτα δεν μπαίνει στο ψυγείο χωρίς την σωστή συσκευασία. Μ’ αυτό τον τρόπο, δεν δημιουργούνται δυσάρεστες οσμές που θα επιρρεάσουν τα άλλα τρόφιμα αλλά κυρίως, βακτήρια και μικροοργανισμοί ενός ωμού τροφίμου δεν μολύνουν και τα υπόλοιπα. Το μαγειρεμένο φαγητό φυλάσσεται σε ένα τάπερ καλά κλειστό, τα φρούτα τοποθετούνται σε ειδικές σακούλες με μικρές τρύπες (έτσι ώστε να μην συσσωρεύεται η υγρασία) και τα τυριά σε διάφανη μεμβράνη.
  4. Δεν υπερφορτώνουμε το ψυγείο
    Σαφώς και πρέπει να βάζουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε στην σωστή θέση τους, κλειστά αν δεν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως. Αφαιρούμε όμως, την περιττή χάρτινη συσκευασία τους (όπως, για παράδειγμα, τις συσκευασίες γιαουρτιού). Έτσι, θα κυκλοφορεί καλύτερα ο αέρας μεταξύ των τροφίμων. Για τον ίδιο λόγο, αποφεύγουμε να βάζουμε πολλά και κολλημένα πράγματα στα ράφια και πολύ βαριά μπουκάλια στην πόρτα του ψυγείου.
  5. Δεν αφήνουμε τη πόρτα του ψυγείου ανοιχτή
    Κάθε φόρα που ανοίγουμε το ψυγείο, αφήνουμε να μπει και ζεστός αέρας. Αναγκάζετε το ψυγείο να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να αποκαταστήσει τη θερμοκρασία στην οποία το έχουμε ρυθμίσει. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε γρήγοροι στο «άνοιξε-κλείσε». Δεν χρειάζεται να κρατάμε την πόρτα ανοιχτή για να ρίξουμε γάλα στον καφέ μας.
  6. Βάζουμε μπροστά, τα τρόφιμα που λήγουν σε μερικές μέρες
    Αν και το έχω ξαναπεί, μερικά τρόφιμα μπορούν και να καταναλωθούν και μετά τη λήξη τους, παρ’ όλ’ αυτά, καλό θα ήταν να βάζουμε τα φρέσκα τρόφιμα πιο πίσω και να φέρνουμε μπροστά αυτά που ήδη υπάρχουν μέσα. Έτσι μόλις ανοίξουμε την πόρτα θα πιάσουμε αυτό που πρέπει να καταναλωθεί πρώτο.
  7. Συχνό ξεσκαρτάρισμα
    Καλό θα είναι, που και που, να ελέγχουμε στο ψυγείο μας, αν κάποια πράγματα είναι ακόμα καλά. Δεν χρειάζεται να κρατάμε για πολύ καιρό, μισάνοιχτες σάλτσες, κρέμες και προϊόντα που τα έχουμε χρησιμοποιήσει αλλά τα έχουμε ξεχάσει.
  8. Δεν βάζουμε χωρίς λόγο, τρόφιμα, που στη τελική, δεν χρειάζονται ψυγείο
    Πολλές φορές βάζουμε στο ψυγείο και προϊόντα που στην τελική δεν είναι απαραίτητο να μπουν. Για παράδειγμα, τα αυγά που διατηρούνται πολύ καλά και έξω, οι μπανάνες που μαυρίζουν γρηγορότερα όταν φυλάσσονται στο ψυγείο, οι σφραγισμένες μουστάρδες, κέτσαπ, μαγιονέζες που δεν έχουμε ακόμα ανοίξει. Βγάζοντας αυτά τα προϊόντα από το ψυγείο εξοικονομούμε χώρο για άλλα πράγματα.
  9. Δεν ακουμπάμε τα τρόφιμα στις άκρες του ψυγείου
    Αποφεύγουμε να το κάνουμε αυτό. Παρόλο που τα σύγχρονα ψυγεία διαθέτουν υπερ-αποτελεσματικά συστήματα απομάκρυνσης του πάγου, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να παραμείνουν κολλημένα τρόφιμα. Π.χ. φύλλα μαρουλιού, χάρτινες συσκευασίες που λόγω της υγρασίες θα τις κάνει να κολλήσουν.
  10. Καθαρίζουμε έστω μια φορά τη βδομάδα το ψυγείο μας
    Δεν πρέπει μόνο να τα τακτοποιούμε σωστά, αλλά, κυρίως να καθαρίζουμε. Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε καθαριστικά του εμπορίου αλλά με απλά υλικά όπως λίγη μαγειρική σόδα και λευκό ξίδι, είναι ότι πρέπει για μια καλή καθαριότητα. Όσο για τις μυρωδιές… Μισό κομμένο λεμόνι, ένα μικρό φλυτζανάκι με ωμό καφέ είναι ότι πρέπει για να τις απομακρύνει.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *