Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

10 TIPS ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΑΝΤΙΓΙ

10 TIPS ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΑΝΤΙΓΙ

Αχ αυτή η σαντιγί… Έρχεται και δένει τόσο ωραία στα γλυκά μας. Μπορεί να είναι εχθρός για τη σιλουέτα αλλά, τρελαίνει τον ουρανίσκο μας, εδώ και αιώνες. Ναι… Η σαντιγί υπάρχει  από τον 17ο αιώνα, και πιο συγκεκριμένα, από το 1660 όπου την εφηύρε στη κουζίνα του, μάγειρας Vatel
Φυσικά, σαντιγί βρίσκουμε και στο εμπόριο, αλλά η σπιτική είναι 100% καλύτερη. Δεν είναι περίπλοκο να την ετοιμάσετε, Θα χρειαστείτε μόνο 2 υλικά: ζάχαρη και κρέμα γάλακτος! Πάρτε μολύβι και χαρτί για να σημειώσετε τα παρακάτω tips
για να έχετε πάντα μια εντυπωσιακή και νόστιμη σαντιγί!

1.Τα βασικά υλικά για μια σαντιγί
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για να πετύχει η σαντιγί, θα πρέπει να έχετε τα σωστά υλικά. Μην μου ανησυχείτε, δεν θα χρειαστείτε πολλά και περίπλοκα πράγματα! Μόνο κρέμα γάλακτος, 10% του βάρος της κρέμας, σε ζάχαρη (για παράδειγμα 50 γραμ. ζάχαρη για 500 ml κρέμα) και αν θέλετε, λίγη βανίλια για να κάνει τη κρέμα πιο γευστική. Το δυνατό μίξερ, φυσικά, εξυπακούεται!!

2.Το μυστικό της κρέμας γάλακτος
Τα νόστιμα φαγητά και γλυκά δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ποιος θα τα μαγειρέψει ή με τη σωστή συνταγή. Μεγάλο ρόλο παίζει και τα υλικά που θα επιλέξουμε. Για μια πετυχημένη σαντιγί, ξεχάστε την light κρέμα γάλακτος. Θα πρέπει να είναι πλήρης με τουλάχιστον 30% λιπαρά. Και υπάρχει εξήγηση για αυτό: Όταν χτυπάμε τη κρέμα, φουσκώνει χάρη στον αέρα που εισέρχεται. Όμως για να μπορέσει ο αέρας να παραμείνει μέσα στη κρέμα, πρέπει η κρέμα να είναι αρκετά λιπαρή. Αν χρησιμοποιήσετε μια light κρέμα, δεν θα σας φουσκώσει και το μείγμα θα παραμείνει υγρό…

3.Τα σκεύη
Συνήθως στη ζαχαροπλαστική, τα συστατικά και τα σκεύη, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Υπάρχει μια μικρή εξαίρεση για τη σαντιγί! Για άλλη μια φορά, είναι θέμα χημείας… Φουσκώνει καλύτερα με το κρύο… Για να πετύχετε μια ωραία σαντιγί, βάλτε τα εξαρτήματα του μίξερ και το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν ξεκινήσετε και την κρέμα γάλακτος στην κατάψυξη για λίγα λεπτά! Έτσι, θα είναι όλα πολύ κρύα και θα έχετε ένα άψογο αποτέλεσμα!

4.Η θερμοκρασία περιβάλλοντος
Μπορεί να μη το έχετε σκεφτεί, αλλά η κουζίνα θα πρέπει να είναι σε σωστή θερμοκρασία. Ούτε πολύ κρύα αλλά ούτε και πολύ ζεστή! Αν στην κουζίνα υπάρχει πολύ ζέστη, πιθανότητα η κρέμα γάλακτος να κόψει.

5.Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη
Ένα βασικό συστατικό για τη σαντιγί είναι η ζάχαρη. Κάποιοι προτιμούν την κρυσταλλική ζάχαρη και άλλοι, την άχνη! Εσείς διαλέξτε όποια θέλετε, αλλά μη ξεχάσετε να την κοσκινίσετε! Απλό αλλά πολύ σημαντικό βήμα για μια κρεμώδη κρέμα.

6.Ποιο είναι το σωστό χτύπημα ;

Να μια πολύ καλή ερώτηση! Η αλήθεια είναι πως για να φτιάξετε μια τέλεια σαντιγί, θα πρέπει να ξεκινήστε με το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα. Αυτό για 2 λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι αν ξεκινήσετε στη μέγιστη ταχύτητα, η κρέμα μπορεί να πιτσιλίσει παντού και να σας λερώσει όλη τη κουζίνα… Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αν αρχίσετε να χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα, δεν θα δώσετε στην κρέμα τον αναγκαίο χρόνο για να μαζέψει τον αέρα που χρειάζεται για να φουσκώσει…
Μόλις δείτε τη κρέμα να γίνεται πιο παχύρευστη, μπορείτε μόνο τότε να προσθέσετε τη ζάχαρη και να δυναμώσετε την ταχύτητα του μίξερ.
Προσοχή: Αν δείτε να κιτρινίζει, σταματήστε το χτύπημα αμέσως! Δεν κάνετε σαντιγί πλέον…. κάνετε βούτυρο!

7.Και λίγο τυράκι…
Να σας πω ένα μικρό κόλπο για μια πετυχημένη σαντιγί… Προσθέστε λίγο mascarpone ή φρέσκο τυρί κρέμα (περίπου 10% του βάρους της κρέμας) μόλις αρχίσει η κρέμα γάλακτος να γίνεται πιο παχύρευστη.
Δεδομένου ότι αυτά τα 2 προϊόντα είναι αρκετά λιπαρά, θα βοηθήσουν την σαντιγί να δέσει καλύτερα. Δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά θα σας βοηθήσει αρκετά…

8.Να αρωματίσετε τη σαντιγί σας
Το καλό με τη σαντιγί είναι πως μπορείτε να δημιουργήσετε και να αφήσετε ελεύθερη τη φαντασία σας. Έτσι, μπορείτε να προσθέσετε και να την αρωματίσετε με λίγη σκόνη βανίλιας, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, καραμέλα, πολτό φρούτων ή ακόμα και λίγο λικέρ.

9.Ακόμα και αλμυρή
Ναι, καλά διαβάσατε… Μπορείτε να φτιάξετε και μια αλμυρή σαντιγί. Για να την ετοιμάσετε, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με λίγο αλάτι ή μπαχαρικά (πάπρικα, κουρκουμά, κάρι…). Αν σας αρέσουν μπορείτε να βάλετε αρωματικά βότανα (βασιλικό…) ακόμα και πέστο ή μουστάρδα για να δώσετε ένα ιδιαίτερο χρώμα.

10.Πως τη διατηρούμε;
Να ξέρετε πως η σπιτική σαντιγί δεν διατηρείτε το ίδιο όπως οι αγοραστές. Η σπιτική σαντιγί μόλις ετοιμαστεί μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου 10 ώρες. Αν λοιπόν πρέπει να τη βάλετε στο ψυγείο και δεν τη καταναλώσετε αμέσως, μη ξεχάσετε να τη καλύψετε με μεμβράνη για να μην απορροφήσει τις διάφορες μυρωδιές του ψυγείου σας!

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.