προορισμός…γεύση!

Κοτόπουλο σούπα, κοτόπουλο στιφάδο, τσίλι κοτόπουλο, στήθος κοτόπουλου σε σαλάτα.
Η κατανάλωση πουλερικών παρέχει άφθονα οφέλη στην υγεία μας. Ειδικότερα, όταν το κοτόπουλο σερβίρεται ως φιλέτο στήθους, είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τη συντήρηση του βάρους. Αξίζει να σημειωθεί πως το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
Επιπλέον, με τόσους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος, η οικογένεια σας  δεν θα κουραστεί να καταναλώνει κοτόπουλο αρκετές φορές μέσα στο εβδομαδιαίο μενού.
Διαβάστε παρακάτω τα δέκα κορυφαία οφέλη για την υγεία μας που προκύπτουν από την κατανάλωση κοτόπουλου:

  1. Πηγή πρωτεΐνης
    Αν ψάχνετε για μια καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης και χαμηλής σε περιεκτικότητα λίπος, το κοτόπουλο είναι αυτό που ψάχνετε. Η πρωτεΐνη ενισχύει τη μυϊκή μάζα και βοηθά στην υποστήριξη ενός υγιούς σωματικού βάρους και στην ενίσχυση της απώλειας βάρους.
  2. Φυσικό αντι-καταθλιπτικό
    Το κοτόπουλο, όπως και συγγενή πουλερικά, είναι πλούσια σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, το οποίο μας δίνει αυτό το αναζωογονητικό συναίσθημα αφού καταναλώσουμε ένα μεγάλο μπολ κοτόσουπας της μαμάς. Στην πραγματικότητα, εάν αισθανόμαστε κατάθλιψη, τρώγοντας λίγο κοτόπουλο αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, βελτιώνεται η διάθεση, μειώνεται το στρες και προκαλείται μία επιθυμία για ύπνο.
  3. Αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας
    Εάν ανησυχείτε για την οστεοπόρωση ή την αρθρίτιδα, η κατανάλωση κοτόπουλου θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της απώλειας οστικής μάζας χάρη στα μεγάλα ποσοστά πρωτεΐνης που έχει!
  4. Κοτόπουλο για μια υγιή καρδιά
    Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις εάν τα επίπεδα είναι υψηλά στο σώμα. Ευτυχώς για εμάς, η κατανάλωση στήθους κοτόπουλου καταστέλλει και ελέγχει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης.
  5. Άφθονο σε φώσφορο
    Το κοτόπουλο είναι επίσης πλούσιο σε φώσφορο, ένα βασικό μέταλλο που υποστηρίζει την υγεία των δοντιών και των οστών σας, καθώς και τη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
  6. Άφθονο σε σελήνιο
    Το κοτόπουλο είναι επίσης άφθονο σε σελήνιο, ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που εμπλέκεται στη μεταβολική απόδοση – με άλλα λόγια το θυρεοειδή, τις ορμόνες, το μεταβολισμό και την ανοσοποιητική λειτουργία.
  7. Ενίσχυση μεταβολισμού
    Η βιταμίνη Β6 (ή οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β) διεγείρει τα ένζυμα και τις μεταβολικές κυτταρικές αντιδράσεις (ή μια διαδικασία γνωστή ως Μεθυλίωση), που σημαίνει ότι η κατανάλωση κοτόπουλου θα κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία υγιή, τα ενεργειακά επίπεδα υψηλά και το μεταβολισμό ενεργό ώστε να καίει τις θερμίδες. Έτσι μπορείτε να διαχειριστείτε ένα υγιές σωματικό βάρος.
  8. Πλούσιο σε Νιασίνη
    Το κοτόπουλο συμβαίνει επίσης να είναι πλούσιο σε νιασίνη, μια συγκεκριμένη βιταμίνη B που προστατεύει από τον καρκίνο και άλλες μορφές γενετικής βλάβης (DNA).
  9. Προάγει την υγεία των ματιών
    Το κοτόπουλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρετινόλη, A και Β-καροτένιο, και λυκοπένιο. Όλα προέρχονται από τη βιταμίνη Α και είναι ζωτικής σημασίας για την όραση.
  10. Απαραίτητη για την ανάπτυξη υγιούς ιστού
    Πολλοί από εμάς ταλαιπωρούνται από σκασμένα χείλη, πληγές στο στόμα ή τη γλώσσα και ξηρό δέρμα το χειμώνα. Ωστόσο, μια ενίσχυση της ριβοφλαβίνης (ή βιταμίνη Β2), που βρίσκεται στο συκώτι του κοτόπουλου, θα μειώσει δραστικά τα προβλήματα του δέρματός μας και θα επιδιορθώσει το ξηρό ή κατεστραμμένο δέρμα.

Ποιο κοτόπουλο όμως να προτιμάτε?
Ιδανική επιλογή αποτελεί το ένα κοτόπουλο που τρέφεται με 100% φυτικές τροφές, βασισμένες στο καλαμπόκι, και αγνό ελαιόλαδο. Χάρη στα πολύτιμα συστατικά του ελαιόλαδου το κρέας του κοτόπουλου γίνεται πιο νόστιμο και τρυφερό, καθώς επίσης έχει βελτιωμένη σύσταση σε ότι αφορά στα λιπαρά οξέα. Ως γνωστό, το λάδι της ελιάς σε σχέση με άλλα σπορέλαια έχει σημαντικά υψηλότερη θρεπτική αξία και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε,  που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Το ελαιόλαδο βοηθάει επίσης στην καλύτερη απορρόφηση του Σεληνίου που περιέχεται στην τροφή των πουλερικών με αποτέλεσμα να παρέχει ένα κρέας πλούσιο σε Σελήνιο και με τις ευεργετικές του ιδιότητες αποτελεί ιδανική επιλογή για το καθημερινό μας τραπέζι.
Αν αναζητάτε λοιπόν μια νέα gourmet θρεπτική εμπειρία στην καθημερινότητά σας, με πρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό σας, καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα κοτόπουλο που τρέφεται με 100% φυτικές τροφές, βασισμένες στο καλαμπόκι, και ελαιόλαδο, που διατίθεται στα παρακάτω προϊόντα στα σούπερ μάρκετ ή σε επιλεγμένα κρεοπωλεία:

  • Κοτόπουλο 70% συσκευασμένο
  • Μπούτι κοτόπουλου συσκευασμένο
  • Φιλέτο Μπούτι 600g συσκευασμένο
  • Φιλέτο Στήθος 600g συσκευασμένο

Νικόλ Τσιάνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc
Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *